Eнклитика ти се кога стојат после полнозначниот збор,а проклитика пред зборчето. Пр.за Енклитика : Мајка ми,Татко им,Земи го.. Пр.за Проклитики: Ја гледал,Не вика,Ќе даде.. Вака ми пишува во прирачникот мене,па така е веројатно
http://www.matura.gov.mk/documents.aspx ... dtQQpiV3o= и одете Информација за тестовите од задолжителните испити неможе дирекно линк.
Нема во прирачникот за нив. — уснени: п, б, м, ф, в — забновенечни: т, д, н, л, ц, ѕ, с, з — венечни: љ, ч, џ, ш, ж, р — меконепчени: к, г, х
да, да доста глупо звучи...и јас не верувам дека овој наслов би бил, а за слободната ако е е таа е супер е ..
А како да ги запамтам бе, сигурно имаат некоја финта на забележување која каква е што не им ја знам според изговорот.
Па не знам точно, што ќе ми дојде да напишам тоа, ама битно за темава има аргументи коишто можеш да ги употребиш. На пример, ќе почнеш во главниот дел секој човек имал потешкотии во животото, но треба да најде начин да се справи со нив бла бла бла, и пример ќе наведеш како факт некоја потешкотија во животот што може да му се случи на секој, разочарувања од пријатели,блиски, здравствени проблеми...стварно немам идеја моментално, ама мене испирација ми доаѓа во моментот на пишување, вака од дома не можам
Лукс, одма се распределуваат овие со устата Јас така ќе ги распределувам ако ми се паднат. Феминки гледам јас ние само тука седиме,(мислам за мене) блеам во одговорите, додека сите окулу мене ги фаќа нервоза.Искрено јас сум смирена, незнам зошто имам некоја женска интуиција дека ќе бидат ептен лесни
Аууу прекрасна е темата за романтизам, ле-ле! Јас сега дека имав спремни 2 есеи за двајцата одделно некако да ги спојам и толку. Се надевам таа е темата, цело средно теми со таков наслов пишувавме фала што пишавте!!!!
До Луксс Имаше едно прашање вака беше: Какви согласки се п, б, м, ф, в?? а) уснени б) забновенечни в) венечни Значи јас знајш како ги сфатив уснени се оние кои ги изговараш само со устата, Забновенечни се оние кои се изговарат со јазикот и допират на забите, а Венечни се оние кои се изговараат само со јазикот Малце смешно е ама кажи ги еднаш сите со ред ќе сфатиш
Нема да има 100%. Нас таква информација ни даде професорката пред да завршиме откако добила известување од Министерство...
Некој да даде некаков хинт како треба да се заврши есејот односно што треба во завршниот дел да стои ако во воведниот е општо за романтизмот?