А оти па да не? Вака како бројка изгледа големо ама да земиш да пишуваш само една сложена реченица е минимум 20 зборови, секако ако е добро осмислена. Ама ако не се падни за ова романтизмов е упм се нека оди, кој ќе брои зборови таму алооо... ми се чини така цел испит зборови дека ќе бројам, друго е вака на готово, спремено. И мислам дека ова есејов треба на компјутер да се пишува оти долу пишува до кај си со зборовната граница а не вака на лист.... чекај сега...ако имаш помалку одземаат, ако имаш повеќе не одземаат?! англиски не одземале ако ја пречекориш границата +- 20 или 10 беше таму а? :О Модератор: Користете го копчето редактирај за дополнување на пост.
чекај сега...ако имаш помалку одземаат, ако имаш повеќе не одземаат?! англиски не одземале ако ја пречекориш границата +- 20 или 10 беше таму а? :О
Е, па добро чим така викаш само... таму ќе има инструкции како да се напише, што да се опфати, може да биде за 1 од двете дела, може за двете паралелно, а може па и од мак. романтизам што шансите се мали ама постојат, се е тоа романтизам... Јас ги напишав есеите едниот 420, другиот 450 ми фати и ќе го учам концептот само зошто сепак мислам дека ќе треба да го менувам таму колку-толку.
нема шанси да има и за светски и за македонски заедно, невозможно е толку многу во толку малку зборови да се напише
Во врска со есејот Не се одземаат поени ако текстот има: 300-550 збора Се одзема 1 поен од критериум композиција ако текстот има: 290-560 збора Текстот не се прегледува доколку има помалку од 290 збора односно повеќе од 560 - Во вкупниот број на зборови не се бројат зборовите од насловот. - Датумите се бројат по еден збор за ден, месец, година. (пример – 16 06.2010 има 3 збора)
Турцизмите се турски зборови пример алва, кадаиф, ќебап, килим и сл Архаизмите- за нив е најдена соодветна замена денес пример даскал- учител, еќим- доктор вака мислам
Абе луѓе, па матурава од 2008 има и за пишување вест, писмо.. Нели нема да има такви чуда на нашава матура? П.С. Не ми се верува да се повторуваат матурите од претходните години. Можеби некое прашање, но цел тест..?
Нема да има за практично-професионална комникација. Нема шанси да бидат исти тестовите од 2008. А,мислите ли дека ќе има прашања за тема, идеја, мотив за некое дело?
Девојки ќе ми објасните нешто ќе имало, на посебен лист да ги заокружиш одговорите даваат посебен лист така??
Даваат посебен лист со бројките и буквите од одговорите на прашањата и треба да го обоеш крукчето со точниот одговор. Ама, треба ептен убаво да се обои, инаку не ти го признаваат.