Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Никако не можам да се снајдам, за нагласен слог.Акцентот кај што паѓа или??

2. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Убаво објаснуваш phoenix4235 , ако може објасни и за дактил и трохеј и како да ги откриваме стилските фигури во песните.

3. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Женски дали некоја ќе полага биологија? Дали професорката ви даде некои прашања да ги учите или ќе учите од учебник ? :)

4. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Јас не, но мои соученички полагаат, и знам дека професорката им даде прашања за да ги учат.

5. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Версификација-наука за стиховите
    ритмичка стапка е целина од нагласен и ненагласен слог. Нагласен слог е акцентираниот слог во зборот.

1.Јамб двосложна ритмичка стапка во која првиот слог од стихот е ненагласен а вториот нагласен
    пр. Се к’ти ноќ-та цр-на!
    Се ру-ти кар-па мрак!
    прво акцентирате внимавајќи на акцентските целости а потоа од првиот слог гледате како се менуваат ритмичките стапки. Исто така ако последниот слог во едниот стих е нагласен во следниот ред треба да биде ненагласен, доколку станува збор за јамб, а истото правило важи и за сите останати ритмички стапки т.е не го гледате секој стих индивидуално туку како што читате книга, едноставно продолжувате во следниот ред и го гледате редоследот на нагласените и ненагласените слогови и извлекувате заклучок за кој вид станува збор.
    2.Трохеј(хореј)-обратно од јамб ,двосложна стапка од нагласен па ненагласен слог па пак нагласен па пак ненагласен....

3. Дактил- трисложна стапка . Тука има нагласен слог па два ненагласени па пак нагласен па пак два ненагласени итн...

4. Амфибрах -трисложна стапка од ненагласен па нагласен па ненагласен слог

5. Анапест трисложна стапка од ненагласен ненагласен па нагласен слог
    запомнете ги последниве три по тоа што нагласениот слог е прв, па во следниот вид е втор па во последниот е трет... :)

А за стилските фигури и јас забележав каде грешам а претпоставувам и сите останати кои салам седнале да научат... Значи кога ги решавав тестовите од претходните години сама си се зафркнував кога нешто ќе ми беше ептен очигледно велев нема шансиии ова е многу лесно да е така сигурно е нешто друго и сама си комплицирав и се згрешавав... Обично тие прашања се со заокружување, а и да не се вие научете ги добро сите стилски фигури и ако не знаеш и ако не можеш да ја препознаеш по пат на елиминација, кажи си ја дефиницијата во умот и гледај дали има такво нешто.. и јас само си повторувам во себе не прави сложено кога е просто! Всушност ова ти е како пишување есеј, за да напишеш убав есеј треба да имаш читано книги и одличен речник а во случајов читано и анализирано песни и така да се вежбаш со тек на време и да ти влези под кожа... А прашањето е кој чита поезија освен ако не мора како во овој случај за матурава? Никој :)

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Феникс ме збуни малце ако е првиот ненагласен зошто имаш акцент на него... не треба така тој да биде нагласен зошто акцентираш на првиот збор ? :?:

7. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    оти бе има?
    Се-к-ти ова не е акцентска целост? ама сега се збунив и јас, ова од прирачникот што го учев примерот го напишав...Ама сега и јас се задумав....
    можи на ова Билјана и ова да и е згрешено битно јамб е ненагласен-нагласен
    еве за трохеј убаво објаснето

Трохеј е двосложна стапка во која првиот слог е нагласен, а вториот ненагласен (нашите двосложни зборови се трохеи). За постигнување на трохеј во стихот се употребуваат двосложни зборови. Трохејот е познат и како хореј.

Бол/ка бо/ли — бол/ка го/ри, (нагласен - ненагласен - нагласен - ненагласен)
    бол/ка пе/че — ду/ша мо/ри

8. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Се кти нок-та цр-на во секој од овие кога нагласувам почетокот повеќе е истакнат и акцентот е таму значи првиот е нагласен, да не е грешка некоја во прирачникот :?:

9. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Јас полагам биологија и на нас професорката не ни ги даде прашањата, само теми и ни кажа на што повеќе да обрнеме внимание. А почна ли нешто да учеш по биологија или?

10. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Знаеш дека јас сум грешка? -.- ...СЕКОЈА СТРОФА Е ИНДИВИДУАЛНО АНАЛИЗИРАНА (sorry) еве сега тоа го согледав...а инаку за акцентов на к паѓа бе....не звучи правилно СЕ к’ти

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Јас почнав да овторувам од последната тема еволуција и за регулација на системите, ама кога ми кажа професорката дека прашањата ќе бидат со табели, поврзување и заокружување решив да ги учам само прашањата од учебникот од 4та |( зошто не ќе можам инаку да се снајдам, залудно што ќе учам со раскажување, вака само тие прашања ќе ги научам .

Феникс во се кти испуштена е буквата и затоа има апосторф таму, да беше се кити на и ќе си беше акцентирано, сега е на к зошто со три букви е зборчето. :)

12. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    па да де на к е акцентот како што напишав прво:)
    исто и во следниот стих на слогот ру :)
    ама ај ова нека го нема на матурава :worried:
    а замисли си да се сложени, комбинации од повеќе ритмички стапки....

13. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Моја рекација ако има такво нешто. Да се надеваме дека нема да има :| Женски јас ќе ви велев да обајсните за дијалектите малце. Значи кој градови се во кое наречје и дали обрнавте внимание на правилата ? :?:

Прикачени фајлови:

• images.jpg
      images.jpg
      Големина на фајлот:
      7,7 KB
      Прегледи:
      127
    На butterfly.93 и phoenix4235 им се допаѓа ова.
  14. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    И кај нас така кажа дека ќе има од тој тип прашања т.е со заокружување, дополнување и поврзување во табели и + некои прашања ќе биле за раскажување и ќе носеле повеќе поени. На пр. објасни ја делбата на клетка или пак Кребсов циклус нешто слично.
    А јас уште не сум почнала да учам, ќе чекам прво да поминат македонски и англиски и после колку време имам толку. Многу ми е тешка регулацијата :| незнам како ќе ја научам :?:

15. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Мене табелите ми се најтешки затоа од учебник ќе ги научам прво прашањата потоа од тетратка што сме пишувале за да можам да раскажам. :lol:

16. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Кога ќе видам што се зборувало на последната страна од темава

Сега знам дека ништо не знам... :worried:

На honorthyself и butterfly.93 им се допаѓа ова.
  17. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Ани само што употреби парадокс хахаха :*

На Lux и anneyy им се допаѓа ова.
  18. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Чичко Сократ употребил, јас гледам што имам пропуштено во прирачников. :D
    Не учев се со ред, учев прво од кај што ми се виде поубаво, јбг. :|

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Епа и јас така прво литература па измешано некако, ама граматика ми е најмногу страв :sweat:

20. Vik4e

Vik4e Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    259
    Уфф.. ќе заврши ова полаањево некогашш..
    .. Инаку да ве прашам ги учите карактеристиките на романтизам,реализам,класицизам.... ? мислам се ми е испомешано...

пс Има некој германски интерен да полага?