Нас професорката ни рече дека без есеј и се да се има напишано од прашањата било тројка Е сега, ние и есеј ќе се потрудиме да напишиме де
Ајдее бе луѓее малку позитивност да внесеме Што е ова, како што гледам од почеток ве пратам со новостите и нон-стоп истите феминки, најпотресени.Ајде пуштите „Зет домазет“ ем ќе научиме што се турцизми, што архаизми и баклава ќе се најадиме... и ќе дојде сабота секако
^^Да,така е Без есејот имаш тројка ако другите прашања ги одговориш сите,ама и поголем процент да бидат точни инаку ништо не праиме Леле неможам више ни да читам не па да учам..
Кај нас професорката ни рече дека без есеј можеме да искараме и 4, затоа што есејот носи 13 или 12 поени.Но доколку останатите прашања ни се точни. Вели ако е низок критериумот на оценување тогаш можеме дури и 5 да добиеме.
Модерен зошто има ретроспекција и преку раскажувањата на Јон и Велика раскажува Дуко Вендија Oва според композицијата иначе е битово-социјален
Има . Се искичмив жими се, едвај до романтизам стигнав, кај е уште пола прирачник . Ма за ништо не се нервирам, освен за професорот што ќе не пази .
6. Определи која гласовна промена е забележана во следниве стихови од Ванчо Николески: Еве ја мојата куќичка ниска, на срце топла, мила и блиска! а) Едначење по звучност; б) Обезвучување на крајот на зборот; в) Редување. Одговорот бил под а. Ама не ми е јасно зошто, може некоја да ми објасни ?
Блиска- близ+ка=блиска- звучната преминува во безвучна согласка. И кај ниска истото е мислам низок-ниска.
Има едначење заради зборчињата ниСка и блиСка .. при изговорот се слуша З, а се пишува С ..ѕирни ја поделбата на звучни и безвучни согласки, ќе ти стане јасно
Абе не треба вакви да даваат по цела реченица. Од каде да знаеме кај кој од зборовите има промена. Ако даваат само збор нека дадат, не вака цела песна...
Ух! Нека помине сабота веќееееееееее И со двојка да поминам - битно да заврши агонијава шмрц Не знам како да го доловам моментот, но тек вечерва почнувам да учам.. Ноќта е млада де.. Ај нека ме утеши некој и нека каже дека не се точни информациите дека наводно поголем дел од прашањата оваа година ќе биле на дополнување.. зашто ако е таков случајот - е тогаш ќе се забесам И есејот највеќе ме плаши, да му се невиди.. колку што разбрав најверојатно ќе се падне споредба меѓу онегин и чајлд, ама и тоа не е сигурно xD