Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Во неколку од прашањата од претходните тестови забележав дека и биографијата е потребна. Пример имаше прашање за Оноре де Балзак нешто за неговото творештво. Истото и за Молиер. Искрено јас планирам да учам од биографијата. Не се знае како ќе биде. А за административно писмо можеш само да прочиташ, нас така ни рече професорката. Ни рече и нe стилистика да учиме на памет, него да ја прочитаме само. Забележав дека не се бараат години, туку векови. За грчка, римска и словенска митологија немало до сега, ама што знаеш како ќе биде.
    Инаку мислам дека нема да биде тешко и дека ќе дозволат да има поткажување, препишување и помош од професори. Пред 2 години имало но не како сега, лани било многу лесно да се препишува не им вршеле некоја огромна контрола. Така се пофалија сите. Мислам дека нема да биде многу тешко + ако научиме. А ќе заборавев, граматика гледав во претходните тестови имаше од 12 до 19/20 прашање. Што мислам дека е ненормално многу. Чичко Горио беше два пати во рок од 2 години паднат, истото и Тартиф. Хамлет, Големата вода, Црнила и Крпен живот по еднаш. Имаше и извадок песни од народната литература и од Гане Тодоровски мислам дека беше.
    Толку забележав. А и за оценката еве што мислам. На крајот од тестот/испит
    што и да е
    има 2 текстови, од нив има извадено прашања. Со самиот одговор на тие прашања се добива двојка, па неколку прашања од граматика (акцент, акцентски целости, самогласки, согласки, глаголски времиња) се стигнува до тројка. Плус есејот, и нешто од делата, може да се стигне до четворка. Мене ми е многу битно да не се исплашам или трема да имам, иначе џабе ќе е се.

На Chivas му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Џабе се тие калкулации кога критериумот го прават откако ќе ги добијат резултатите како што знам јас, па зависно од тоа е бодовната скала и мислам дека е глупо да се пресметува ако го решам ова или она ќе имам тоа и тоа.

На Doozy и starbucks им се допаѓа ова.
  3. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Абе знаеш како, мора да се има барем нешто осмислено. Јас секогаш така си тргнувам, ете и нека не е така. Но со одговор на последните 2 текста сигурно се добивало двојка. Па другото после е на нас. И да за бодовната скала си во право, сите ние зависиме од тој/таа што ќе има највисок број на поени. Па дајбоже да е некој од нас :D

4. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Да, те сфаќам што сакаш да кажеш абе и јас, и кој не, ама кога ја знаеме скалата, а вака што џабе на претпоставки. Офф маки си имаме. Јас англиски сега барам правила за пишување на писмата тоа, неформална комуникација ако најде некој нека пише :)

5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    да ти помогнам колку можам, јас ги имам сите на листови од класната нас ни ги даваше во средно, ама и овие ќе ти помогнат исто добро :)
    http://www.wikihow.com/Write-a-Letter
    http://www.scribd.com/doc/12258697/How- ... al-Letters
    http://www.writing-lovers.com/informal_letter.html
    Добро што праат професорите, не ви даваа како се пишуваат сите видови на писма,formal, informal, letter of recommendation итн???

На Chivas и Plavusa.17 им се допаѓа ова.
  6. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Фала Хипстер ќе разгледам, а инаку кај мене даваше линкинг вордс и правила за сите можни есеи, ама за концерт, билет за фудбалски натпревар или флаер пр. што се неформални или најобично писмо (мислам на датум,адреса каде стојат) не кажа, само имаме пишувано примери, па сега муабетов ми е дали таму треба да се пази само на адресите и датумот, а другото е во наша слободна режија или? За формалните знам, ми требаше за неформалново, ама изгледа нема некои правила освен тоа лево-десно дати и адреси твои и на другарчето на кое му пишуваш пр. :^)

Фала ти и тебе Примавера, ама нема параграфи во неформалното кое ми требаше? Тоа значи дека нема правила освен адреси како што можам да сфатам...

7. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Ти сликав од учебникот за 1ва и 4та година па види :). Ќе се снајдиш :)

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    те сваќам, имам јас листови за сите с милион примери, од некои книги од оксворд, и има бајаги објаснето.
    Ако ги најдам ќе ги сликам, немам скенер за жал за да ти помогнам.
    Со среќа, англиски е каде каде полесно од Македонски, барем пред 3 години беше.
    И имате среќа, од догодина ако го напраат тоа што викаат, да полагат у сали, со блокажа, со камери да неможеш да се свртиш.
    П.С најдов нешто на интернет што може ќе ви користи, убави примери, ставам во спојлер
    Формално писмо
    http://www.usingenglish.com/resources/l ... riting.php
    http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/653/01/
    http://www.dei.isep.ipp.pt/~amb/pdf_mat ... emails.pdf
    На окфорд страната ко за беља има за други јазици само за Англсики нема |(
    Писма за препораки
    http://www.dailywritingtips.com/writing ... -examples/
    http://www.writeexpress.com/reference-letter.html

9. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Пишуваш дата, воведен, главен и завршен дел. Така ни рече нас професорот, е сега овде кај емаилов нема. И јас се збунив сега :^)

10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Не се замарајте со местото на адресите, лани специјално беше нагласено да не се пишува адресата. Само, тоа може да биде и нивни трик, затоа што има многу луѓе што бегло читаат, па ќе видат адреса и ќе стават.

Пазете на вакви ситници. :)

И мој совет, по милионити пат, разгледајте правилата, ама применувајте ги во пракса. Баталете учење на памет, вака или така, земете и пишувајте есеи, вежбајте се. :)

На Primavera и Plavusa.17 им се допаѓа ова.
  11. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Шо се секирате Карина пак ќе ја дознае темата една вечер унапред :D Дузи ти текнува :D

едит: Примавера а ти мислиш се зеза некој со тебе на матура, па ако пишува не пиши адреса нема што да пишуваш. Не за џабе така нагласиле.

