Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Па подобро да знаат што ги чека. Сепак квалитетот излегува на површина секогаш и оној што учел нема да има проблеми, а сосема нефер би било некој со препис да добие повисока оценка од оној кој навистина се потрудил да се спреми за полагањето.
    Затоа јас не би дозволила препишување ниту некој да ми мрдне.
    Неможе некој што 4 год се извлекувал со 2чиња да вади 5ка на матура и да биде на исто ниво со некој кој 4 год. учел континуирано.

2. IsItMe

IsItMe Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    24
    Проблемот е во тоа што тие што учат континуирано можат да се избројат на прстите на една рака по училиште.. така да нема проблем нека паднат половина и повеќе од матурантите па ќе видиме што ќе биде :D

и btw, не може исто така се пишува одделено...

На LadyGaga7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Тргнувам од себе, јас не бев некој солден ученик кој континуирано учи, НО, на матурата - посебно на онаа по македонски јазик има толку дебилни и основни прашања што дури и книга да не си фатил ќе ги напишеш, затоа не прајте драми како е претешко кога не е!
    Неможе писмен човек кој завршува средно да незнае да напише есеј, и извини може сум сурова ама заслужува да падне. Замисли утре тој човек ако помине како би функционирал на факултет, ќе го прогура и факултетот така и утре ќе ти биде директор, а ти ќе работиш за минимална плата. Е кога ќе го осетите тоа ќе ве прашам дали треба да им се попушта на препишувачите и до кога ќе се толерира тоа во училиштата и факултетите.

Ти благодарам за корегирањето, иако не сум сигурна колку си во право, досега професор по македонски јазик ме нема прекорено за ваква „грешка„ кога сум пишувала есеи, затоа и незнам дали си во право. Како и да е, сеедно ми е, и онака нема да ги прегледувам јас тестовите :lol:

4. IsItMe

IsItMe Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    24
    Па вака... за есеј сите не ги бива, како на пример мене, ја не знам да напишам есеј, а 5.00 сум. А и без тоа колку само ги има неписмени а се испектори и професори и што ти уште не просто се прашувам зашто идам на факултет..

5. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Јас воопшто не сум возбудена, ниту пак ми е страв (се' уште). :^)
    Инаку, се надевам дека есејот ќе биде само за светски романтизам, веќе го напишав. Ако се падне за македонски нека ни е со среќа, што ми текне тогаш ќе пишувам. Не верувам дека ќе се падне и македонски и светски романтизам, некако ми нема логика а и си немаат врска едно со друго.

6. lattie

lattie Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    204
    SimplyElegant ќе сакаш ли да ни кажеш што опфати во твојот есеј всушност како го пишуваше, мене не ми е јасно како да го напишам дали воведот да ми биде пр само за романтизмот во европа,заклучокот исто така ама во главниот дел се губам и незам што да пишувам :(

7. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Синегдоха ти е најпросто кажано дел од целина.
    (Пр. Очи чекорат по улицата.) Значи, очигледно човек чекори, но очите се највпечатливи. Но, тоа што ме збунува е дека ова е и персонификација, зарем не? Очите не можат да чекорат.

Метонимија е замена на еден поим со друг според причинско последична врска.
    (Пр. Сократ ја испи смртта.) Значи, се заменува отровот со смртта, бидејќи отровот самиот по себе претставува смрт. Кога ќе испиеш отров, следува смрт што е речиси неизбежно. Ја гледаме ли врската тука? Причината е отровот, последицата е смртта и двата поими се заменуваат.
    Се надевам дека помогнав! :)

8. honorthyself

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Во тестовите од 2008 имате извадок и прашања од Илијада, Божествената комедија, Чичко Горио, Т’га за југ, Сердарот, Пустина, Везилка, граматика и прашања поврзани со текстови дадени од нив.

