Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Озбилно ова ги немаат обработувано? Па како бе така, не е можно. :?:
    Ќе одам јас сега да допрочитам од граматиката , па наредната недела нешто од литература. :(

2. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Колку само не ми се учи, ауу страшно, а сакам убава оценка македонски, ама не можам да седнам и асално да учам. :worried:
    Литература сум при крај, па до недела ќе гледам и еднаш се да прочитам од граматика, а од понеделник веќе има само да учам, нема компјутер, излегувања намалени.
    Ама и многу ми е страв :(

3. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Темата за есејот од материјалот 100% ќе биде нешто околу особини на роматизмот во делата ''Чајлд Харолд'' и ''Евгениј Онегин''. Тоа ми го имаат кажано поеќе професори и ученици од различни училишта. Мојата професорка по македонски јазик ни рече сите да ја пишуваме темата дадена од материјалот, а да не сметаме на слободната тема, односно исто како да ја немало. Неколку луѓе од мојот клас веќе имаат напишано есеи и ги носат на проверка кај професорката.

4. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Ама чекајте, нели во албанските училишта наставата се изведува на албански јазик, а со тоа они матура ќе си полагаат албански јазик. Што нема врска со нашиот тест по македонски јазик Јас мислам дека е така.

На anneyy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Во материјалот по македонски јазик и литература во сите средни (гимназии и стручни) и во испитната програма ги има и двете дела. Тоа што некои училишта не ги обратиле, не мора да значи дека темата за есејот ќе биде само за едното. А, тоа што не се паднало ниту едно прашање, не мора да значи ништо. И од други дела воопшто не се паднале прашања (или можеби тоа е така бидеј ќи не ги работеле во некои училишта :D ).

Едит: Сега ја видов испитната за Албански јазик. Ако добро разбрав само Бајрон го имаат од романтизам. http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... 9-2010.pdf

Ама, нема врска нивната матура со нашата. :)

6. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    па да де, за тоа зборев и јас :D кај нив од романтизам го изучуваат само Бајрон. Затоа реков не ме држете за збор, ова семои претпоставки и на професорката што ми е по македонски јазик..

7. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Дали некоја од вас планира да ја дознае, или има шанси да ја дознае темата за есејот пред полагањето? И што е уште поважно, ако ја дознае дали ќе ја каже тука? :D

8. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Лани ден пред матура пишана била по форуми. Па да следиме темиве за матура активни што се, некој што ќе ја открие ќе ја пише. :D
    Се надевам дека ќе се најде некој несебичен и ќе ја сподели, како лани Карина што ја пишала тука. :)

На honorthyself му/ѝ се допаѓа ова.
  9. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Да, така, на пример „Тартиф“ , комедија на фарса, нарави и карактери од 5 чина напишана во стихови, дел од францускиот класицизам.

10. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    А некоја информација за англиски да не имате случајно, што, како ќе биде?

11. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Па во делот пишување ќе има едно писмо и есеј ( со теми од интерес за младите).Е сега вакви теми има многу, од personal anegdote и narratives, па се до разни дискусивни есеи...може оваа година да се падне нешто за компјутери, интернет, или можеби екологија, доста актуелна е таа тема годинава. Веројатно е да се падне и film или book review ( ако се падне тоа најлесно ќе поминеме :D ).
    А што се однесува до писмото, може да биде формално или неформално. Јас годинава сум 90% сигурна дека формално ќе дадат, бидејќи веќе 3 години наназад само неформални даваат, доста е веќе :)

На LittleDevil му/ѝ се допаѓа ова.
  12. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    885
    Лани ние можевме да избираме дали сакаме за Горио дали за Злосторство и казна дали за слободната тема, будали ние не знаевме дека можиме да си бираме, најубаво ве советуваат професорите спремејте есеи за тие две теми.
    Јас само ќе ве советувам да не брзате. убаво да ги читате прашањата за да не направите грешка како мене се барало кој жанр е чичко горио јас лупнав француски реализам а требаше само роман да пишам, доволно за да се признае одговорот. И да она јас што го дознав од матурата е дека сум тапа за пишување есеи, тие мене ми ги донесоа двете 4....

13. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Луѓе па и ние Онегин ја немаме работено, тоа што ја сама си ја обработив тоа си е друго од што ќе ја има во есејот, а инаку ја скокнавме и ги работевме Харолд, Вертер и Гарванот и тие беа 3 теми за писмена. Е тоа што најмалку очекуваш, тоа ќе се падне, затоа се надевам ќе и дојде памет на професоркава моја од следна година да не скока важни дела од важни правци. :!:

Инаку ме буните, нели 2те дела паралелно треба во есејот? Или има опција само за 1 од тие 2 по желба да се избира и според тоа? :^) Јас ќе спремам паралелно.

14. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Не мора двете да бидат, зависи од темата. Не е по желба. На пример, може ќе се падне тема само за Чајлд Харлод да пишуваме, или пак само за Онегин. Може да се падне и за двете. Професорката не советуваше да си напишиме 3 различни воведи, па главен дел и заклучок во зависност од тоа што ќе се бара во темата, ќе си пишуваме дента кога ќе полагаме (ако не ја дознаеме претходно темата :) )
    А инаку, незнам зошто, си мислам дека ми држи вода муабетот за ова со албанскава програма, мислам дека тие лани имаа иста тема за есеј, иако прашањата не им се исти.

15. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Нас професорката по англиски ни кажа дека намерно не давале формално писмо бидејќи имаме и есеј за пишување.Ако ни дадат формално многу ќе ни дошло... Така да сметам дека нема шанси формално да падне.

16. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Да, и нас ни кажаа дека ќе биде писмото неформално.

17. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Феминки мене ме интересира дали учите за Мит и фолклор, Римска и Словенска митологија?

18. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ја учев, т.е. ја се учам од почеток до крај без скокање. Многу е интересно тоа, едно од најинтересните во прирачников така да ви препорачувам да си го прочитате ако ништо друго за општа култура ќе ви се најде, а нема многу :)

На zvezdakoska и LovelyGirl им се допаѓа ова.
  19. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165

како бе неформално, професорката наша смотана баш за формално најмногу не спрема :envy:

20. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Епа не знам зошто е така. Мојата професорка до пред две години ги составувала тестовите и уште од тогаш се рекло да не се дава формално писмо. Темите за англиски се спремени уште од пред 5 години и сега само ги даваат.