Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. mysterious

mysterious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661
    ^^ Девојки,не е проблем да ви биде повеќе од 10 страни проектната,проблем е ако биде помалку. :)

2. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Во тие 10 страни максимум влегуваат и некои слики?

3. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Е сега кај нас имаше дилеми околу сликите. Конкретно јас на пример имам по вовед во правото проектна за уставно право ..така да немам потреба од ставање слики, имам само една на крајот бидејќи ќе беше ептен празна страницата само неколку реда имав напишано па да пополнам. Менторот мене ми рече може да има слики ставано не било проблем. Ама еве другарки што прават, им рекоа нивните ментори па сите слики што се ставаат да бидат на крајот да пишува ВО ПРИЛОГ и сликите а ништо измеѓу текстот.
    И кажав јас на мојата професорка она вика каков прилог нека ти е сликата кај текстот. Е сега прашај си го ти менторот што ти ја дал темата, најубаво така бидејќи гледаш не велат сите исто а сепак тој ќе ти ја оцени на крај па како ќе те насочи така ;)

4. bunny.misuaxx

bunny.misuaxx Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    5

Леле 4овек како кај мене не ги дава одам во фолдерите и празни се и кај други школски не ги дава дај ќе можиш да ми ги пратиш на маил? :worried:

5. bunny.misuaxx

bunny.misuaxx Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    5
    офф леле нас пак ни кажаа минимум 13 до кај 20 страни.. Јас па се мачев 17 напишав, Зоштооооо? ауу се нервирам

6. srculka

srculka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2010
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    170
    Проектната треба да биде минимум 10 страни напишан текст.Во тие 10 страни не се сметаат почетните 2,односно насловот и содржината и на крајот последната страна каде треба да ја сместиш користената литература.
    Значи се' мене ми фати 13 страни. :)

7. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Би сакала да прашам дали ги има некој тестовите за државна матура по македонски и англиски јазик од 2006 година (2007 година - доколку воопшто тогаш се полагало државна матура бидејќи немам такви информации) и 2008 година - јуни. Ги имам само тестовите кои се истакнати на http://www.matura.gov.mk, а никако не можам да дојдам до оние што ги спомнав погоре и не знам ниту дали некогаш биле прикачени на Интернет.

Доколку има таков, нека ми пише приватна порака на форумов. :)

Ви благодарам однапред.

8. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Ајде малку да ја живнеме темева :angel: Проектните веќе скоро сите ги поминаа, на ред е матурава во јуни. Се спремате ли македонски, од тој прирачникот планирате да се подготвувате или :wasntme: Ајде матуранки малце да се консултираме ако не има :?:

9. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    на нас македонски во тајност ни кажа кој ке бидат прашањата
    ама на крај испаднаа други ...

мој совет е да не верувате на тоа што ке би кажат професорите дека ке падне

минатата година освен англиски кој беше најлесен , македонски имаше 5 лектири мислам со по 4-6 прашања
    10 прашања граматика
    есеј , молба и мислам известување
    најтешко беше математика каде што никој не извади повеке од 3ка :lol:

10. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Има овде една очајна матурантка ;( (се шегувам :lol: ). Мислам точно дека сум матурантка и дека малку повеќе сум во паника, ама не и до толку очајна. Добро де... како и да е... :P Инаку колку што сум информирана има нов прирачник за матуранти по македонски јазик. Сега за сега се подготвувам од овој што е од 2008/9 година, со малку пребарување од други извори (но тоа е минимално, во главно учам од прирачникот).

