Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Јас иако ќе ја пишувам темата за романтизам, сметам дека треба да има можност за избор и да постои и слободна тема за оние кои сакаат повеќе да си ги прикажат уметничките способности, а не фактите. Отсекогаш било така, тоа е во формата на целиот тест, па иако сум за промени, не мора до толку, не секој сака да го учи романтизмот како Оче наш заради есејот, некој сака да си филозофира.

За мак. романтизам мислам дека ќе има прашања низ тестот од извадоци, или барем Гарванот ќе ја има, се така мислам и плус од другиве правци. Омилени ми се класицизмот и реализмот.

2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Колку само ме мрзе да читам. Немам воља за читање, а еве уште десетина дена и ќе полагаме. :(

На Adi888 и Beauchamp им се допаѓа ова.
  3. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Значи за најновиот прирачник по македонски од 2011 година морам да искоментирам. Катастрофа е. И професорката денес на консултации многу убаво ни нагласи да не учиме од него, бидејќи е само дополнително збунувачки, се е испомешано, и делата не се убаво објаснети. Некој поназад имаше напишано дека во новиов се подетално објаснети делата, што не е вистина. Во стариот се каде-каде поубаво и подетално објаснети, а и на полесен стил напишани. Единствено ни беше посочено од новиот прирачник да прочитаме за расказите од Чехов, бидејќи таму има повеќе раскази и малку поопширно објаснети, а друго ништо :) И изобилува со грешки. Прва грешка што ја заприметив денес кога повторував македонска литература е кај делото Улица-пишува дека е роман. Улица не е роман, туку е повест-како што пишува во постариот прирачник. Друг исто огромен недостаток е што кај песните од македонскиве поети не пишува во кој циклус спаѓаат, а такви прашања редовно се паѓале во претходните тестови, барем колку што имам заприметено.

4. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас имам неколку прашања да ве прашам :)
    Како Карина ја дознала темата минатата година?
    Зошто во прирачникот Гарванот стои под претходници на модерната уметнос[/тb]?
    И дали треба да се учат дефинициите за фонетика, фонологија, морфологија...?

5. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Ми ја кажа другарка што има врски дебели, можеш да провериш дека темата што ја кажав вечерта пред матура е истата што се падна :lol:

Бидете сигурни дека од сите класови по некој ќе ја научи ама не кажуваат си молчат и си пишуваат среќни и задоволни.

6. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033

Одговор на второто прашање е зошто Гарванот спаѓа и под Симболизам (самиот наслов е симбол на смртта и целата песна ги содржи карактеристиките на овој правец), но може да се класифицира и како романтичарско дело поради мотивот за љубената. Едгар Алан По е ставен заедно со Шарл Бодлер (кој е предвесник на симболизмот), па веројатно затоа, кај нас професорката и таму и таму го ставаше.

А на третото, па прочитај си ги убаво колку да распознаваш, дефиниција сигурно нема да ти бара на тестот ама тоа се цели поглавја во прирачникот и самиот збор фонетика асоцира на гласовите, фонологија - на фонемите, морфологија - на менливите и неменливите зборови.

7. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Епа ај ти прашај ја другарката ти ако може да дознае за оваа година :)

На Speechless, anneyy и Lux им се допаѓа ова.
  8. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Леле страв ме фаќа. :(

9. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Meне пак воопшто не ми е страв, нешто ми кажува дека нема да е тешко како што сите мислиме :D

10. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Доколку има можност да избираме слободна тема за есејот , тоа може да биде тема за било што или сепак треба да е поврзана со македонскиот јазик и литература ? :)

11. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Убаво би било ако некој го дознае точниот наслов за романтизам да го сподели тука, гледам така се помагале минативе години. Или каква била плус информација, јас не живеам во Скопје, па до нас ( жители на други градови ) информациите не стигнуваат така лесно.

А, иначе јас учам од прирачникот на Билјана Богдановска, од 2007 год., и е доста добар.

Ви посакувам среќа на сите матурантки, а, јас се чувствувам доста стресена, иако оние кои ја поминале матурата ми викаат дека немало потреба, се било лесно.

Како и да е, ќе видиме. :?:

На passion.for.fashion му/ѝ се допаѓа ова.
  12. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Дали за сите дела треба да се учи од прирачников од Билјана Богданоска(2008)? Да не има некои што не треба?
    Глеам во прирачников пишува од авторот дека делата што се со задебелени букви нема да бидат застапени во испитните тестови 2008/2009. И глеам доста дела им скратиле( Гилгамеш, Дон кихот, Хамлет, Чекајќи го Годо, Чорбаџи теодос, улица, големата вода) Да не има нешто вакво и оваа година? да ни скратат малце од делава, не е фер :|

13. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    во сета оваа еуфорија за време на учењево за матура ми текна на филмов! http://www.youtube.com/watch?v=WdRvXVNgOss малце да си пофантазираме :D

14. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Знам дека не е фер, но ние мораме сите да ги учиме. Има програма оставено малку понапред. Таму си ги пишува сите дела.

15. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    ааах значи стварно не е фер, колку дела им скратиле таа година. :worried:
    Колку што видов само за Панонски легенди ќе нема, другиве дела сите ќе ги има |(

16. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Грешка си и Панонските легенди ќе ги има.

17. CIA

CIA Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.029
    Незнам каде да го сместам прашањето,дека е за запишување на факултет па во оваа тема го поставив.
    Кога се запишувате на факултет,освен резултатите од државната матура,се гледаат сведителствата од 1 до 4та година,е сега кај сведителствава се гледа дали си поминал со соте 5ки,или важното е да поминеш со просек одличен? :?:

18. Stam

Stam Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    175
    Значи, дефинитивно ќе нема административно писмо (молба, жалба, ЦВ...) и темата за романтизам ќе биде од светски романтизам, а не македонски??? :^)

19. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Зависи ЦИА. Имаш калкулатор на страната на матура и ги пишуваш оценките по ред за секоја година, па оценките 4 од матура и перцентилите од 2та екстерни тестови, и оценката од матурската проектна задача и добиваш бројка и со таа бројка ти одиш на факултет е сега зависи од факултетот, смерот и конкуренцијата дали ќе влезеш или не. Ама секоја оценка што штрчи да речам ја намалува таа бројка, ако си 5.00 сите 4 години имаш 60 поени, ако си имала 3ки,4ки, тие 60 се намалуваат па ќе ти испаднат пример 54 бода и така, пресметај си со калкулаторот ако ти треба, или онака само праша :)

На CIA му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    60 поени максимум носат оценките, а 40 матурата. Вкупно се 100.
    Значи ако си со сите 5ки=60 поени.
    Матура: Екстерните носат максимум 10 (ако се 5ки) значи 20 (од двата екстерни). Интерните носат по 8 ако се 5ки (16 -два интерни) и 4 поени носи проектната задача. Вкупно 40.

И кога ќе се пријават на факултет одреден број, прво има прелиминарна ранг листа. Кој има најмногу, па помалку, па најмалку- во зависност од тоа какви му биле оценките во средно и каква му била матурата.
    Се надевам сфати. :)

На CIA му/ѝ се допаѓа ова.