Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. solzuska

solzuska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    135
    како бе утре? нас ни рекоа тоа што сме одбрале до 31.12.2010 ни е последно, и е испратено веке...
    иначе јас одбрав македонски и математика екстерно а филозофија и ликовно интерно, и по двата предмета проф. ни рекоа дека ке ни ги дадат прашањата :)

2. butterfly992

butterfly992 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    22
    Епа и ние правевме муабет со класната баш пред некој ден и ни рече најкасно утре можеле измени да се направат... А нас професорката по хемија не ни ги дава прашањата... :( :( :(

3. solzuska

solzuska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    135
    лелеее па како така без прашања??? од што ке учиш?
    ние филозофија имаме околу 200 прашања а ликовно околу 70

4. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Ликовно? Може да се полага и тоа? :?:

Јас си земав македонски и англиски екстерно, математика и филозофија интерно и проектна задача: Месечината.

Математика извежбав од прва, втора и четврта година темите, од трета не можам да најдам :worried:. Филозофјиа читав, ги извадов делата, поважните поими. Македонски имам од тој прирачникот во него се што е собрано од сите четири години ама немав време за него. А англиски поима немам како ќе у чам и од што S:

5. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    864
    Нас професорката ќе ни ги даде прашањата.
    А во врска со проектната мислам дека веќе се е заведено и дека не може да се направат измени, на нас ни рекоа дека 31.12.2010 последен рок на менување на предметите а тука мислам во ливчето дека ја пишувавме и проектната, но што ти рекла така професорката не знам, ти кажи и ако се менува нека ти ја смени штом ти рекла до утре имате рок.

Секој предмет што го имаш учено 2 или повеќе години може да го полагаш а во тоа спаѓа и Ликовно и Музикчко.

6. butterfly992

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    22
    Springy, математика имаш исто книга и е 500 денари, би требало да ја има во сите книжари. Што се однесува до материјалот, за основно ниво не треба да се учи се. Целата книга е за напредно ниво, а за основно само еден дел. Нема тригонометрија, лимеси, комбинаторика, статистика, диференцијално сметање, експоненцијална и логаритамска функција, комплексни броеви и сл. Ако го купуваш учебникот пиши ми по лп и ќе ти кажам кои не се за учење. :)

Не знам и јас како ќе научам се по хемија, сепак тоа не е малку, се работи за 4 учебници и тоа не се баш мали... :x Без разлика колку ми оди хемија, треба добро да се загрее столчето... :worried: :worried:

7. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522

Благодарам многу пеперутке, но јас сетоа тоа го знаев. :) Па мислам дека нема да ми треба прирачник по математика.. професорката ни ги кажа темите од сите години кои се во испитната програма основнно ниво, истите јас ги извежбав од прва, втора и четврта година ми остана уште од трета :) Ама со оглед на тоа дека од трета се две теми (веројатност и како се викаше онаа тема не ми текнувасо равенки на права, рамнина, сегментен нормален вид .. ) мислам дека сега второ полугодие ќе ги изрешавам и тие.

Македонски имам прирачник, а филозофија си имам тетратка (лекциите ни ги диктираат и по 5-6 страни пишуваме на час :worried: ).

Прашањето ми беше .. дали англиски има прирачник? Оваа професорка ништо ни спомнува матура ни ништо, само за проектни прашува кој ќе и мал проект кај неа |(

п.с. ти што учиш? Велиш четири години хемија, знам во гимназија три години се учи

8. butterfly992

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    22

Да не те лажам, ама мислам дека нема прирачник по англиски. Сите што ги знам што ќе полагаат англиски ми имаат кажано дека ќе оделе на курсови каде што се спрема специјално за матура. Мислам дека тоа е некаде два месеци пред матурата, но се оди секој ден. Па не знам дали има организирано и во твојот град. Види ги тестовите од претходните години и спремај се нешто слично на тоа... :)

А инаку учам во природно-математичко подрачје и сум Б група. Имаме ние и хемија и затоа реков дека треба да се учи од учебниците од сите четири години. А мислам и дека кој и да полага хемија, треба да учи од сите четири години, затоа што прашањата се за сите исти без разлика дали си учел три или четири години. :)

На Springy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    384
    Англиски нема прирачник...нема потреба од паника, полесно е од македноски (ова важи за сите не само за оние што мн добро знаат англиски) :) Само простите есеи можат да ве извлечат, не мора да бидат со некој којзнае колку добар вокабулар. Што ако македонски има прирачник кога нема се што е потребно т.е. се што се паѓа. А за интерните не може ако си го учел 2 години да имаш материјал од 4 годнини...еве пр. од ланската година, право иако се учеше сите 4 години се полагаше само материјалот од 3та и 4та имаше уште неколку такви примери :))

10. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    864
    Нема прирачник Англиски затоа што вежбите се од текст и од него имаш прашања со заокружување, потоа има есеј, писмо, биографија да се напише.....
    Потребно е да се знаат многу зборови на англиски за да се совладаат текстовите и прашањата кои се двосмислени и да се напише есејот.

11. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Како бе, а граматика нешто нема ли?

12. butterfly992

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    22
    Спринги, завчера професорката по англиски им диктираше на школските мои од некој прирачник, што требало за на матурата. Би требало и вие да ја прашате вашиот/та професор/ка да ви каже што треба. И мислам дека рече за есеите, биле од некои одбрани теми и само се менувале во годината што следува. Значи се движеле обично за истото, само поразлични наслови.

На Springy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.432
    Допаѓања:
    250.608
    Девојки дали треба да се полага државна матура доколку образованието ќе се продолжи во друга земја,не кај нас? Или треба само училишна,а државна да се полага според државата во која ќе се продолжи со факултет?

14. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Значи јас до последен момент се двоумев што да студирам.Тема за проектот мораше да избереме уште во почетокот на првото полугодие па од проста причина што се си мислев дека на правен ќе одам зедов тема за уставно право како матурска проектна.Арно ама сега си размислив убаво распустот и се решив фармација да се запишам.Ги зедов како интерни да ги полагам биологија и хемија и екстерно македонски и англиски.
    Знам дека предметите ми се соодветни, ама проектот не ми е а неможев да менувам касно беше :worried: Дали ќе има проблеми при уписот поради ова или ако извадам добри резултати на матура може да влезам на фармација :?:

И ако полагал лани некој биологија или хемија интерно да ми каже малку подетелно како поминал :?:

15. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Карина на нас сега во четврта професорите ни кажуваат дека тоа зависи од конкуренцијата. Ако има место ги примаат тие со повеќе поеени меѓу другото гледајќи ги и предметите од државната матура. Е сега ако е ептен тесно и со некој на пример имаш скоро ист број поени, ама неговата проектна задача е посоодветна за факултетот, тогаш тој е пред тебе.

Мене нешто ме интересира само, ова ли е тоа што го има во програмата по математика - основно ниво http://www.bitrak.com/ucenik/Matura 2007-2008/Matematika osnovno nivo matura.pdf , м? Инаку, си го земав прирачникот од алби и гледам дека има многу други работи освен овие што се набројани тука, дали и за напредно ниво од овој се спремаат или нема прирачник посебно , основно напредно :D

На karina8 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Јас не полагам математика, ама знам една другарка зборуваше пред некој ден.Мислам дека во прирачникот има и за напредно ниво работи што не треба да ги вежбаат тие што ќе полагаат основно.Ај ќе ја прашам подетално утре па ќе ти кажам :)

17. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    За интерните предмети може да ти кажува само некој од во твоето школо што учел, затоа што интерните тестови ги прават професорите што предаваат во твоето школо.

18. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    Јас ќе полагам Македонски и Англиски екстерно и Филозофија и Историја, а проектна имам одбрано Филозофија...

Не планирам да се запишам на факултет во Македонија од проста причина што факултетот на кој што сакам да се запишам го нема во Македонија. Ќе се потрудам на матурата да добијам што е можно повисоки оценки затоа што не знам колку би ми влијаеле оценките од државната матура, а воедно и да не ми падне во вода трудот што сум го вложувала цели 4 години.

Дали некоја од вас Феминки планира своето образование да го продолжи надвор од нашава земја?

19. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    Јас ќе полагам Македонски и Англиски екстерно и Филозофија и Историја, а проектна имам одбрано Филозофија...

Не планирам да се запишам на факултет во Македонија од проста причина што факултетот на кој што сакам да се запишам го нема во Македонија. Ќе се потрудам на матурата да добијам што е можно повисоки оценки затоа што не знам колку би ми влијаеле оценките од државната матура, а воедно и да не ми падне во вода трудот што сум го вложувала цели 4 години.

Дали некоја од вас Феминки планира своето образование да го продолжи надвор од нашава земја?

20. fenu

fenu Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2010
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    84
    Жули, се зависи од факултетот на кој сакаш да се запишеш, и во која држава. Јас студирам во друга држава, лани завршив средно, и мене услов ми беше со оценките и дипломата што ја имам да можам да се запишам на истиот факултет во Македонија, а во Македонија да се запишеш на факултет мораш да имаш државна матура. Како и да е, полагај државна, не може да ти штети.