Но, бидејќи има промени во испитната програма од 2010 година, сметам дека новиот прирачник ќе биде повеќе прилагоден за тестовите оваа година отколку постариот. Така да, планирам да си го купам во текот на следните денови (доколку го пронајдам). :)

11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Прирачникот е ист, немој да мислиш дека ќе смениш нешто ако го купиш новиот. Ја гледав содржината отпозади и буквално истата беше. :^)

Јас утре ја полагам проектната, wish me luck. 8) И после како човек да седнам и да си го згреам столот, оти за помалку од 2 месеца... :x

12. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Лесно ќе поминеш со проектната верувај ми :) Само поднаучи ја, јас ептен добро ја научив а они ниту ми слушаа ниту гледаа дали читам си викам на дрво зборам јас |( Па и викаат ете да видите како е кога вие нас не не слушате :D
    Кај мене па една другарка земала од сите 4год учебници малце било во прирачникот |( Абе незнам па и тоа е претерано, мислам дека се си е таму опфатено што треба па планирам да си учам од него :?:

13. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Го немам видено, но верувам дека содржината е иста, бидејќи такви промени нема ниту во испитната програма. Но, има некои работи кои се отфрлени со цел да им се олесни на учениците (како што беше случајот со есејот и текстовите од писмена комуникација). Така да, наместо да го има раскажано или информации за целиот Пекол од Божествена комедија (како што е дадено во прирачникот од 2008 г.), би ја имало само Воведната песна (која е дадена во онаа програма од минатата година, а јас не верувам дека истата ќе биде променета со оглед на тоа што веќе сме април). Тоа е само моја претпоставка, а дали е така ќе проверам подоцна.

Со среќа на проектната!

14. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Ех, стварно со лесно поминав. :lol: Бев прва - секогаш сакам да сум прва - и го скршив мразот. Не ја ни докажав првата страна, ме прекинаа и ми поставија 3-4 прашања. Тоа беше тоа. :^)

Полесно не ни можев да си поминам. :?:

На karina8 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Пак јас. :D

Ги преместиле екстерните, матура ќе се полага на 14ти и на 16ти јуни. На 14ти е македонски, на 16ти што сте одбрале втор екстерен, англиски или математика.

Ќе ни отиде цел јуни во бестрага. :x

И ќе заборавев, може некој да ми каже како и до колку поени е 5ката ?? Денеска начув нешто дека англиски е од 95-100, а лани многу тутурутки што ги знам, извадија 5ки. :?:

16. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    ^^
    Од каде оваа информација дека се преместени првпат слушам :?: Леле дај боже да се преместени.. што подоцна тоа подобро :wasntme:

17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    НОВО - Термини за полагање на испитите од јунски испитен рок 2011 година

Екстерните испити од државната матура во гимназиското, уметничкото и во четиригодишното стручно образование во јунскиот испитен рок се спроведуваат во следниве тремини:

- македонски јазик и литература, албански јазик и литература и турски јазик и литература на 14 јуни 2011 година;

- математика (основно и напредно ниво), естетика, филозофија, англиски јазик, француски јазик, германски јазик и руски јазик на 16 јуни 2011 година;

Oh, happy days...

http://matura.gov.mk/news_large.aspx?la ... xAoyAIHgQ=

Инаку,мене ми кажаа на школо, класната и тоа. Наводно, давале на вестите. Каде, јас појма немам... ама штом има на страната за матура... официјално е :)

На The.Crab и karina8 им се допаѓа ова.
  18. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Леле многу лошо два дена после тоа англиски се полага |( Ама ајде барем покасно, подобро така :)

19. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Како тоа ги тупнале филозофија и англиски во ист ден, многу другарки земаа и тоа и тоа :О

20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974

Сигурно не земале филозофија како екстерен ?? ;)

Екстерни се тие што сите ги полагаме во ист ден, значи првите два што ги биравте. Интерни се тие другите два, тие ги спроведува школото и самото школо си одредува датум кога ќе се полага. Обично интерните се полагаат 3-4 дена покасно од екстерните.

Ооо... матура ќе полагаме битно... |(

Ајде тоа што се покасно, предност имаме 10тина дена, него ме нервира тоа што ќе не забафтаат цел јуни... интерните, сметај, ќе бидат од 17 јуни, па натаму. Уф... :geek: