Оксиморон е спојување на два збора логички неспојливи. Пр. " Да видам дали с'нцето и тамо Мрачно угревјат,како и вамо," Цитирам од мојот прирачник не дека ги знам чудава Инаку Нејм и ја сум целата во 300 прашалници не еден.
Сонцето е ко мрак е компарација (како) Оксиморон значи објаснија дека било два спротивни поими кога стојат еден до друг. Значи придавка до именка/глагол. Пр. мрачно угревјат, млад старец... А конраст е примерот што го пишав претходно..
За ова оксиморон прв пат слушам Јас се шекнав веќе. Утре сабајле ќе читнам само горе-доле нешто од граматика и романтизам и толку веќе. Веќе не се замарам. Нека дојде утре побрзо.
контраст ке биде на пр. црно-бело, млад-стар, светло-темно.. а оксиморон е млад старец, црна белина (тресам) итн..
Јас мислам доволно се оптеретувавме, сега треба да одмориме. Што сме научиле, тоа затоа што ако читаме по милион пати само повеќе ќе се збуниме. Не знам како е кај вас ама јас сум многу опуштена исто како да не полагам утре, воопшто не се чувствувам потресена. Утре ова време ќе викаме колку беше лесно за џабе толку трескање од земја.
тема фразеологија еве пр. фраз. сраст. рака на срце фраз. единство удира со глава во ѕид фраз. спојка златни раце јас првите две не ги разликувам
проклитика - од мене енклитика - мајка ми ова со негацијата не мислам дека е со два полнозначни збора.