Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    16.826
    Родителите се тие кои што произведуваат дегенерици.

2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.204
    Допаѓања:
    14.204
    Zamisli na 50 godini da sednesh i da ucish namesto deteto. Haaa.
    Pa ushte gordo go kazuvash toa. Abe debili i toa roditelite. Edna me vadi od kozha. E taa uci, a deteto i sheta po kafinja. Deteto ne znae za shto e toj fakultet, vazno zapishano.

3. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    16.826
    Мрднати, и таа и 'детето' , со фалинка скроз. Дефектна нација сме у пм.

4. revolution566

revolution566 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    29
    Здраво сакам да прашам некој да ми каже некој совет што да правам, веќе не знам каде да се обратам и да се искажам затоа би сакала овде. Значи вака јас пред 4 години завршив средно медицинско училиште (смер медицинска сестра), имав многу голема желба после тоа да се запишам на општа медицина, ама не ме примија на општа (УГД Штип), како втора опција ставив медицинска сестра (ВЗШ на истиот факултет - Гоце Делчев) таму бев примена. Тие тригодишни студии (ВЗШ за висока сестра) ги завршив без проблем со висок просек, секоја година наградувана со стипендија поради висок просек, на пракса кога одев голем дел од асистентите и професорите доктори ми велеа 'Што бараш овде во сестрите, имаш големо знаење и штета е запиши се на општа медицна." Инаку да напоменам истите асистенти и доктори што предаваа на сестрите предаваат и на студентите по општа медицина, и дел од нив препознаа дека штета е бидејќи сум капацитет да останам како медицинска сестра. Тој поттик од нивна страна, тие убедувања направија во мене да се разгори желбата повторно за општа медицина и јас сама сум свесна дека можам и сакам, и оваа година откако дипломирав на УГД за сестра, веднаш во август аплицирав повторно на општа медицина, на мое најголемо разочарување повторно одбиена и во државна и во приватна квота, тоа што имам завршено за висока медицинска сестра на истоимениот факултет, ништо не ми помага во бодовите или да ми даде предност. Навистина се разочарав многу, инаку поените што ги имам од средно и од матурата, не се лоши, зборот ми е најголем проблем имав со математика, физика, хемија, па во прва година средно дури и професорот по физичко за крај година ми го наруши просекот со пониска отцена, и тој просек од прва година многу ми влијае инаку трета и четврта година ги завршив скроз одлична, во втора година имав само две-три четворки, (повторно математика и физика), инаку уште од средно медицинско по стручните предмети секогаш сум била капацитет и сум ја имала најголемата отцена, што да правам кога математика и некој други слични предмети не ми одат, сите не можеме да бидеме капацитет по се. Државната матура ми е супер исто така. Најкриво ми е тоа што некој што се запишуваат ги примаат со просек што не е заслужен и добиен "преку врски," кај мене сите отцени од средно се заслужено добиени без никакви врски, и навистина се чуствувам многу лошо кога размислувам за мојата ситуација инаку бодовите ми се 90,535, планирам оваа година 2026 повторно да аплицирам што е навистина реткост мојата генерација сега што дипломиравме за сестри веќе се вработуваат а јас сум подготвена да вложам уште 6 години за да станам доктор, бидејќи навистина сакам и можам. Прашањето ми е што мислите со тој просек можам ли да влезам на приватна квота? Што да правам? Некој совет.

5. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    374
    А зошто не пробаш во Словенија или Бугарија ? За жал овде тие што немат појма нив ги примат , а оние вистинските дражавата сама ги пади од овде.. ем многу подобро знаење ќе добиеш , Бугарија е врвна во медицина на балканот.

На Mrs.Precious му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.459
    Допаѓања:
    21.201
    Следна година поднеси документи и тука и во Бугарија. И таму медицината е добра.

7. Kadricccc

Kadricccc Нов член

Се зачлени на:
    1 декември 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, mislev deka e najdobro ovde da se obratam
    Ovaa god sum maturantka i sega ima nov zakon za polaganje matura: strucna, gimnaziska i umetnicka drzavna matura. So strucnata gi polagas predmetite spored struka, gimnaziskata e za tie sto ucele gimnazija a umetnickata za tie sto ucele sredno umetnicko. So gimnaziskata matura moze da se vleze vo site fakulteti, a so strucnata samo na tie sto se srodni so smerot sto sme go ucele.
    Jas ucam za fizioterapevt, sto znaci dokolku ja poloznam strucnata matura ke mozam da vlezam na fakulteti sto se srodni so medicina. E sega mojot problem e sto sakam da odam na medicinski fakultet, smer fizioterapevt, a dokolku ne me primat, kako vtora opcija mi e da odam na germanski jazik i knizevnost. Navistina sum izgubena i ne znam dali samo filmovi si motam ili ima sansa da se izvede ova nekako... Ne znam sto da pravam, koja matura da ja polagam, proektnata na koja tema da mi bide... Ve molam nekoj neka mi pomogne bidejki profesorite ne sakaat nisto da mi kazat

8. revolution566

revolution566 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    29
    Togas najdobra odluka ti e da polagas gimnaziska barem ke mozes da se zapises na bilo koj fakultet

На Kadricccc му/ѝ се допаѓа ова.