За составната реченица, сврзниците се ни и ниту, затоа што ако ставите ниту - ниту (или ни - ни ), тоа веќе не е составна реченица, туку РАЗДЕЛНА А ги пишувате токму ни и ниту, затоа што се бара да има одречно значење. Што се однесува до Раскољников, одговорот е затоа што бабата сакала да го попречи во кражбата, не сте го прочитале убаво прашањето Прирокот е глаголско - именски
Јас го решавав од јуни 2011, најмногу грешам на multiple choice многу ми се тешки. Тие ги погодувам со параграфите за подредување и текстовите за разбирање ама мислам дека треба ептен детално да се разбере текстот. Ќе мора висока концентрација ... Ме фаќа страв
Мислам дека воопшто не се пишува адреса, само си почнуваш со Dear.. http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... 202010.pdf
На таа со ниту- ниту не пишуваше составна или разделна колку што памтам јас.. па така да може да напишеш кој сакаш сврзник ама да е реченицата со смисла..
А пишуваше дека реченицата треба да биде составна??? Јас којзнае што сум читала и на крај напишав допусна реченица иако и не ги вметнав во празните места. Ама нема врска и така си ја рачунав за грешна реченицава.
Нејм нас професорката тестовите од минатите години ни ги даваше во печатена форма да ги решиме и потоа ни ги прегледуваше. И јас имав еден куп грешки кај овој од 2010.