Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Аааа не сфатив јас мислев филозофија не може екстерно да се земе, само математика и јазици:/ јас догодина полагам па со среќа вие што полагате кај и да е :)

2. bunny.misuaxx

bunny.misuaxx Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    5

Леле ногу е лошо ова со новите термини имаме само два дена за англиски :( .. инаку денеска кај нас ни кажуваа за оценувањето на екстерните и дека поголема улога игра парцијалниот ранг отколку самата оцена. Може 4ка и 5ка да се разликуваат само за 0,2 бода зависи од рангот.. голема работа :D

3. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Истото ни го кажаа и на нас, ама жими утехата... ;( :lol:

4. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Знам за едно девојче што лани немаше петка за 0.2 поени. Да фанеш да се џитнеш. |( Имала 97.8, а петката од 98. Абе, цепидлаки невидени. И после немало петки... епа ќе нема. :fubar:

Поен ли е жити се, 0.2... :x

Сепак, многу убаво ќе ми дојде на душичкава просек 5.00 :lol: Јас се надевам на 4ка македонски, а другите 5ки. Ако извадам англиски 4ка, ќе го сметам за личен неуспех, затоа што учам англиски од мојата трета година, одам редовно на курс и страв ми е од брзање 15 год да не отидат во вода... :@

5. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Девојки што мислите за полагање математика на екстерен? Јас тоа одбрав, бидејќи сакав на Архитектура да се запишам, но сега се предомислив и нема враќање. Добро ми оди математика и досега се 5ки сум имала, али ме плашат сите ми викаат дека биле многу строги критериумите и било многу тешко :/
    Вие што мислите? Да не знаете некој што земал математика на екстерно лани и како поминал?

6. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Точно дека се строги критериумите на оценување, но за тој што учил на време, тестовите воопшто не се толку тешки како што сите ги прикажуваат. Е сега, јас на што се надевам... хмм... англиски се надевам на 3-ка (не стојам најдобро со англискиот, а ако по чиста случајност или среќа добијам 4-ка ќе бидам најсреќна на цел свет :$ ). Македонски се надевам на 5-ка, ама задоволна би била и со 4-ка, а за интерните предмети, 5-ки... па ќе видиме...

7. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974

Е баш тоа е проблемот, што ти можеш да седнаш и да бубаш уште од трета година и да ти се падне некое ЧКЉ двосмислено прашање, да изгубиш 1 поен, да ти одземат уште 2 од есејот и ајде, отиде петката. |(

8. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Ама такви случаи и ситуации ќе сретнеме насекаде во животот, не само во однос на државната матура. Ќе учиш, ќе се трудиш, ќе работиш, ќе даваш се' од себе за на крај друг да ти го преземе местото што ти припаѓа дали како резултат на поголема снаодливост, силен карактер или чиста среќа, а ти пак да останеш зад него.

Лично, и мене ми е многу криво, жал и страв што заради момент на слабост (трема) може да ми пропадне животна шанса. Велам "животна" бидејќи човек колку и да не сака секогаш е ограничен со време, затоа шансите кои му се пружат треба да ги зема со полн здив и полна рака, а не да чека до утре конкуренцијата да го прегази. Но, што е тоа е.

Наше е да се потрудиме (иако јас ако се прашувам, страшна мрза ме има фатено периодов :lol: ), а се' друго само по себе си доаѓа.

P.S. Се извинувам за долгиот и "филозофски" цитат. :P

На Chocoholic.girl и Doozy им се допаѓа ова.
  9. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Не се секирај не си единствена, и мене исто ме има некоја мрза фатено и многу се нервирам поради тоа.. Но знам многу деца што не беа добри ученици па ќе почнат покасно да се спремаат и добро поминуваа. Се е до среќа, да ти се паднат работи кои ги знаеш [секако треба и да се спремаме, но и многу други фактори влијаат.. трема, време, среќа..].
    Во секој случај што побрзо ни помине мрзата и се фатиме за книга подобро ќе биде :)

10. srculka

srculka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2010
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    170
    Јас зедов германски јазик за екстерно оценување. Сега многу ме фаќа страв. Има некој екстерно што зеде германски јазик да ме извести дали е лесно или тешко? :worried:

11. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Немам земено јас германски, но кај нас професорката уште од сега а јас сум 3та збори како е доста тешко имало се од вокабулар до граматика а германскиот се на се е тежок јазик.Еве јас имам вечита 5 германски, ама тежок е за разлика од англискиот!Дали дека не го среќаваме многу во секојдневниов живот, не знам ама за тешко било тешко вика.

