Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    a da ne se znae nesto kakvo ce bidi pismoto na esejot ?
    kaj nas edni vikaat formalno, a vcera se sretnav so edno devojce i mi vika profesorkata i potvrdila deka ce bidelo neformalno..

gramatika kolku da se potsetime za da se snajdeme so pisuvanjeto na pismoto i esejot xD

2. beached

beached Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.697
    Може и така,ама ако во главниот дел имаш пет фази (пет нови реда) кои застапуваат некоја идеја.

3. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Имам вовед општо за романтизам
    па првиот пасус од главниот дел ми е нешто за писателиве и за евгениј и татјана
    третиот за чајлд
    четвртиот споредба меѓу двете дела

и на крај заклучок

добро ли е вака?
    мене ме буни тоа што секој пасус ми е со вовлекување :worried:

4. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Не можеме со сигурност да тврдиме какво ќе биде писмото дали формално или неформално, затоа што никој ги нема виделно тестовите. Наше е да си повториме како се пишува и тоа и тоа. Сите викаат претходните години било неформално, ама не значи дека и оваа така ќе биде. До вчера бев уверена дека тестовите оваа година ќе бидат полесни ама со македонски испадна обратно, така да сега за англиски не очекувам дека ќе биде лесен. Нема да ме чуди ако дадат нешто што го немало до сега, односно вметнат уште некој тип на вежби. :devil:

5. klaudija90

klaudija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    Правилниот есеј треба така композициски да се развива, 1+3+1, така и не учеа 4 години. Не ти е грешка сигурно. Штом имаш извлечено свое мислење и во секој нареден пасус си го надополнувала главниот дел, со факти, информации од веќе споменатите дела.
    Иако јас го напишам само 1+1+1, значи главнио дел не го поделв, но и тоа не е грешка... :) :)

6. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11

Tocno e deka nisto ne e sigurno, no sepak toa sto se kazuvaa deka ovaa godina za romantizam ce bidelo taka i ispadna :D
    aa za angliski ovaa godina vikaat deka ce bidelo potesko zatoa sto ocenkite po angliski bile podobri od tie po makedonski i zatoa sto angliski polagale mnogu poveke deca otkolku matematika..

7. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    ме утеши, фалааа тии!!!
    Иначе дечки само мене така ми се чини ама овој тестов англиски од 2009 август тежичок некако
    од 2010 и 2011 ги решив лесни беа ама наназад како одам потешки се
    а бидејќи лани појаки резултати имало англиски од македонски оваа година очекував македонски да биде полесен о а сите видовме каков беше така да англиски очекувам нешто extra hard за да бидат резултатите македонски појаки....

8. klaudija90

klaudija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    Tocno e deka nisto ne e sigurno, no sepak toa sto se kazuvaa deka ovaa godina za romantizam ce bidelo taka i ispadna :D
    aa za angliski ovaa godina vikaat deka ce bidelo potesko zatoa sto ocenkite po angliski bile podobri od tie po makedonski i zatoa sto angliski polagale mnogu poveke deca otkolku matematika..[/quote]

За романтизам беше објавено уште пред 2-3 месеци пред да полагаме матура и тоа на официјалната страна. Само не се знаеше што конкретно ќе извлечат.

На SimplyElegant му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11

За романтизам беше објавено уште пред 2-3 месеци пред да полагаме матура и тоа на официјалната страна. Само не се знаеше што конкретно ќе извлечат.[/quote]

:devil: :devil:
    aham... a od kade e taa informacija deka ovaa godina ce bidi ili obicno formalno pismo, ili cover leter ili leter of aplication ili CV ?? -- so vo prevod znaci formalno pismo :D

10. klaudija90

klaudija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    Јас пак мислам дека англиски ако е многу тежок, а знам дека има пријавени многу ученици што се дрва само за да не полагаат математика. И ако е многу тежок тестот и извадиме слаби оцени на ниво на матуранти, ќе мораат да го спуштат критериумот, или ќе испопаѓаат/ме како круши среде поЉана.

А македонски... вчера на вести што ги анкетираа некои од матурантите, никој не се пожали дека била тешка :x
    Искрено, не беше лесна. :worried:

11. nutellce

nutellce Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Мене искрено повеќе ми е страв за англискиот, откулку за македонски, бидејќи знаевме од каде да учиме за македонски, а вака...оп труп па шо биде

Лелеее, а јас се надевам цело време дека ќе го спуштат критериумот. а они викале не било ич тешко

12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Фаќајте сите вакви вежби да ги изрешите сите, тестовите по матура се на FCE level, ако пребарувате вежби на гугл, само пишете FCE level exercises reading и има милион. Јас ќе ви дадам сега некои линкчиња, ридингот изгледа лесно ама мене ридингот ми го заеба првиот колоквиум по англиски годинава, имав 3-4 поени таму изгубено што е многу за моите стандарди, а богами и за нивните... а знам да читам, да се разбереме. :D

http://www.flo-joe.co.uk/fce/students/tests/tsindex.htm - Овде само ридинг, имате 3 теста со по 3 вежби, тоа Use of English не ви треба вас.

http://www.englishspeaker.com/index%20-%20FCE.html

http://www.usingenglish.com/comprehensi ... glish.html

http://www.examenglish.com/FCE/fce_reading.htm

http://www.examenglish.com/FCE/fce_reading2.htm

На SimplyElegant, The-Queen, Strumfeta93 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    ами и мене да ме дадат на тв и јас ќе речам се напишав не сум будала да викам тешко беше , не верувајте на се што гледате! Сите лажат, овде на фемина е вистината за матурава. И реално ако правиме муабет во споредба со претходниве години беше потешко! 8)

14. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11

Kolku e sigurno ova ?

15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    ^А, бе нема овие вежби да бидат на матура, јас ви давам да вежбате :D , да не бидете изненадени кога ќе видите какви вежби има. Друго е да ги решавате само од тестовите по матура, а друго е да ги опипате вака настрана.

Нивото е тоа, јас само сакам да ви помогнам зш мене лани никој ни ми кажа на кое ниво ќе биде англиски, туку дека ќе има ридинг и сите аха, аха лесно... шипки лесно, кога ќе ја затупат за некое. ]:)

Фаќајте решавајте, FCE ниво се, пак ќе повторам. Тоа е First Certificate in English, не е којзнае колку високо ниво, Б2 е, ама не е па ни ниско кога ќе видиш од друга страна.

Плус имате автоматска проверка на повеќево линкови овде, што ќе ви биде од помош. :)

п.с. Јас за испит вежбам на интернет, јас ги вежбам ЦАЕ, и англиски годинава сум ептен задоволна од оценката, иф ју ноу уат ај мин. ;)

16. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    единствена ли сум што има проблем со подредување на параграфи во текст, првиот и последниот знам да ги наредам ама тие измеѓу, секој секаде ми одговара :tmi: |(

17. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Па и јас не сум баш сјајна во подредување параграфи. На секој тест англиски имавме вежби со подредување параграфи (морам да напоменам дека текстовите што ни ги даваше беа многу долги, да не можеш да ги дочиташ) , покрај другите вежби. На последниот од 7 параграфи ни еден не погодив.

18. lovegirll

lovegirll Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    добро ке може ли некојј да ми каже дали кратат поени ако немаш напишано наслов на есејот???????

19. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Па веројатно кратат, и на без наслов и ако ставиш наводници на насловот..

20. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    jas za toa ne znam... sigurna sum 100% deka i naslovot vleguva vo vkupniot broj na zborovi toa ni go kazaa pred da pocneme da pisuvame. .. ja prasavme testatorkata dali treba da go pisime naslovot i taa rece da, ama ne spomna kolku poeni odzemaat za toa..