На The-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Воведот го почнав така што напишав дека во 18 век се појавил нов правец, дека во него твореле Бајрон и Пушкин (само нив ги пишав затоа што тие се единствените опфатени со програмата), и дека во нивните дела се содржани сите романтичарски белези (нешто како преодна мисла). Во воведот отприлика тоа имам (околу 85 збора) .
    Во главниот дел почнувам да ги обработувам карактеистиките на романтизмот една по една. На пример прво дека доаѓа до мешање на литературни родови и стилови, па 1-2 реченици (некаде и повеќе) филозофирам а потоа го поткрепувам со факти и аргументи од делата. Па потоа друга карактеристика и така. ( Главниот дел ми содржи околу 300 збора, односно повеќе се затоа што само во воведот и главниот дел имам 403 збора)
    Во заклучокот треба да се напише каков белег оставил романтизмот се до ден денес. За жал заклучокот го немам допишано ама работам на случајот за да можам да и го пратам есејот на професотката да ми каже дали е добар. (Во случај да ми е утнат ќе ви пишам за да не се водите по ова)

10. ColdGirl

ColdGirl Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Сакам да ве прашам нешто, на страницата за државна матура вика дека ќе се полага и усен дел :o Можете да ми објасните нешто повеќе за ова ???

11. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Јас што ги гледав прашањата од тој блогот повеќето се имат паѓано на претходните тестови, па ништо чудно и кај нас да има некое од овие затоа добро извежбајте си ги :)

12. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    ГОВОРЕЊЕ - Општи цели
    Реализацијата на овој дел од испитот ќе започне откако ќе се создадат неопходните услови.

Нема годинава, не се секирај.

13. IsItMe

IsItMe Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    24
    Еве http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... 1%9A%D0%B5

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Да, и јас мислам дека такви отприлика ќе се паднат. Иако тие вежби се збир на сите претходни, има едно прашање што не го сретнав во минатите тестови, а тоа е што налагал К. П. Мисирков во „ За македонците работи“ ? и треба да пополниш. ( Можеби тоа ќе ни падни годинава. ) Како и да е добри се тие вежбите за повторување.

Мене ми остана уште есејот да го научам денес. :)

Моето мислење е дека проклетава матура е голема игра на среќа, се зависи од се. Пред се кој те чува, кај нас имало случаи кога некои двојкаши како што сте расправале погоре добивале петки бидејќи се препишале, или бидејќи вујна им се знае со министерот, а одличните ученици добиле помали оцени. Друга работа е кој ти го прегледува тестот, за некој оценувач твојот есеј може да е добар. а за друг не. Така да единствена работа која ни е сигурна е знаењето. Затоа ослонете се само на тоа, па здравје што ќе биде, ќе биде.

15. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    86. Глаголот употребен во реченицата: „Миле гради куќа“ е:

а) преоден глагол;
    б) непреоден глагол;
    в) повратен глагол.

Ова? Што мислие?

16. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665

Не може одличен ученик да добие 2 да речеме. Најверојатно и на него тие петки му се ставени така, со врскичи.

17. honorthyself

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Јас мислам дека е преоден глагол бидејќи дејството се пренесува на предметот. Или грешка сум? :?:

На LittleDevil и starbucks им се допаѓа ова.
  18. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Не мислев на 2 или 1 него на 4.
    :)

Познавам деца на кои им се случило токму тоа.
    Професорот нас ни велеше дека за есејот многу зависело кој ти го прегледувал. И работата била што можеш најстрого да се држиш до насловот. И да не пишуваш никакви детали за авторот освен ако не е напоменато во насловот.

19. wild.wild

wild.wild Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    3
    вака.. има некој што ќе полага француски екстерен..? или сум само јас црна офца :rofl:

20. mjau4

mjau4 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Luge da ve prasam nesto... dali gi ucite delata na avtorite i na koi avtori bidejki ima premnogu avtori i dela malku e zbrka :( (sretnav i takvo prasanje : nabroj najmalku tri dela na sekspir) :?: