Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ја па не паничам толку, ама затоа надградбата на ноктите ја откорнав на многу брутален начин, па ги оправав сеа полесно ми е :rofl:

На anneyy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Баш пред малку видов дека имаше такво прашање во еден тест. Па си викам ај ќе си ги кажам буквите и ке видам како се изговараат. Лесно е тоа :)

3. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Мене не ми е лесно, а да земеш да ги учиш е многу... ќе видам, се надевам нема такво прашање да има, лани имаше и мислам во уште еден тест сретнав ако не се лажам...

4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Да, лани имаше ете конкретно за кои се уснени, знам го решавав тестот пред некој ден и ми остана во сеќавање.
    Мене ми се лесни и нема да ги учам. Со мала концентрација при изговорот се открива која каква е, им ја пронајдов финтата, хуху. :devil:

5. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Женски ајде некако да ми објасните ако може да обезвучување на крајот на зборот и за едначење по звучност јас овие никако да ги сфатам, ако може со пример :headbang: :headbang: :headbang:

6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    За обезвучувањето, најчесто буквата на крајот од зборот се заменува со нејзиниот безвучен пар од таа табелата.
    На пример, зборот љубов - се пишува со В, а при зборување се слуша Ф;
    мраз (з преминува во с при изговорот), праз, леб и сл.
    Значи се пишуваат со звучната согласка, само при изговорот се слуша безвучната.

Едначењето по звучност пак, се случува кога во еден збор се наидува на две согласки (различни по звучност) и се ориентираме по втората согласка.
    Ако таа е звучна, тогаш двете стануваат звучни,бидејќи според правилото, безвучна и звучна согласка даваат две звучни, на пример:
    сват+ба=сваДба
    (Т преминала во својот звучен пар Д)

Ако втората согласка е безвучна - звучна и безвучна даваат две безвучни:
    близ+ки=блиски
    (З преминува во С)

Туку, мене не ми се јасни елизијата и редувањето, ги мешам и ако може некоја да ми направи разлика помеѓу овие две. :)

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Редувањето ја го гледам како некој вид на степенување ете таму е примерот рака-раце-раче и во тестовите сретнав 1 прашање такво и баш вака беа напишани прочепкај ќе го најдеш сигурно не ми текнува во која година беше значи ако има зборчиња со цртички одредени и нивно менување по ред, степенување, сигурно е тоа.
    Испуштањето од еднина во множина, не правилна: лист-лисје (а не листови), грозд-грозје (а не гроздови), хммм... така нешто.

Кај редувањето не се гледа еднина множина, на пр. врати-враќа истиот глагол се менува, а може да биде и нога-ноџе, а ваму се менува од еднина во множина.

Кај редувањето обично се редуваат 3 или повеќе, а ако се 2 се разликува од елизијата по тоа што зборчето си останува во тој број во којшто е (пр. еднина), а ваму преоѓа во множина.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hakerka

Hakerka Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    7
    devojki a kako se spremate za maturava angliski ??? vezbate li pisuvanje na esei? na koi temi? ima li nekade poi\ nternet kako se formalni pisma neformalni ????

9. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    уснени: п, б, м, ф, в
    забновенечни: т, д, н, л, ц, ѕ, с, з
    венечни: љ, ч, џ, ш, ж, р
    меконепчени: к, г, х
    Девојки еве ви еден линк на кој и го најдов ова, јас за матура не учев од прирачник туку по програмата си правев на некој начин „свој“ прирачник. Оваа страна ми е зачувана уште од тогаш, може ќе ви помогне
    http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... chive.html

10. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    ^
    оваа страна е истата од Билјана Богдановска што е автор на прирачникот , и ги има истите работи само не е цел прирачник опфатен.

11. lattie

lattie Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    204
    Луѓе неможам да се снајдам со тој прирачник од Билјана па ако може малку помош ако не ви е проблем да ми ги кажете писателите од романтизам и нивните дела кои се од светската а кои од нашата :(

12. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Од светски се само Пушкин (Евгениј Онегин) и Бајрон (Чајлд Харолд). Од нашите се: браќата Миладиновци (Димитар со зборникот, а Константин- поетско творештво.), Прличев(Сердарот) и Чернодрински (Македонска крвава свадба). :)

Ги пиши убаво во прирачникот од Билјана кој автор во кој правец е... Ако не можеш да се снајдеш отвори назад во содржина ги пишува и правците.

13. LadyGaga7

LadyGaga7 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    23
    Здраво феминки :)
    Како што гледам на форумов акцентот е ставен само на македонски и англиски.. математика никој не ја спомнал :/
    Има ли некој што ќе полага ? И ако има.. на кој начин се подготвува..од каде вежба? :))

14. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Ние што сме активни во темава мислам дека сите сме англиски, а јас од другарки што имаат математика ќе ти кажам дека само тоа учат, не учат македонски или и да учат оставаат за последниве денови, вежбаат од прирачникот што имал 6 теми и во него била опфатена целата програма. :)

15. LadyGaga7

LadyGaga7 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    23

Јас ги решавам тестовите од претходните години..професорот ми рече да не го купувам прирачникот, демек тестовите ми биле доволни.. :/
    Да ти кажам и јас сум иста..на математика посветувам повеќе внимание.. македонски ако читнам нешто.. преку два дена :)
    Сепак фала ти :*

16. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Јас уште не сум стигнала до решавање на тестовите, но да не знае некоја од вас дали во претходните години имало нешто од народна литература, мит и фолклор, белези на лириката и тематска поделба, белези на епиката и мали, средни и големи епски дела? Ако имало нешто, би можеле да кажете на што конкретно да обрнам внимание? Овие некако многу ми се досадни. :D Благодарам! :)

17. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.981
    Јас полагам математика. Вежбам од прирачникот за матуранти од Боро Пиперовски. А на кој начин... Па решавам задачи повеќето,и ако нешто не ми е јасно со професорката идам учам :)
    Ако има нешто нејасно пиши ЛП :wasntme:
    A и да, не учам многу македонски еве искрено од денес почнав нешто, повеќето акцент ми е за математика .. И ,нешто наслушнав дека оваа година ќе е лесен математика бидејќи немало многу пријавени :wasntme: :wasntme:

На LadyGaga7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. k.a.j.a

k.a.j.a Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    34
    jas matematika ucam od nekoj priracnik iznaden 2006ta prosvetno delo... od 3 avtorki e... jordanka mitevskka, liljana gr.popovik i divna mladenova... testovite za na kraj... ama ne treba se osnovno nivo... nema trigonometrija, statistika i uste nekoj temi...

19. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.981
    ^^^
    И КОРЕНИ немааа :devil: ,за тоа што највеќе се израдував :D

На LadyGaga7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Јас одам на спремање по англиски и вака не ми се гледа ко тешко само многу внимавање треба, а македноски најмногу се задржав на делава, тема, идеја, како е композициски составено.. мислам дека од делата ова е најбитно.