Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Само кај мене не се отвара страната http://matura.gov.mk/ или што е работава ? :?:

2. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Баш сега отворив, кај мене отвара, не знам зошто кај тебе не отвара. :^)

3. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Не сака,пробав пак, веќе неколку дена не ми отвара :^)
    Сакав да видам дали пишува конкретно кои дела ќе ги има/нема од светската и македонската литература, зошто во прирачников од кој што учам потенцирано е кои дела ќе ги нема за матурата од '08 и '09 па може да пишува и за оваа година кои ќе ги нема во испитите.

Ако пишува на страната и ако можи некој да види , нека сподели овде :)

4. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ова е нели тоа што ќе има што ќе нема, јас почнав од прирачникот да учам по ред, па ќе видиме...

5. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    И јас официајлно од денес, односно вчера започнав со учење по македонски јазик. Поминав околу 40-тина страни од прирачникот, нешто читнав од учебникот за прва година и од тетратките. Според моите пресметки ако продолжам со исто темпо за 10 до 12 дена ќе го поминам цел материјал, потоа еден ден доволен би ми бил за подготовка за есејот и неколку дена ќе ми останат да повторам англиски нешто (есеи, писма итн...). Па дури потоа ќе се погрижам за интерните предмети.

6. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Од следната година ќе полагаат само 2 предмети државна матура претпоставувам македонски и странски јазик/математика и најверојатно по електронски пат. Па добро, поарно ќе полагам 4 ама со лист и пенкало, отколку на компјутер што ич не е сигурен начин. Јеах, годинава нема измени (засега) :whew:

7. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    јас па нешто слушнав дека од следната година ќе се полагало по 3 екстерни предмети: македонски јазик, странски јазик и математика :)
    се надевам дека не е вистина ова, не сакам да полагам англиски (слабо англискиот хаха) отсекогаш ми прави проблеми :)

8. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Има некој информации за што ќе има на интерниот по информатика?? :?:

9. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
  10. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    А од кој прирачник учите? Од пред неколку годнини тој што е издаден или?

11. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Јас учам од прирачникот од Билјана Богданоска од 2008, ова е од брат ми, не планирав нов да купувам, истите работи ги има :)

12. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Брачеда ми во 2008 полагаше од овој прирачник. Е сега не сум сигурна дали да учам од овој или да фотокопирам нов. Не сум сигурна дали се е исто

13. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Јас новиот прирачник го читав за зимскиот распуст и можам да кажам дека стариот од кој учам за матура е многу поубаво напишан и се е опфатено :)

14. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Јас збунета сум, овој уебник од кој моментлно учам нема корици, таков го добив од брачедами. И незнам што да правам. Учам од овој, ама да не има нешто ново во материјалот опфатено во новиот :?:

15. anste

anste Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    127
    Малце е вон темава, ама ме интересира што мислите ако некој 4 години помине одличен но не 5,00 има ли шанси да добие стипендија за на факултет ? И дали на некој му се има случено?

16. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    За следната година не знам ама од 2014 најверојатно ќе се полагаат 4 екстерни предмети. Ако навистина биде така значи имаме среќа.
    Инаку, јас учам од прирачникот од Билјана Богдановска од 2008 година, ама плус читнувам нешто од тетратките и учебниците од прва, трета и четврта (само од втора година немам).

17. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Делата што се постирани во темава се всушност сите дела од прирачников од кој што учам на Билјана Богданоска од 2008 (второ и изменето издание) ни мање ни више едно, сите на број 43. 15 од светска литература, останатите од македонската.

Јас ја завршив граматиката и комуникации, па продолжувам со литература веќе.

18. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Многу се разликуваат двата прирачника?
    Јас го имам постарото издание, ама ме интересира да не случајно има премногу испуштени работи во него кои се надополнети во поновото издание.
    А и да има, не дека би го сменила, ама само ме интересира. :wasntme:

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Во новото не ги пишува песните во кои збирки се, а тоа треба да се знае и не е се убаво опишано :)

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    А во стариот од кој учиме ние пак, не пишува што е полнозначен збор, клитики (проклитики и енклитики) од она што сум го приметила се надевам нема уште, само не се напишани така, а инаку пишува за нив се.