Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Затоа ќе си носиш два и едниот резервата ќе го носиш за да им го оставиш таму кај што треба, а другиот во тебе, нас вака не учеше професорката :)

На Chivas му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Па не ми текна за ова , ама добра ти е идејава . ]:)
    Дај боже мене да не ми треба воопшто да проверувам, ама што си е сигурно си е сигурно! Едниот ќе го оставам , а другиот в џеб во некои пошироки пантолони за да не се гледа (мислам дека ова ми е посигурно отколку да оставам учебник во вц :?: )
    А и нормално зависи од ситуацијата каква ќе биди, а и од тој тестаторот што ќе ми се падни , ќе одлучам дали има услови да изведам некоја далавера или не :lol:

3. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Кој е за на филолошки дами објасни некои работи?
    Значи на 16ти и 17 се уписите а на 18 приемен тест?
    Дали само првиот јазик го полагаш?
    Откако ќе се запишиш одбираш втор јазик?

4. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    А, дали може некоја да ми го прати тој пдф учебник или да ми каже како да го најдам? :angel:

5. emki

emki Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    Сакам да прашам од која година ви е учебникот македонски јазик?

6. zvezdakoska

zvezdakoska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    60
    ^ мојот 2011
    За тој пусти класицизам освен Молиер со "Тартиф" изучивте уште некој ?

7. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Не. Само за Тартиф.
    Мојот е од 2007.

8. emki

emki Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    И мојот е 2007.. Би било подобро да го имавме поновиот.. Ама доцна разбрав :)..

9. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Нас професорката ни кажа од тој од 2007 да учеме. :?:

10. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Дали би можела да ми кажеш од каде ти е тој пдф учебник? :)
    Pretty please.

11. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    само првиот јазик се полага, ако одиш на ПиТ таму одбираш втор јазик, на книжевност нема втор јазик..само како изборен :)

12. emki

emki Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    нас ништо не ни има кажано и ни викаше дека биле шпекулации за темата за есеј дека ке биде романтизам...:/

13. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165

Не се шпекулации, туку е вистина-темата ќе биде романтизам..Само дали светски или македонски-не знаеме...

14. emki

emki Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    не дај Боже да биде македонски романтизам.. Миладиновци, Прличев и Чернодрински.. стварно не знам што би пишувала...
    :|

15. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Е многу убаво ве учела :D не, стварно зависи од надгледувачите. Кај нас на пр. досега на екстерните немало препишување, како лани така и претходно се строги надгледувале. Другарка ми вика тој пред мене отиде во вц, и оваа што не чуваше одма штом стана му го сврте тестот и шифрарникот наопаку за да не видам ништо. И никој не се пофалил дека препишал... а и јас не се надевам многу-многу. Само тоа не е фер, има надгледувачи што дозволуваат јас сум за или сите - или никој. Кај братучед ми па цел тест им го кажал на цела училна, ама не во Скопје... факт е дека во другите градови повеќе попуштаат, а овде :worried: исто и другарка што полагаше турски во ЈБТ, вика препишување ептен. Ама затоа другите од ЈБТ викаат па не беше баш опуштено...

Секако не се надевав на препишување, секако ќе си го гледам само мојот тест и тоа што ќе напишам тоа ќе биде, само сакам да кажам се е до надгледувачите ако ти се погоди добар ќе извадиш и поени и перцентили и се, а ако не ти се погоди тоа што го знаеш толку ти е. И после демек матурава била мерило за знаење, аха да... први на листа ги ставам тие што ги дознаваат тестовите преку врски од министерство и се први на листа на уписите на факултет, тоа не е воопшто фер, секоја чест на исклучоци што си научиле и гледам ваделе по 98 и 99 перцентили се на се стварно свака им част, ама имам видено и со 100 перцентили и хммм... ме зезаш? :^) |(

Исто и за интерните, па од цело школо се шпекулираше за 3-4 предмети дека ќе дадат прашања и на крај само филозофија даде и тоа 400 прашања од кои ќе се паднат 60. Во други школи гледам им даваат 150 максимум, а кај нас :worried: не знам што им е проблемот. Социологија прелани ги даде, лани не, оваа година пак не. Демек ризик било ако ја дознаеле можела работно место да изгуби и ќе си учам од учебникот од 2ра така рече. Ептен ме утеши. Во приватното средно, им даваат по 30 прашања биологија и хемија, 90 филозофија. А кај нас лани биологија и хемија им скратија само некои теми. Разочарана сум...

16. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

ОВА ТИ СЕ ВИКА КАЛИМЕРО-НЕМА ПРАВДА! И на крај се се сведува на тоа секој со среќата на прво место, а знаењето на второ место. :)

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. emki

emki Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    Приватно си е приватно.. Некој ќе си учи 200, а некој само 30 и пред тебе ќе биде на факс, а врска нема.. тоа е ...

18. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Епа заради такви работи, врски - некој ќе го дознае цел тест некој не, негде даваат прашања негде не, негде добар надгледувач негде строг, па негде препис негде не... затоа матурава е добро осмислена, ама не е баш така добро реализирана и секако дека не е мерило за знаење во буквална смисла на зборот...

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. emki

emki Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    Да, да.. Најлесно си поминуваат тие што не учеле, бидејќи ќе препишат.. А ние што сме учеле 4 години може и дА се зафркнеме на матурата...
    :/

20. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

А нас па класна ни е по биологија не добивме прашања ама си најдов јас решение. Ќе ги учам тестовите од учебникот од 4та година. Секако нема фајде од учење со раскажување кога не тестот ништо од тоа нема да се падне. Сакав да ви кажам да не се обидувате со мобилни зошто лани кај мене во медицинско некоај тестаторка ја пријавила ученичката дека носела мобилен и така падна на првото полагаѓање. Нема да биде фер ако едни тестатори дозволат препишување, а други не дозволат. И во право си Плаво, не се оценува вака знаењето. Најмногу ќе ми биде криво, ако некој/а што знам дека не учи добие иста или повисока оценка од мојата. :@