Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. el1993

el1993 Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Може ли некој да ми го прати тестот и клучот од јуни 2008 англиски ако го има

2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Јас не знам како се пишува есеј и писма. Се’ што до сега сум научила по англиски било од основно. Буквално ништо немам научено од средно. Затоа сега сум тапа, сама ќе си учам како се пишуваат. Само да биде полесен тестот од македонски.

3. rainbowlove

rainbowlove Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    formalnoto pismo moze da bide za apliciranje za nekoe rabotno mesto ili nesto od tipot zalba/molba za nesto...proveri na net ili pa u knigata ako ja imash doma ke najdesh linking words za formalni pisma, toa ti se zborovi koi dokolku gi upotrebis vo pismoto ke imash + nekoj poen za vokabular...imash i oni pravila deka ne smeesh da pishuvash kratenki (na pr I'm..mora da e I am) i sl...pobaraj i ke najdes...za esejot bas i ne sum sig kolku zbora trebashe mislam deka bese do 180..ni davaat tema i pisuvas za nea svoi stavovi potkrepeni so argumenti mozes nekoja slucka da pisuvas zavisi so tema ke ni dadat...mora da se vnimava na gramatika pravilno da se iskoristeni vreminjata, imash soodveten vokabular i recenicite da ti se kratki i jasni..toa e se u globala :)

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    a ova so facebook kolku e tocno ? ?

5. lovegirll

lovegirll Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    а како се пишуваат писмава со вовлекување на пасусите со еден прст или пак само со нов ред без вовлекување?? и тоа your sincerely ili best wishes доле лево или доле десно??

6. IsItMe

IsItMe Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    24
    Не можеме да знаеме, темата е добра, има што да се пишува, и тоа многу али не можеш никогаш да знаеш што ќе има како и на македонски што се вртеа најразлични теми а ни една не беше точна :lol: :rofl: :rofl:

P.S кога ќе го стават клучот македонски на матура.гов ?

7. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    ако ми си точни информациите, ќе се убијам - условна зависносложена реченица

Албатрос:
    1. Симбол на самиот поет/несфатените поети
    2. Во бедна и грда птица, исмејувана од страна на морнарите
    3. Вкрстена рима
    4. „Цвеќињата на злото“
    5. Естетика на грдото
    6. Симболизам
    7. Бурни, негативни реакции и остри критики

Езеро:
    1. хетерострофична
    2. пејзажна
    3. да умре покрај езерото
    4. сеќавање на детството
    5. описот на езерото беше во трета строфа
    6. К. Миладинов
    7. метафора

Пиреј:
    1. Велика – грижлива жена/мајка
    2. Во дилема е
    3. Јон
    4. На фронтот
    5. опис (доказ: Description gives you details. Narrative tell s the story.)
    6. неуништливоста на Македонците

Злосторство и казна:
    1. чувство на страв
    2. збогување
    3. сведок на убиството
    4. контрадикторен и трагичен
    5. криминалистички
    6. ги обработувал внатрешните конфликти на ликовите
    7. темата во делото: вина или жртва ?
    8. 19 век

Крсте Петков Мисирков
    1.Верата и јазикот се душата
    2. фонетски правопис
    3. За македонцките работи
    4. Централното нарејче – дека е најоддалечено од српските и бугарските јазични центри
    5. 2 август 1944 Првото заседание во манастирот Прохор Пчински
    6. тоа со реченичен, треба да го сочинуваат наречјата од сите мкд говори
    7. да се одвојат од србија и бугарија

Граматика
    1. чешел-елизија
    2. модални зборови(веројатно и сигурно)
    3. тој-лична заменка
    6. Предлошкиот предмет со оган
    7. реченицата со сврзникот: не само што-туку и
    8. заповеден начин ј/и јте/ете
    9. причинска зависносложена реченица
    10. предлошки предмет
    11. патент (затворач и изум) - хомоними
    12. театар и ректор -интернационализми
    13. ништо = лично-предметна заменка
    14. изненаден-глаголско-именски прирок
    15. проклитика

8. MonnaSi

MonnaSi Популарен член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    536
    Ве читам , ама во заблуда сте . :D letter of complaint е семи формал, не е формал . Значи од формал има само леттер оф аплицатион, семи формал леттер оф цомплаинт и неформално писмо за другар . Останатото се спаѓа во група кај пишуваш на семи формален јазик . Кога пишуваш артикал пишуваш со семи формал бидејќи пишуваш за весник , и луѓе читаат значи не треба многу формално. Некоја логика.. :) Инаку јас полагав фце не е страшно пошто ве глеам у паника пишувате . :)

