Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    http://www.fakulteti.mk/upisi/2011-2012/rezultati.aspx

На taznatajbg му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vw-girl

vw-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    162
    :* девојки до каде сте? како ви оди? мене искрено ме фаќа паника, како за македонски така и за англиски(повеќе). инаку поминав еднаш цел прирачинк и сега одново пак и пак. колку време дневно отприлика учите? со лесно на сите :inlove:

3. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74

Ти благодарам
    Сепак изгубив надеж....:( :'(
    можеби оваа година нема да има толку конкуренција или па можеби матурата ќе ја положам со солидни оценки(последна надеж)

4. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74

Мислам дека со македонски сум при крај.Малце ме мачат она сврзниците за сите реченици посебно и стилските фигури :puke: и уште есеите да ги научам ко песничка бидејќи знам дека таму од нервоза и паника нема да можам ништо да напишам

Математика не сум ни почнала :sweat:

Се на се ужасно сум преплашена и од страв по цел ден читам и учам :worried:

На vw-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. RodenaSoGreska

RodenaSoGreska Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2010
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    49
    Девојки ај да ви се приклучам малку во муабетот. И јас сум при крај со македонски граматиката ја средив, ама за англиски изгледа на жими мајка ќе одам.А иначе учам по цела божја ден, почна да ме мава депресија од книгата :D

На vw-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Девојки, а колку есеи имате спремано, еден, два, три..?
    Малце сум изгубена во поглед на есејот.. :?: Уште тоа ми остана, се друго научив.
    А, англиски ми е ептен лесно, ќе посветам внимание само два дена пред полагањето, т.е. после 9ти јуни. :)

7. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.926
    Еј замислете да не е есејот за романтизам, да е пример за некој друг правец? :D Сите тупиме мозок со Пушкин и Бајрон, тие други :D Не се двоумам , знам дека ќе е за романтизам него ми дојде такво сценарио :lol: Значи, ми се спие.
    Туку прашањето ми беше да ми објасни некоја за есејот. Ама убаво. Во воведот општо за правецот и за овие двајца ? Како да ги спојам бе не ми е јасно. Знам за двајцата одделно ама како да спојам?

8. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.981
    За математика, на испитната програма најдоле пишува дека може да биде дозволено користење калкулатор? Не ми е јасно нели не смее? Мене од тоа ми е страв коа ќе ми искочи големо бројче под коренот не знам да го израчунам :?:

9. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Моментот е што никаде на сајтот за матура не пишува светски романтизам, само делата од романтизмот. Значи тоа светски не е 100% сигурно нит потврдено и се плашам да не биде од македонскиот.

Какви се тие прелиминарни? Што кажуваат? Што корист имаме од тие перцентили ние?

Инаку јас го завршив прирачникот македонски денес, од утре грубо ќе го повторувам и да напишам есеј.

10. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Дај бе кажете во тоа есејот треба ли да има Јас мислам Мојот став е, Мене ова ми се допаѓа, ова не... или ептен формално треба да биди? колку слолбода имаме?

11. krisi94

krisi94 Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    На phoenix4235 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zvezdakoska

zvezdakoska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    60
    Ние пишувавме есеи од прва година, писмените всушност сите есеи ни беа. Есејот подразбира да пишуваш со свои зборови и да го искажиш своето мислење во врска со зададената тема и да го поткрепиш со нечии изјави, дела, постапки, во зависнот од тоа за што пишуваш.
    Можиш од време на време да употребуваш "Мојот став е", или "според мене"...
    Ако си добра во пишување состави есеите не би требало да ти се проблем.
    Јас искрено мноооогу сакам да филозофирам абе завлегувам во филм дури пишувам :D
    Само што се надевам дека нема да биде мал лимитот на зборови, во спротивно кога ќе се распишам после ќе треба да шкртам низ есејот.

А дозволено е да се прецрта некоја реченица низ есејот (за да се намали бројот на зборовите во есејот) без да ти земат поени? :?: :)

13. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Самиот есеј е искажување на твое мислење и став на одредена тема, па затоа мислам дека не треба да користиме изрази од типот ''јас мислам'' , ''според мене'', итн...
    Инаку зборовниот лимит е 400-500 збора, односно 380-520. Професорката така ни кажа а и на последните две писмени во четврта година се држевме до тој зборовен лимит.
    Јас завршив со материјалот од прирачникот, па денес почнав со пишување на есејот и напишав дури една реченица од воведот. :rofl:

14. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Евгениј Онегин од Пушкин на кој жанр припаѓа, освен што знам дека е роман во стих?

15. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Дозволено е, со тоа што ќе го ставиш во заграда она што го кратиш и ќе го прецрташ со една линија, не онака да гребеш со пенкало да се скине лист :D

16. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.981
    ^^^
    На романтизам припаѓа :)
    Него дали ќе може некој да ми ја објасни метафората ? :^)

17. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Поистоветување. Скратена компарација, не се употребува зборот како/ко како што е кај споредбата туку ваму директно на пр. златно сонце. Како може сонцето да биде златно, може да биде жолто. Или златни коси, се мисли на руса коса... насмеани очи, или па со цртичка може да биде споредено на пр. човек-карпа, се мисли на силен човек. Немам инспирација во моментов само тоа ми текна :)

18. pinkflower

pinkflower Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    83
    Девојки, и јас имам едно прашање. Во однос на Гилгамеш, што е по жанр? Во прирачникот пишува дека е јуначко - митолошка епска поема, а ние на училиште учевме дека е епопеја??

19. LadyGaga7

LadyGaga7 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    23

Грешка си :) Си пишува дека користење на калкулатор не е дозволено.. Туку дека можно е за цел, или за дел од тестот, да бидат понудени само формули :)

20. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    ги решавав тестовите од претходните години и таму се прифаќаше и еп ако имаш напишано и епопеја.

Туку за филозофирање во есејот лесна работа :D ама некој погоре остави линк со упатства некои според кои мене ми изгледа дека треба ептен да се држиш до темата и некако постручно и резервирано...или јас грешен впечаток добив? :^)

Туку сигурно нема да ги има она формалнине писма, молба, жалба CV итн....?!