Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Јас не навлегувам во детали, посебно за биографијата на авторот. Учам, само во кој век творел, на кој правец е претставник и неколку негови дела. За делата кој литературен род, вид, тема/мотив, идеја, правец а другото само еднаш до два пати го читам, колку само да се потсетам на содржината.

Не знам колку е вистина, јас не верувам во тоа, ама слушнав дека прашањата што требало да бидат на заокружување овој пат ќе биле со дополнување, односно нема да имаме понудени одговори. Ви повторувам не сум баш сигурна и не знам колку е веродостојна таа информација.

2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Не би требало да биде така, зашто секоја година тестот им беше формулиран на ист начин со три типови на прашања - на заокружување обавезно, на дополнување и оние со целосни одговори. :^)
    А и нелогично е целиот тест да биде фактички на дополнување само, барем според мене. :)

3. 1-Lady-in-red

1-Lady-in-red Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    44
    девојки и јас сум матуранка оваа година, па сакам да ве прашам околу македонски јазик. Се мислам што да изберам дали да пишувам на дадената тема (слушнав дека од романтизам ќе била дадената тема, но дали во светски рамки или само македоснки романтизам-не знам ) или пак да си пишувам на слободна тема?
    Вие што сте поминале, или пак тие што се спремаат, како гледате на ова и што и како се одлучивте? :^)

4. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Ќе биде светски романтизам. Пушкин („Евгениј Онегин“) и Бајрон („Странствувањето на Чајлд Харолд“)- Нешто за овие две ќе биде (може анализа или споредба на ликови или општо за делата, точно темата не се знае).

А инаку која сакаш пишуваја...Само мислам дека слободната помалку се бодува.

5. 1-Lady-in-red

1-Lady-in-red Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    44
    само овие ли се 2 дела со авторите? :?:

6. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Да. Само тие два.
    Како што лани беа Балзак (Чичко Горио) и Достоевски (Злосторство и казна)-реализам. Двете дела- еден есеј. Темата беше нешто за психологиите на ликовите во општеството- така нешто беше не се сеќавам. :wasntme:

И оваа година може да биде нешто за ликовите (Евгениј и Чајлд Харолд) или нешто општо за делата, романтичарски белези, структура, содржина... ама јас се си мислам дека само за ликовите ќе
    биде темата :$ ако не ме изневери интуицијата. :D

7. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Оваа година може да нема слободна тема :)

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Martina1993

Martina1993 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    77
    nekoj imat polagano zavrsen ispit? sakam da znam so ke imat velat deka e so dopolnuvanje so podvlekuvanje ama so mozat da bidat takvi prasanja od koj del od gramatika

9. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Нема врска, исто се бодуваат и двете теми, инаку никој не би ја бирал онаа слободната, нели? ;)
    Мислам дека професорот ни читаше нешто, баш беше потенцирано дека без разлика на одбраната тема, бодувањата се исти.

На anneyy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.981
    Јас имам наслушнато дека професорката од кај нас им кажала дека нема да има многу граматика за англиски.. Повеќе ќе бил задржан тестот на текстови и слично.
    Блазе си ви.
    Ја математика планирам да ја завршам до недела,и од тогаш да почнам македонски да учам :worried:

11. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Оваа година се Евгениј Онегин и Странствувањето на Чајлд Харолд, тема романтизам секако.
    Мислам дека оваа година нема да има слободна тема, а иначе исто се бодуваат.

12. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Мислам дека не разбрав добро. Ќе има да пишуваме два текста? или еден текст, кај што си бираш дали сакаш за слободната тема да пишуваш или за делата од романтизам?? :?:

13. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Па добро, како и да е, јас мислев дека помалку се бодува слободната затоа што не е од материјалот, ама не било така. :$

Бираш измеѓу двете теми. Ама еве некои велат немало да има слободна тема оваа година така да само таа за романтизмот изгледа ќе биде.

На passion.for.fashion му/ѝ се допаѓа ова.
  14. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Еден текст за која сакаш од двете теми.
    Од кај ви тие информации дека нема да има слободна тема?

На passion.for.fashion му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Така кажуваа професорите кај нас, дека слободна тема можно е да нема, па незнам колку е тоа точно.

16. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    аууу па суперр, ја па цело време мислам два текста ќе треба да пишувам :D :whew:

17. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    Не бе луѓенца грешка да не сте?
    Кај нас ништо вакво не збореа,професорката рече баш дека можеме да си бираме меѓу слободната и таа од делата.

Прв пат ова слушам,ај нека не биде точна информацијава :worried:
    Што ако не ми се погоди темава за овие :lol:

18. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Тоа не е можно и не е фер. Ама мислам дека не е точно, нема никакво соопштение дека нема слободна тема.

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Сте размислувале дали од романтизам ќе има нешто и за нашите автори за Димитар и Константин и за Григор Прличев( тие се претставници на романтизмот-преродбата) :)
    Мојата професорка рече дека не мора да има ама за секој случај убаво да се научат :)

20. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Па, потенцирано е дека се нагласени Евгениј Онегин и Харолд, не верувам дека би вметнале нешто плус, ама не е на одмет да се знаат за секој случај. :D

А во врска со темите - мене ми е стварно сеедно, зашто мислам дека ќе пишувам за веќе познатата тема (романтизам), иако мислам дека веројатноста да останеме само со еден наслов е многу мала. По обичај секоја година даваат две теми, не гледам никаква причина да немаме слободна тема.
    Инаку, обичо многу смотани теми даваат, ко за во основно - барем по насловот. :lol:
    Пред две години ако не се лажам, им дадоа да напишат поука од басната за штурецот и мравката, пред три години имале нешто во стилот - Дали можат родителите да влијаат на нашиот избор на факултет и слични глупости.
    Мене овие слободниве теми ми се некако што знам, троа глупички. Затоа мислам дека ќе си се задржам на романтизам.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.