Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.550
    Допаѓања:
    3.145
    Не знам дали и колку дебели врски фатил :D , ама тоа ти е уште еден доказ дека образованието и општо земено, се во државава ни пропаѓа.

2. Mila92

Mila92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    Jas ke se zapisuvam na tehnolosko-tehnickiot fakultet vo Veles,i uste ne mi e jasno koi predmeti smeam da gi zemam za eksterni.Za interni sigurno ke gi zeam makedonski i angliski,ali za eksterni i za proektna seuste neznam.dali nekoj ima iskustvo so fakultetov pa da mi kaze koi predmeti da gi zemam ...fala vi odnapred :)

[mod-kirilica:3p2ywzr9][/mod-kirilica:3p2ywzr9]

3. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Значи прво, највероватно мислиш дека за ЕКСТЕРНИ ќе ги земиш Англиски и Македонски. Тие се оние за кои тестовите ги носат од Скопје и се исти за ЦЕЛА Македонија.
    А за интерните, колку јас што можев да ископам, можеш да плагаш: (ако учиш во гимназија) биологија, хемија, физика, информатика, математика; (ако учиш во стручно училиште) биологија, хемија, физика, информатика (еден од овие) и + еден стручен предмет.
    Проектната нема врска по кој предмет ти е, па види земи си нешто полесно.

На Mila92 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.090
    Најверојатно се шпекулации , велат наводно полагањето матура ќе биде укинато од следната година .Вакви ,според мене, дезинформации шират нашите професори.Ете ја користам приликата чисто од љубопитност да прашам дали некој слушнал нешто за ова ?! :^)

На Mila92 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Аман па и тие професорите по средните училишта, само рекла-казала муабети шират. Свашта!
    И секоја година истите дезинформации.
    Матурата не е за џабе направена, не за џабе се направени сите тие критериуми и измени во законот и факултетите! :fubar: Матурата мора да се полага, а колку што сум инфомирана укинување на матурата нема да има.
    Екстерните можеби се дискутабилни, ама матурата веќе не е.

6. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.427
    Допаѓања:
    91.545
    Сум за полагање матура. Од причина што завршив средно каде што на крај на година 30 ученици од 40 беа скроз одлични. На крај на матура истите тие имаа едвај 3,4, а останатите имаа солидни 4 и 5.
    Сум и за полагање уписи на факултет, затоа што јас кога се запишував, а најверојатно и останатите вие, тие што не полагаа матура имаа каде, каде подобри поени и ни ги земаа местата.
    Не за џабе се воведени. Трба да се провери знаењето на учениците, затоа што е со се послаб квалитет.

7. Mila92

Mila92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    Фала ти Хипица :*

8. Maturantka

Maturantka Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    1
    Некој има земено тема по информатика за Power point? Или ако не каква било тема по информатика, ако може да ми прати по лп да видам како да ја правам отприлика

9. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    Не ми се верува да ја укинат матурата
    а и зошто да ја укинат? и кој сака? и со која причина сака?
    Не е воопшто тешко
    Едноставни прашања даваат
    јас воопшто не се спремав и сите со 5 ги положив
    Не е важно со што си поминувал 4 години
    важно е колку ти останало во главата и дали си учел напамет или со разбирање
    и може да ти покаже ако сака некој што знае повеќе
    не е многу строго
    јас им покажував на другите сите положија во мојата група

10. gami

gami Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    127
    И јас сум за да се продолжи со полагање на матура. Не е ништо страшно, половина од прашањата се полесни, од општа култура. Не се бара да се уче на памет се. Во главно се најбитни работи. Јас дека математика полагав, малку послаба ми беше оцената, бидејќи навистина ми беше потежок тестот. Половина од работите немав појма од кај излегоа :lol: :lol: :lol: Така да јас би предложила англиски во екстерни за оние кои се двоумат, а на кој не им треба за на факултет математика. :) :) :)

11. plavusaa

plavusaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    3
    И јас се двоумам помеѓу англиски и математика и стварно не знам што да одберам затоа што Англиски ми е многу тешко а во Математиката бар малку се разбирам и не знам за што ке се одлучам :worried:

12. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    863
    Денес ние ги дадовме листовите на кои имавме напишано кои предмети ќе ги полагаме
    Јас зедов ектрено-македонски и англиски
    А интерно-математика и информатика, се двоумев меѓу хемија и информатика и се одлучив за 2 предмет во последен момент.
    Се надевам дека нема да зажалам да донесената одлука

13. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    И јас за истиве предмети се двоумам.Сакам екстерно да ги земам англиски и македонски, а интерно математика и информатика.Дали ако полагам математика интерно а не екстерно имам шанса да влезам во државна квота на некој технички факултет :?: Просекот5.00 ми е ..
    Утре треба да предадам лист со предметите кои ќе ги полагам :worried: Ануоне :?:

14. Mamba-Jamba

Mamba-Jamba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    Јас одбрав Вовед во право, темата е "Улогата на јавниот обвинител во казнената постапка", ама немам почнато да ја правам

15. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Види вака: зависи на кој факултет сакаш да се запишеш. На страните од универзитетите мора да има листа на предмети кои можат да се полагаат за соодветниот факултет. Ако на тој факултет ти кај што сакаш да се запишуваш не е битен екстерниот предмет и ако имаш убави резултати од матурата, можеш да влезеш.

16. Mamba-Jamba

Mamba-Jamba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    Јас ќе полагам македонски и англиски како екстерни и математика и социологија како интерни. Малку се мислев за метматика, пошто не сум баш најдобра, ама па ако одам на економски мислам дека би било поен + ..

17. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Нема врска тоа, ако си сигурна за економски, одбери си нешто полесно од математика (ако не ти оди како што викаш). Другарка ми избра филозофија место математика и се запиша на економски во државна, btw многу полесно си помина.

18. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    863
    Јас го чкртнав информатика и на негово место пишав хемија.......

19. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    Јас си зедов македонски,англиски, и стручни информатика,дигитална електорника и микропроцесори и прокетна пракса ...Па ке видам што ке биде страв ме е помалку за информатика,дигитална електорника и микропроцесори али ајде ке биде ;)

20. butterfly992

butterfly992 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    22
    Specificone, сакам да те прашам дали професорот или професорката ви ги даде прашањата од кои што се бираат 50 прашања што ќе бидат на тестот? :?: Како што по сите предмети даваат отприлика по 150 прашања? :worried:

И некој ако знае дали може да се смени проектната активност? Зошто класната ни рече доколку сакаме некои измени можеме тоа да го направиме најкасно утре, а не знам дали мислеше и за проектната...