На starbucks, Doozy, Primavera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    И ако речат да не пишуваме адреса, да не пишуваме? :^)
    Едит: Не ја разбрав убаво Дузи, затоа прашав :D . Иначе Карина секако дека ќе очекуваме да ја разбереш темата :) и да ни ја соопштиш :D

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975

Па не пишувате, ами како! :D

Ако ме држи добро сеќавањето, со болдирани букви беше напишано

Do not include the recipient's address!

веднаш под темата.

Не четири, осум пара очи ќе отварате што и како ви бараат. :D

Едит - И да ја слушате Карина, мафија бевме лани тука. :rofl:

На The-Queen, Primavera и Hipster им се допаѓа ова.
  14. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Јас лани успеав да ја дознаам темата од една другарка шмизла што има јаки врски во министерство :D И не бев себична ја споделив со сите овде, иако тоа одеше на моја штета зашто оценувањето е според најдобрите поени.
    Гајле ми е јас не сум скржава и затоа со добро ми се врати си имам стипендија све како што треба се одвива. Затоа ако некој од вас нешто научи не бидете себични, споделете со другите.
    Зашто да криете, помогнете и ќе ви се врати. Онака ако сте скржави ќе немате среќа и ништо нема да напишете.

Ние лани мафија бевме тука :rofl: Какво министерство, партали ги направивме.

На The-Queen, phoenix4235, Lux и 9 други им се допаѓа ова.
  15. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Карина, ако ја дознаеш пиши ја тука, па ако треба ќе се собереме сите матурантки ќе те почастеме нешто по твоја желба. :rofl:

На Vik4e, karina8, Plavusa.17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    И ја земав стипендија. :$

Поука - дознајте ја темата од фемина и земете стипендија. :D

Само, немојте како мене скептици да бидете, јас ја видов во 8 и пол сабајле и бев скептик, со Карина преку телефон и Скајп се убедувавме, држ не дај, таа е, не е таа, таа е... :rofl: Мене искрено ми користеше времето што само подразмислив малку, немав ништо напишано, така отидов. Ама и тоа помага, зш кога ќе те стрефи паника сред полагање, тешко дека ќе можев баш смирено да мислам. И на сите другарки што им ја кажав, не ми веруваше никој, и никој не напиша предвреме. Ама добро, битно сите положија и сите си се запишаа каде сакаа. :!:

Мори Карино на што ги учиме децава, срамотилаци! :fubar:

На Primavera и karina8 им се допаѓа ова.
  17. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Ма бегајте бе не верувам на никој веќе. И другарка ви Дузи чоколада ме части од матурата уште :rofl: :rofl: Се шалам Дузи многу си помагавме околу матурата тогаш, се консултиравме и споредувавме искуства.
    Вие почнете да се договарате околу тоа што ќе частите, па да размислам дали да ја дознаам.

Доста се зезам, што и да дознаам веднаш ќе ве известам не берете гајле ич вие за тоа :) Тука сме ние ветеранките за помош :D

едит: Другарке мила Дузи, јас си имам среќа оти сум многу несебична :wasntme: Умре циганката што ме фали па морам сама :rofl: Се шалам, ете и Дузи не беше себична и на сите помагаше колку може па и она си имаше среќа да си земе стипендија. Далеку дека ако немаш знаење само на среќа се зема, ама сепак некогаш ситни нијанси одлучуваат па ти треба и среќичка.

На Doozy, Plavusa.17, Primavera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    ^Ајде ајде, не ми вади муабети, се препивме ја и ти кафе годинава. :P :D

Ќе ве биде дечки, јас не се сомневам во вас. :) Плус повеќе сте годинава, лани само јас и Карина го предводевме таборот, Ани.мк чат-пат идеше, другите нередовни беа.

Битно, сталожени, сконцентрирани, параграфи користете, осмислени аргументи, се по ред. Оти џабе и да ја разберете темата два дена однапред ако не го напишете есејот како што треба, ништо не сте направиле. Ќе си ја поминете книгата, никако напамет учење и така. Само вежбајте, прити прити плиз напишете барем 10 есеи англиски пред да одите на матура. Македонски вежбајте си, тие се подолги, не мора десет, ама еве, 3-4 пробајте.

п.с. Кај мене некои од клас криеја учебници во вц. Не дека ви давам лоши идеи, :rofl: лично јас не се помрднав 4 часа од столот оти ми беше страв дека професори ВРИЕШЕ и тоа не од моето школо, ама една школска се ,,потсети,, на 2-3 работи и баш убаво и дојде на крај кога си извади петче. ;)

На karina8 и starbucks им се допаѓа ова.
  19. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    6.673
    девојки ме интересира дали ги учете биографиите на писателите.некој овде спомна дека имало и такви прашања

20. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Стварно бе , мене не ми беше битно толку зашто веќе бев примена за разлика од Дузи јас полагав за стипендија пред матура а она си доби кога се упиша поради добри вкупни поени.
    Ама да, имаше можност да се иде до вц на 5 минути, ставете таму учебник и ако се мислите меѓу 3-4 прашања набрзина потсетете се :D

Алал да ни е како ве учиме, ама па некогаш треба и снаодливост не е се во знаење. Мене една завеана ми се погоди што не надгледуваше каков беше мојот тест, таков беше на цела училница. Па им диктирав и состави на пола, некои глупави основни реченици колку да поминат :D

Инаку кажете ми кога полагате ќе се обидам да расчепкам пак како лани околу темиве, би требало нешто да дознаам. Само проблем е што ќе бидам во Америка и дека не е исто времето да не се падне да имам обврски и да не сум во можност ..