Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Имам нешто нејасно, кој ја создал кирилицата? Јас колку што знам Климент Охридски, и ја нарекол кирилица во чест на својот учител Кирил, така сме учеле и порано. Ама во прирачников од Б.Богданоска(2008) пишува, цитирам:
    :^)
    Како пишува во новите прирачници од Ленка? :?:

2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Кирилицата ја создал некој од следбениците на Кирил и Методиј. Ние не сме училе дека тоа е Климент. Значи не се знае точното име на оној кој ја измислил, важно бил нивен следбеник.

3. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Значи јас за англиски разбрав дека ќе биди формално! Cover Letter (мотивационо писмо) Letter of Application, CV или нешто друго ама формално. Значи оваа информација не е сигурна, ама и јас така мислам дека формално ќе биде затоа што досега само неформални писма давале....

4. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Ја оставив граматиката, почнав од литература. Повеќе ми леже и полесна ми е. Мислам дека побрзо ќе ја минам, малку повеќе ќе се задржам на светската, македонската, особено повоената ми е посвежа, побрзо ќе ја минам.

5. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Досега се мачев со Гарванот, и пак не ми успеа да најдам некои стилски фигури, само епифора заприметив....а сум 100% сигурна дека ќе има прашања за Гарванот затоа сакам малку подетално да ја разгледам...Кој се други стилски фигури во песнава знае некој? Ние на училиште ни ја обработивме ни ништо :envy:

6. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Феминки ме интересира дали некоја од вас при учењето го користи Прирачникот на Даниела Јовчевска и Виолета Јанушева? Јас го имам дома од порано, и во него вежбите се поделени со цели ( за книжевна анализа, способност за читање, пишување и сл. ), како што и матурскиот испит се оценува за исполнувањето на истите цели.

7. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.981
    Јас сакав да прашам нешто, дали овие видови писма (наука за јазикот) ги учите,или повеќе се задржувате на литература? Т.е. незнам на што да се задржам, и со што да почнам :D

8. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Спичлес битно ти почни од некаде. :)
    Мене ме интересира дали ги знаете и дали ги учите/научивте и како на памет или со разбирање(иако не знам како освен напамет)особеностите т.е карактеристиките на сите правци посебно?
    Мене ми е страв да не ми се измешаат тие и вековите и авторите кој на кој правец припаѓа.
    И учејќи забележав дека Лопе де Вега е спомнат и во Ренесанса заедно со Мигел де Сервантес, Вилијам Шекспир, Лодовикото Ариосто, Торквето Тасо и Марин Држиќ (според прирачникон), а после го спомнуваат пак во Барок заедно со уште тројца што ми падна чудно.
    Иако не е некој попознат збунувачки ми е и сега на ренесанса или на барок е претставник?

9. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Во есејот се бројат сите зборови или сврзниците не се бројат?

10. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Како треба есејот по македонски да изгледа? Да биди повоздржано, постручно или ја имаме слободата да изразуваме наше мислење и видување на нештата? Знам дека англиски есејот не треба да содржи I think, My opinion is итн... Исто така зошто имаме италијански јазик со мала буква, а Италијанска лига со голема буква? Според прирачникот на стр.24 пишува дека придавките изведени од лични имиња и географски поими се пишуваат со мала буква: македонски, охридски, скопски, италијански, а на стр.38 во вежбите пишува Италијанска лига со голема буква |( .... Б.Богданоска прирачник за матура 2008

На Stam му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Па тоа Италијанска лига ти иде како еден вид на наслов, некоја институција, ајде да ја наречеме... логично е со голема буква да ја напишеш, се издвојува. :) Исто ти е пример, не знам, ајде медицински техничар и Медицински факултет.

Ако ја пишеш италијанска лига е како лига (плунка) од некој Италијанец. :D
    Се зафркавам, ама да ви доловам, де. :rofl:

На enVogue му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Луѓе, во прирачников на Билјана нема, а ми кажаа ни во тој на Ленка немало за она со согласките какви може да бидат поделбата: забновенечни, венечни, уснени... не знам дали има уште, и не знам кои какви се. Го има ли некој тоа? Ако да, нека го напише овде ако може :)

13. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    поделба на согласки според начинот на образување
    преградни-Б,П,М,Д,Т,Н,Њ,Г,К
    теснински-В,Ф,З,С,Л,Ж,Љ,Р,Ј,Х
    преградно-теснински-Ѕ,Ц,Џ,Ч,Ќ,Ѓ

поделба на согласки според местото на образување
    уснени-Б,П,М,В,Ф
    забно-венечни-Д,Т,Н,З,С,Л,Ѕ,Ц
    венечни-Ж,Ш,Љ,Р,Џ,Ч
    тврдо-непчени-Њ,Ј,Ќ,Ѓ
    меко-непчени-Г,К,Х

На enVogue, pupi.girl и Plavusa.17 им се допаѓа ова.
  14. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Се надевам помогнав :)
    Сите не фати еуфоријата со полагањето на матура

15. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    ej фала многу за поделбава на согласките и јас учам од прирачникот на Билјана и професорката ни викаше дека тој е најточен со информациите.
    А и ние слушнавме дека за македонски есејот ќе бидел за романтизмот... јас сакав да прашам за англиски има некој информации која би била темата ??

16. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Уште помалку од една недела, веќе почнав трема да имам. Секој ден со другарките зборуваме за ова. Страв ми е многу. :(

17. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    И јас почнав да се плашам. В сабота...Дотогаш ноктиве со се прсти ќе ги изедам. И во последно сум на форумов да видам само што има ново на темава. :D

18. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11

tek pocnuvame da se plasime.. i kako so ce nablizuva vremeto taka uste poveke ce se plasime...
    Kako i da e ne treba mnogu da se panici, kraj kraeva so ne pominalo :D

A da ne znaes nesto za angliski so ce ima za pisuvanje ?

19. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Јас само ги прочитав карактеристиките на секој правец. Ги знаев, ми останале во глава кога сум ги учела, па само повторив.
    Инаку, мислам дека не би требало да има прашања, на пример - да се набројат карактеристиките на хуманизмот, класицизмот и сл.
    Или, ако веќе ги има, ќе стават некои ептен очигледни и лесни, да се снајде секој, на пример ренесанса, хуманизам, тие најлесни ќе да беа.
    Ги избегнуваат дефинициите, повеќе се задржуваат на конкретни примери од дадените текстови, извадоци, евентуално некоја реченичка за анализа и тоа. :)

20. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    А вистина е дека оваа година англиски ќе бидело многу многу потешко од претходните години, зашто резултатите по англиски биле појаки од резултати по македонски јазик ?
    Некој друг знае ваква информација или ова е само заплашување ??