Епа ко така сами ќе си ги одговориме ... Avtorot preku stihot „A taa {uma, diva, ~uden kat“ simboli~no go pretstavuva: (zaokru`i ja bukvata pred to~niot odgovor) A. `ivotot na ~ovekot B. qubovta na ~ovekot V. smrtta na ~ovekot (инаку се мисли на пеколот) ама нели шумата ја преставвала Фиренца и беизлезноста во која се наоѓа
Се зависи од насловот. Во воведот општо можеш да пишуваш и да е поврзано со насловот, малце како филозофски да е напишано НИКАКО поетски да се изразуваш
Знам за тоа, прво да напишам нешто општо поврзано со темата, па после во главен дел да преминам на романтизам и на делата, ама не знам какода започнам... Трема имам уште од сега.
Ја би пишала дека ќерките го сакаат само заради парите. Ама има некои зборови да се извлечат, вика со кои зборови.
Da imav da im ostavam bogatstvo, tie }e me zavivaa vo oblogi, }e me neguvaa: jas }e im go slu{av glasot, }e gi gledav. Ah! Може ова или ова: A jas kle- ~ev na kolenici pred niv. Kletnici, dostojno go krunisaa svoeto desetgodi{ no povedenie sprema mene А ова како? Nabroj dva klu~ni belezi koi go karakteriziraat odnosot na avtorot kon tvore{tvoto soglasno so periodot na koj mu pripa|a. 1. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ и ова Koi simboli (zborovi) gi koristi avtorot so namera da sozdade aluzii na MRAKOT povrzan so tu|inata kade prestojuva dodeka ja sozdava pesnata?
Дека го сакаат само за парите, дека според нив секогаш треба да е богат и финансиски да ги поддржува Во последното може цитат да ставиш од песната, а предпоследното за кое се однесува за пеколот или за Горио ?
Пупи исто на Т`га за југ. Ме буни не знам дали се бараат белези на романтизмот во Македонија или?! Од Везилка овие прашања не ги знам, зошто Везилка ја нема во прирачникот а одамна ја имаме работено: Pesnata „Vezilka” e inspirirana od: Simbolikata na crniot i crveniot konec, spored avtorot, poka`uva dve strani na `ivotot: (zaokru`i ja bukvata pred to~niot odgovor) A. kopne` i maka, temnina B. vistinita i la`na strana V. minatoto i idninata na `ivotot Второво многу двосмислено ми е, ама се мислам копнеж и мака
За второто прашање ги користи симболично: мразој, снегој и пепелници, силни ветришча и вијулици (нели во стихот каде што вели Овде е мрачно и мрак ме обвива) Првото прашање: Еден романтичарски белег е носталгијата за родниот крај. Друг може да биде субјективното претставување на чувствата на поетот.
^ Копнеж и мака е 2 е Инсприрана од Болен Дојчин и римата е вкрстена а стилската фигура е реторско прашање
А ти пази сигурно да не го набубаш истиот есеј со точно 517 зборови, а ако го направиш тоа свака ти част
Одземаат еден поен, за 10 збора помалце или повеќе не одземаат. Spoiler Во есејот/текстот од 300 -400 зборови искажи го своето мислење за даденава тема, почитувај ја формата на пишување барање 1 врз основа на прочитаната басна Штурецот и мравката од Ла Фонтен и врз основа на поуката „Не го поминувај животот само во забава; работи и штеди за моментите кога ќе немаш. ” напиши есеј/текст текст-есеј; почитувајќи ги правилата за пишување на стандарден јазик, одликите на композицијата, бројот на зборови Јазик - 4 поени Композиција - 4 поени Содржина - 5 поени Не се одземаат поени ако текстот има : 290 – 410 збора Се одзема 1 поен од критериум композиција ако текстот има : 280-420 збора Текстот не се прегледува доколку има помалку од 280 збора односно повеќе од 420 - Во вкупниот број на зборови не се бројат зборовите од насловот. - Датумите се бројат по еден збор за ден,месец,година.(пример – 16 06.2010 има 3 збора )