Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    јас не сум матурантка (сега ќе бидам 3та година), ама овие задачи баш пред неколку месеци ги учевме..мислам дека можам да објаснам :)
    ако мислеше на ова
    вака значи:
    еве некоја квадратна равенка (к+3)х^2 - 2кх +5к =0
    a = (k+3)
    b = -2k
    c =5k

е сега

за да има реални решенија,(или две различни решенија) дискриминантата D треба да е поголемa од 0
    D=b^2 - 4ac, значи b^2 - 4ac >0 ...кога ќе замениме со ова со к: (k+3)^2 -4 x (-2k) x 5k >0

за да нема реални решенија, D треба да е помало од 0, односно (k+3)^2 -4 x (-2k) x 5k <0

a за да има едно решение, D треба да е еднакво на 0, т.е. (k+3)^2 -4 x (-2k) x 5k =0

:)

На taznatajbg му/ѝ се допаѓа ова.
  2. HoNeY93

HoNeY93 Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки, јас сум многу разочарана морам да ви се пожалам ;( имам едно прашање до вас, а посебно до тие што веќе го поминале ова: со колку грешки англиски би можеле да имаме 5.. сите тестови што ги решавав имам од 5-8 грешки, а баш мислев дека знам доволно :(

3. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    јбг и јас така. Мислев дека се знам. :D Имам 4-5 грешки (и не знам есејот како ќе ми го бодуваат), ама како и да е... Готово, помина.
    А инаку со колку поени ќе имаш 5ка, не може да ти каже никој. Откако ќе ги прегледаат прават критериум на оценување, според просекот, според најдобриот тест, според најлошите... и не знам таму уште што како. :)

4. HoNeY93

HoNeY93 Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    А нели англиски тестовите требаше да бидат потешки оваа година за да има подобри резултати македонски.. значи ако бидат такви како што не треба.. 4 не ми бега :o

5. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.857
    А ако има адвентиџис и дисадвентиџис треба во посебни пасуси да се пишуваат и така испаѓаат 4.

6. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    ^^За да има македонски подобри резултати требало македонски да го олеснат, а не англиски да го отежнат.

Не верувам инаку дека потешки текстови ќе дадат англиски.

На la.parisienne му/ѝ се допаѓа ова.
  7. HoNeY93

HoNeY93 Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    адвентиџис и дисадвентиџис ќе ги напишеш во главен дел, а во заклучок што мислиш , што е подобро според тебе , мислам . И пак ќе имаш три пасуса :)

8. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Англиски што формално писмо може да се падне освен апликација за работа и жалба за производ? Само овие 2 се издвојуваат...

И кај дискрсив фор/агенст гледам во заклучок треба свое мислење, нели?

Сакам неформално да се падне.

9. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    294
    Како бе македонски есејот 1+3+1 , кај мене е вовед, 2параграфи главен дел( едниот Чајлд, другиот Евгениј) и завршен дел и сега не ми е точен есејот?
    и што е тоа адвентиџис и дисадвентиџис :?: што ќе правам јас со мојот англиски |(

10. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.857
    Ние учевме дека треба да се пишува посебен пасус за адвентиџис посебен за дисатвентиџис.
    Предности и недостатоци се. И во главниот дел можеш повеќе пасуси да имаш, секако точен ти е.
    А во заклучок свое мислење.

11. HoNeY93

HoNeY93 Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    Хммм па добро може како нова реченица да почнеш за дисадвентиџис и пак да биде како главен дел .. значи ќе имаш два пасуса хаха :D инаку тоа се предности и негативни страни на нешто за кое објаснуваш..

12. lovegirll

lovegirll Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    може ли некој да даде пример за формално пписмо?? кај се пишува уствари адресата нели почнува со Dear Sir/Madam и толку?

13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.768
    Допаѓања:
    6.553
    мислам дека формално писмо нема да има.нашата професорка веќе неколку години е отценувач и ни спомна дека формално нема да има.ама сепак ништо не се знае

14. butterfly.93

butterfly.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    655
    Луѓе кај англиски главниот дел може да се состои од повеќе пасуси - 2, 3... Само овде секој нов пасус ќе го започнете со вовлекување или еден ред ќе скокнете па во вториот пушувате.
    Advantages и disadvantages не се пишуваат во ист пасус, посебен пасус и за двете. Ако сакате и уште нешто во главниот дел да спомнете кое и не е многу поврзано со аdvantages и disadvantages уште еден пасус нов ќе си напишете.

15. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Листајќи низ тетратките по англиски од прва до четврта сфатив дека доста внимание имаме обрнато на делот пишување. Тоа е едниствената работа за која можам да кажам позитивен збор за професорките по тој предмет, посебно за таа што ни предаваше од втора до четврта.
    Знам дека има 3 вида на есеи discursive essay кој може да биде for and against и opinion essay и personal essay. E сага за писмата (формалните) во учебниците Oпортјунитис ( зелениот и виолетовиот) има Formal letter to a newspaper, A letter of application (го има и во зелениот и во виолетовиот ама не се скроз исти, едното е за работа а другото за волонтирање ама пасусите им се различно распоредени), A formal letter (ова кога треба да добиеш некои информации околу нешто), има и формално писмо до училиште за странски јазици и Letter of complaint. Сакам да прашам дали постои уште некој вид на формално писмо освен овие?

16. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

а ако во главниот дел на есејот по македонски секој пасус е со вовлекување во редот, тогаш што?
    Инаку англиски можи и CV application letter cover letter за поплака, жалба...
    Колку и да сум сигурна во своето знаење англиски некогаш ми се блокира мозоков (посебно под притисок) и мислам дека нема да ми текни како е некој збор на англиски, како се пишува точно исл... И уште едно прашање, можи да имаме еден лист + на тестов онака чисто за есејов да си ги средиме мислите таму па после да го препишиме? :?:

17. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Па нели некој имаше пишано дека A letter of application и cover letter е исто? Инаку поплака нели е Letter of complaint. Значи има уште Letter of apology и Letter of request.

18. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    ама јас си викам дека нема да биди формално...сепак тестов треба да биди на некое средно ниво за сите да напишат... а тоа за фејсбук колку е сигурно?!

19. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Мене па формално ми е полесно изгледа затоа што повеќе внимание на часовите обрнувавме на тоа. Не се знае какво може да се падне па затоа јас и за формално и неформално ќе си повторам.

20. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Ние не вежбавме такво.. А можно ли е СV да се падни?