Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Убаво, а забелешки имам 2. 1-не си напишала за интереси и лидерски способности а тоа е 1/3 од барањата значи од старт би ти скратиле доста поени, а 2-наместо да си напишела хоби, ти си пишала искуство што си работела а тоа не се бара. :)

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    http://officewriting.com/category/sampl ... on-letter/ ОВДЕ ИМА МНОГУ ЗА APPLICATION LETTER МОЈ СОВЕТ НАУЧЕТЕ НЕКОЛКУ ФРАЗИ ПОСТРУЧНИ ДРУГОТО ЌЕ ГО НАПИШЕТЕ ЛЕСНО ВО ЗАВИСНОСТ ОД БАРАЊАТА :)
    Your experience of working with children
    Your interests and leadership skills
    никаде хоби не се бара interests работа со деца, на почеток има возбудена за неверојатна понуда
    сакав да напишам и во иднина се гледам на педагошки факс а еден ден и како учителка ама немав место |(
    и лидерски способности има да мотивирам! и tolerance и уште еден збор таму

На The.Ring му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    |( Ако баш сакаш да разглабаме еве ти.

Your experience of working with children
    Your interests and leadership skills

In addition to this, I have volunteered for three months in one local school from where I have only positive memories. If it is needed I will send the recommendation that I have got from this school.
    I must mention that I am very patient and tolerant with kids and I am able to motivate myself and others for achieving high goals.

Делот дека си толерантна со децата треба да стои во делот кај што кажуваш за искуство, иначе од каде тоа дека си толерантна, туку-така си го измислуваш?! Тоа 1. А 2 да, сега гледам си пишала дека можеш да се мотивираш себеси и другите, а како? Не е поткрепено со факт, туку-така е наведено. Ко јас да напишам „можам да бидам наставничка“ а да не напишам зошто. И 3 интереси немаш, а тука се подразбира што правиш во слободно време, а не тоа што викаш ти интереси за работното место, нормално дека е интерес да се вработиш. Ќе си рече некој во интерес да пише висока плата. Што е и најискрен одговор додуша.

6/10.

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Е ајде ти напиши во 100 збора со факти и докази (доказ е дека имам препорака)
    Исто така кога пишуваш кои се твоите способности не пишуваш доказ за тоа, ако те вработат ќе му докажеш треба само да бидеш убедлив

5. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^И да е така, зошто само мотивација ти е лидерската способност има еден куп? А за да ме вработат богами треба да им се свиѓа содржината на писмото. А јас ќе напишам на лист хартија, не на форум кај што прво барам мислење, а потоа ко ќе си каже човек мислење му го оспорувам постојано место да го прифатам зошто секој со своето мислење си е, може да е точно или не.

6. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Сега после матурата по Македонски јазик, јас да си кажам импресии.
    Кога влеговме, ги оставивме телефоните и нели сите се надевавме дека ќе препишуваме и такви глупости. Ама не беше така. И отварам првата страна и нели читам се, најпрво нели почнав да се чудам, ама после ми текнуваа одговорите. Инаку не можеше никој да препишува, и ако се дофрлеше нешто проф. што не надгледуваше ги опоменуваше. И имаше еден што шеташе низ ходниците, шо знам јас што беше инспектор ли, или незнам што. Ама сигурно немаше учено педагогија, не знаеше како да се однесува со професорите што не надгледуваа и со нас :x . Како било тоа, некој ако ја кренеше главата од тестот го опоменуваше, и нели до две паузи беа дозволени. Е господинот паметен само една дозволуваше.
    Јас кога ја наведнав главата в 10:30, ја кренав дури во 13:30, ни видов нешто што се случува ни ништо. Ни паузата не си ја искористив.
    За прашањата како што гледам имам 2-3 сигурно грешни, и 2 што ги имам преодговорено,а се надевам дека ќе ми ги земат за точни(од оние со дополнување). Инаку мислам дека за есејот не се брои насловот, ама и да се брои јас имав од прилика 400 зборчиња со се насловот нека бидат 410, ништо страшно.
    А тоа дека 50 зборови повеќе или помалку не правеле разлика, чисто се сомневам. До 10 знаам ама 50 :?: .. Како било, гајле ми е. Помина сега, да видиме клучот, навистина што сме направиле. Не вака од погодувања, ова е точно, ова не точно.
    А еве го овој што беше надгледувач

7. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

јас не ти го оспорувам мислењето, само ти пишуваш дека не сум напишала некои работи (како на пример хоби) кога тоа никаде не се бара, даваш забелешки каде нема, еве зошто на коментарот од Пупи не реагирав оти беше во право, да тука згрешив, а како да речам дека се согласувам дека фали нешто кога мислам дека не фали, сепак тоа е твое мислење а ова го напишав овде да видат сите (ова е тема од 2006) а не на лист хартија, па кој не знае како изгледа вакво формално писмо нека научи ете и линкови оставив.
    Себичноста не се исплаќа

8. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Да бе, значи сите што нема да напишеме овде писмо како тебе сме себични. Може не сакам сугестии еве може мислам дека знам. А ти побара мислење, и ти кажав што мислам. И да, забелешките чим ги дадов значи има кај да се најдат, интереси и лидерски способности е 1/3 од барањата а ниеден интерес немаш. Ти реков убаво е, со некои забелешки и така мислам.

9. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    А ова може да ни падне во вторник?

10. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Не, тука пишува што треба да знае секој кандидат. Ќе си вежбаш. Ете имаше претпоставки и за македонски за есејот. Ама не беа баш најточни. Што е до мене, ќе пишувам писма само и тоа :D

11. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Секој има право на свое мислење, ама во никој случај во 100 зборови не може како ти што велиш се да се напише па дури и со докази и факти да биде поткрепено. Да е поголема границата фала богу дека уште би пишувала а вака е невозможно.... тоа најмногу ме нервира за тестов по англиски-зборовната граница :@

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Македонски колку правописни грешки се можни а да не ти одземат бод?

13. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ако немаш многу и не се впечатливи нема да ти одземат а такво правило не сум сретнала, мислиш тие стварно буквално ги читаат сите тие илјадници есеи? Лупаат туку така поени од прв поглед ако им се свиѓа ќе читнат нешто и ако не забележат ништо посебно ќе треснат некоја фина бројка, ако има многу грешки исто од памет. Немој да мислиш дека стварно и македонски и англиски одат по овие критериуми буквално, повеќе е онака отприлика прегледувањето... да прегледуваа ко што треба, немаше увидот да е 1000 или 1500 денари за жал.
    Ние ќе се тресеме за есеиве и некое зборче да не испуштиме, и може најубавата напишана реченица да не ја видат, а најмалата грешка да ја забележат. Стварно матурава не е она што треба да биде.

14. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Мене ми е на неколку места се' немам напишано..

15. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Исто така некаде имаше препишување до максимум, а некаде кој како си научил..секој со среќата. И проф. што е тестатор од моево училиште кога пишувавме есеи ни кажуваше ШТО да напишиме. Бог да чува, ако сме имале поинаку-грешно. Па јас ли можам мојот текст да го погодам со мислите на тестаторот? Тоа е индивидуално...

16. RodenaSoGreska

RodenaSoGreska Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2010
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    49
    Ја знаете ли темата за есејот по англиски?

17. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    се шпекулира дека ќе бидело некакво формално писмо да се напиши, е сега колку е ова точно... дај боже до другарче да пишуваме :)

18. zvezdakoska

zvezdakoska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    60
    Едвај дочитав :D
    Си најдов неколку грешки ама не се замарам повеќе. Колку само интензивно учев за на крај да ми паднат текстови за кафе :fubar: , да ми се падни тестаторка која наместо да внимава да не препишуваме, беше спремна сите одговори од кај мене да и ги прекажи на девојката од соседната училница која на крај излезе дека и е внука :@
    (арно ама не и дозволив ]:) :D )

Прашањата двосмислени колку ти душа сака - глупави да беа тие што ги правеле тестовите ќе им светнеше сијаличката дека јасни треба да бидат прашањата.

МАТУРАВА ВООПШТО НЕ Е МЕРИЛО НА ЗНАЕЊЕТО. Кај и да прашам секаде се препишувало, ама пусти баксуз сум била - немаше јас од кај да препишам -сите тупи во мојата група :)

И така- се на се сум многу задоволна од себе, абе мн паметна сум била :$ :D

Се видело од народов, од државата шо ми доносува некој правила, а никој не ги почитува
    За резултатите - ме заболе за нив. :*

19. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Кој и да прашав кој и да пиша на форумов не му се допаднала групата, мене па една професорка ми рече дека намерно така ги праеле :?:

20. Sofija18

Sofija18 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    36
    Мене групата ми беше супер, од мојот клас бевме околу 7 души и тоа сите одлични погодени... и тестаторката ни се погоди, се си напишавме и после се си проверивме заедно :D