На la.parisienne му/ѝ се допаѓа ова.
  9. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    англиски од 140-180 зборови е есејот(максимум 200) ? да не е 180-220? :?:

а знаете дека можи да е за фејсбук ова-предности и негативности.. исто како мак што беше слободната тема или предности или негативности за медиумите(ова по некоја моја логика :D )...ај некој ако разбери нешто нека кажи

10. MonnaSi

MonnaSi Популарен член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    536
    Од 120 до 180 ако не смениле сеа..

11. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Можеби сме во заблуда ама јас прв пат слушам дека letter of complaint е семи формал. Нас професорката ни кажуваше дека сите тие писма што погоре ги имам набројано се формални и ги пишувавме како такви. Па на крај краева не е битно во која категорија спаѓаат , битно е да знаеш како се пишува и што се треба да содржи тој вид на писмо.

Не знам кога ќе излезе само знам дека сум нетрпелива (како што гледам и вие сте) да излезе тестот по македонски заедно со клучот.

п.с. Штом некој дознае дека е ставен клучот на матура.гов.мк веднаш нека ја сподели информацијата тука на форумов. :)

На MonnaSi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. IsItMe

IsItMe Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    24
    Обавезно!!! :D

13. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Нешто што не ми беше јасно е зошто кога излеговме на тестот ни го запишаа времето кога сме излегле кај мене запишаа 13:25???Што е битно тоа?Некој да ме просветли?
    Инаку препишување имаше на големо. Тој што не чуваше ни рече што имаме телефони,ливчиња да си извадиме и да си препишуваме и да си зборуваме меѓусебно а тој гледаше кога ќе дојде таа од ДИЦ што шеташе по ходниците. Поради тоа не можев да се сконцентрирам бидејќи сите зборуваа и направив 5 грешки, а и не е фер тие од мој клас што секоја година одеа на полагање сега имаат исто толку напишано колку и јас...

14. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172

Истата ситуација е и кај мене. Сега единичарите ќе се на исто ниво со мене, ако не и подобри. Ужас! :puke: Таква ни е државата, што да правиме.

А, иначе и мене ми го запишаа времето, ама незнам кое е значењето на тоа.

Мене ме интересира дали некој знае како оди објавувањето на резултатите? Дали е и јавно и приватно на нет или само приватно? Би сакала да е само приватно.

Модератор: Не испраќајте две мислења едно по друго, користете го копчето редактирај.

15. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    ако имаш 200 зборови англиски се кратат поени, не се кратат или воопшто не се прегледува? :?:

^ако знаеш дата на раѓање име презиме татково име и училиште тогаш со тие податоци можеш да ги видиш резултатите на личноста за која сакаш да дознаеш

16. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Мислам дека е само приватно тука http://www.matura.gov.mk/results.aspx?language=MK пополнуваш и само ти можеш да си ги видиш па не знам нека ме поправи некој ако не е така јас имам така слушнато

На honorthyself му/ѝ се допаѓа ова.
  17. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Их, нека е само така. Постојат многу злобни луѓе кои би се сителе доколку би имала 4. |(

18. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Знаете ли шо ми е најкриво. Тие шо до сега со врски се добивале 5ки, на крај ќе имаат повеќе бодови за запишување на факултет, од нас шо буквално сме се измачиле за 5ки и 4ки. Тоа ми е најкриво.

19. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Тоа да,на сите ни е криво поради тоа :worried: но таква е состојбата во нашата земја ЗА КАЛИМЕРО НЕМА ПРАВДИНА

На meow22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mid

mid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11

секој кој што те познава добро, кој го знае името на татко ти може да види со која оценка си
    а тоа можи да го знај и без да му го кажиш ако ти е објавен родендено на фејсбук и ако означен ти е негде татко ти..
    така некој ако сака да ти се сити на оценката ( А ЗНАМ И КАЈ МЕНЕ ДЕКА ТАКВИ ИМА ) можи само да се распраша и после че ти се смеј, само да те утешам тој последен шо се смеј најслатко се смеј !!!
    така да ќе му се врати во иднина на друг начин, не се секирај !!

На la.parisienne му/ѝ се допаѓа ова.