http://www.femina.mk/out/?id=a784d9ef1c ... gliski.PDF добро не им го разбирам кај Introduction/genre: write a composition У кој вид на есеи спаѓа тоа? narrative, argumentative, descriptive ili expository?? П.С. Кај неформалните писма кратенките се бројот посебно? пример don't се брои како do not ( 2 збора)?
Да, како 2 збора се брои, нас професорката секогаш кога пишувавме есеј, а сме ограничени со зборови ни го напоменуваше тоа...
Ги броев зборовите на третиот текст од тука http://www.femina.mk/out/?id=a784d9ef1c ... gliski.PDF и ми испаднаа помалце од тоа што е напишано, кога ги изброив кратенките по два збора испадна таман, што значи дека се бројат.
Еве дечки од страната за матура се овие информации : -Броевите како дел од датум (19.06.2009) или час (5 o’clock) не се бројат. -Кратенките како o’clock, a.m/p.m се бројат како еден збор, а кратенките како don’t,I’d, He’s, како два. -Сложените именки со црта (Coca-Cola), се бројат како еден збор, а сложените именки без црта, како два. -СМС кратенките (4U наместо for you, или CU наместо see you,) не се дозволени и се сметаат за грешки.
Не ми е нешто посебно страв англиски. Разбирам, ќе си напишам и есеј и писмо утре, се надевам дека ќе помине убаво Не учев за бадијала неколку години на курс. А, се надевам на убава оцена и македонски. Spoiler Да си прашам нешо ја македонски, централните говори биле избрани дека биле одделени повеќе од соседните држави, а не напишав Бугарија и Србија..што мислите, ќе го признаат и така?
Ќе ти го признаат одговорот. Нас ни кажа таа инспекторката дека во тие прашања каде што се со дополнување постоела можност за компромис, па и да ти е приближно точно можно е да ти го признаат.
А она мене што ми одговорено 2 август 1944(после второто заседание на асном) ми е во заграда допишано и сега пола-пола ми е точно, што ќе му направат, цело грешно или?
Леле Лукс за тебе не знам, зависи до професорот. Може некој ќе сфати дека си се збунила, но ако се погоди некој терсен... не знам. Иначе јас ова прашање го одговорив само на првото заседание на асном, заборавив датата да ја пишам.
Лукс жал ми е што ќе те разочарам ама видов во еден клуч од минатите години дека комбинација од точно и неточно се смета за неточно.... http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... GIRANI.pdf ако ги исклучиме правописниве грешки, мене есејов ми се допаѓа,а видете колку негативни и остри критики има долу...
Да прашам , за формалното писмо знам дека си почнуваш од почетокот на редот без да оставаш место, но не сум сигурна како е со неформалното, кај него се остава 2 прста место и празен ред меѓу параграфите ? п.с истово прашање се однесува и за есејот (и кај него треба со 2 прста место и празен ред меѓу вовед,главен дел, и заклучок )?
За писмото не знам, а за есејот треба и 2 прста и ред, ама може и само 2 прста без оставање празен ред нема да се смета за грешно, така нас ни кажаа на консултациите...
За неточно ќе го сметаат само заради тоа во заградата, а да беше до пола точно а останатото да не си го напишела пр. само Прво заседание на АСНОМ ќе ти го признаеле. Мене тоа ми е грешно. Луѓе кај бе апликејшн летр во максимум 100 збора? Не ме зезајте, јас вежбам формални, а се надевам дека ќе биде неформално или барем жалба за производ.