Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. CIA

CIA Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.029
    Имам време јас за матура,туку прашав оти еве на крајов можно е да имам 1,2 четворки,па се нервирам поради нив, и да знам дали имаат голема улога оценките,или повеќе се гледаат резултатите од државната матура.
    Фала што ми објаснивте :)

2. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Како мислиш нема да има административно писмо?

3. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Да не мисли на формално писмо?

4. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Нема потреба да си создаваме сами конфузии, значи сигурна е темата од романтизам, а другата е есеј на општа тема, како лани што им било, и ти сам си одбираш една тема. Да, и кај нас кажаа дека пишување на извештај, СV, оглас, молба, жалба итн. немало да има. А, читам и по форуми на други страни истото го потврдуваат. Исто, велат дека од делата се бара да знаеш само: правец, структура, тема, идеја и локализација.

Само незнам дали е можно во есејот за романтизам да се бара македонскиот.. Вие што мислите?

5. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Нема шанси да се падни нешто од типот: молба, извештај, писмо, соопштение, жалба, ЦВ, барање, приговор, записник, оглас, понуда и сл. :shake:

Есеј ќе биде 100 %: романтизам (светски) и една општа тема (надвор од материјалот).

На honorthyself му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    А што се подразибраше под структура и локализација?

7. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Структура е мислам какво е делото, на кој жанр припаѓа, како е композициски поделено (составено). А локализација е на кој период припаѓа, кога е напишано, кога се одвива.

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  8. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Можете ли само да наведете сигурен извор кој потврдил дека темата е светски романтизам? Јас колку што сум информирана е само романтизам.

9. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Мислам дека ни читаа соопштенија за ова, ако знае некој посигурно нека каже.

На The-Queen и honorthyself им се допаѓа ова.
  10. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Феминки дајте некои примери за есеј за македонски како да се пишува. Сите 4ри години во средно ние никогаш не сме пишувале есеј по македонски и сега поима немам :sweat: кога правеме писмени секогаш ни беа од делата ама ги раскажувавме не сме пишувале есеј со давање критика, анализа, аргументи како што кажуват некој.

Инаку и јас учам од прирачникот на Билјана од 2007, нешто спомнаа дека имало прирачник од алби и дека лани на матурата некое прашање што се паднало баш било од тој прирачник, вие имате ли таков прирачник?

И планирате ли да ги читате лектирите што ги имате обработувано? На пр. Робинзо Крусо го нема во прирачникот или Гуливеровите патувања исто, ние ги имаме обработувано, само незнам дали да се навраќам на нив или ич да не губам време?

11. The.Ring

The.Ring Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    25
    Нас професорката ни кажа романтизам дека ќе биде само не и кажале дали ќе биде светски или за македонија.

Од светски романтизам беа Евгениј Онегин и Чајлд Харолд, или имаше уште некој ?

12. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Мислам дека и Страдањата на младиот Вертер од Гете исто спаѓаше во романтизам. Едно 90% сум сигурна дека и таа беше.

13. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Не би требало да има лектири, зашто не обработуваат сите школи исти лектири.
    Ја обработувавте ли вие Ромео и Јулија? :?:

14. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Робинзо Крусо и Гуливеровите патувања ги нема во испитната програма за државна матура, што значи и дека ќе ги нема, не губи време на нив. Не значи дека сите дела што се обработувани сите ќе ги има на матура, во сите школи не се обработуваат исти дела, оние слободните се во секое различни.

15. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ние да, ама ја нема во програмата. Значи се што е во прирачниците е во програмата, тоа што го нема значи не е, тие се пишувани според програмата.

Инаку каков македонски романтизам бре, вие стварно мислите 2 дела од светски и 4 од македонски да ги сместите во да речам 400 збора? Не зезајте, крајно нелогично, само светски ќе биде како лани што беше исто и они имаа 2 дела.

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Од романтизмот во Македонија може да има во тестот- извадок, но есејот дефинитивно е за светски романтизам. До што има професор/ка во средниве училишта во Македонија им кажале на учениците дека Пушкин и Бајрон ќе бидат- и плус еве 99% по форуми така пишуваат. Освен ако не се обединиле професорите да не лажат сите. :rofl: :rofl:

Инаку ги разгледав и решив неколку пати тестовите од минатите години. „Чекај ќи го Годо“ никаде не го сретнав. Типувам на него дека ќе се падне годинава во тестот.
    Исто мислам дека и од просветителството и средновековната литература во Македонија нешто ќе има (Црноризец Храбар, Кирил Пејчиновиќ, Јоаким Крчовски, Џинот... и тн.)

Чичко Горио го има во два теста по ред (и башка лани и за есеј им беше), Тартиф, Странецот и Хамлет по два пати- така да се надевам ќе ги нема оваа година.

Од македонска литература некоја од драмиве од литературата меќу двете светски војни се надевам дека ќе има.

„Улица“ од С. Јаневски ја има во програмата, а не ја сретнав во тестовите колку што ме држи помнењето.
    „Пиреј“ само еднаш, и неколку пати сретнав поезија (Г. Тодоровски, М. матевски, А. Шопов).

Ова, импровизирам да не ме сфати некој погрешно. :D
    Но, на овие што поретко ги имало минатите години или воопшто ги немало ќе си обрнам повеќе внимание. :!:

На honorthyself му/ѝ се допаѓа ова.
  17. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    кај нас се шират гласини дека есејот ќе биде за романтичарските елементи во делата ,,Евгениј Онегин,, и ,,Чајлд Харолд,, а колку е ова точно не знам и јас....

18. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Само двете ги има во прирачникот за матура, така да не би требало да има нешто и за другите обработувани дела од романтизам.

19. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    Истото, книга не ми се отвора :( :( |(

20. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Денес професорката ни поткажа дека во некои албански училишта Пушкин со Евгениј Онегин не ги имаат обработувано, односно не им биле дел од програмата. Плус, јас баш заприметив во тестовите од минатите години дека за Евгениј Онегин немало НИТУ ЕДНО прашање досега. Тоа би значело, во есејо веројатно ќе ни дадат да пишуваме само за Чајлд Харолд |( Ова само се мои претпоставки, не ме држете за збор :)