12. solzuska

solzuska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    135
    јас земав математика екстерно, и стварно ме фаќа страв. Математика ми одеше супер, ама еве трета и четврта не си ја сфатив работата како шо треба...можам да кажам дека сум тапа :( :( и стварно ми е жал што талентот за математика си го потиснав, ама тоа е. како и да е се надевам на некоја 3ка
    среќно на сите :*

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Релативно е. :D

Ако знаеш е лесно, ако не знаеш е тешко.

Уште сега ќе ти кажам, ако не ти оди јазикот, ако не го зборуваш/пишуваш комотно, тогаш не се надевај на повеќе од 3ка, евентуално 4ка. Додека пак, ако се снаоѓаш супер во германскиот јазик, нема причина да се плашиш. :)

А зошто одбра германски ?! :^)

14. srculka

srculka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2010
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    170
    ^ Убав ми е јазикот и затоа. А, од 6 то одделение па се до сега сум имала одсекогаш 5ка по германски целосно заслужена. Сакам и да студирам германски јазик. Имам познавање на германскиот може да се каже, но сепак во мојата гимназија има деца кои се многу подобри од мене, кои живееле Австрија, Германија, Швајцарија и го зборуваат течно. Заради тоа ме фаќа страв. :worried:
    Некои велат дека екстерно германски било полесно одколку англиски. Англиски прашањата биле многу двосмислени. Други велат дека е претешко. И така.. :)

15. bunny.misuaxx

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    5
    Луѓе а почна некој да учи? Многу грдо е времето за организирањеее..

16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Е неделава, оти бев дома, си седнав и се изнаучив. :D Најозбилно, стигнав до делата. Тие не планирам да ги учам, туку само ќе разлистам затоа што и да не сум прочитала некое дело, сепак знам отприлика за што се работи. :wasntme:

Наааајголем проблем мене лично ми зададе Версификацијата, наука за стиховите. Бајт мај ас. Нит разбрав, нит запамтив нешто, ништо. Ваков стих, таков стих. Ма нека се гонат и они и стиховите. :swear:

Сега планирам да седнам да ги учам интерните, ама што знам... Попаметно ќе ми биде да ја поминам книгата по македонски 2-3 пати, неголи со прашања што лесно се учат. Има време, ама дефинитивно ова со ногава ми даде предност. :D Вака слободна недела во ова време за мене лично беше бонус. А за 13 дена ми е матурата, и сигурно нема да учам во наредниве две недели. 8)

На bunny.misuaxx му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ElleS

ElleS Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    210
    државна матура - живи глупости, ништо не вреди... пред да полагаш ти наполниле илјада стравови па кога идеш да полагаш гледаш леснотија, па уште ако се погоди добар професор во комисија - колективно препишување и кога ќе видиш у диплопа ученик што поминувал со 2ки -3ки у диплома 4ки - 5ки и ќе се запише кај сака на факс со тие оценки..абе ајде... џабе тупење мозок

На sadangel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Во текот на скоро изминатата учебна година посветив поголемо внимание на граматиката (во однос на македонски јазик), но сепак сметам дека не е нешто којзнае колку доволно. Сега учам македонски, паралелно дела од светска и македонска литература (не ги "бубам", туку онака, се потсетувам и си читам :$ ).
    Англиски јазик не се подготвувам, тоа планирам да почнам да го правам во следните месец дена. Единствено тоа што ни е за во училиште и понекогаш дополнителната настава која ја организираме.

Едниот интерен предмет го спремам, но не континуирано, туку тогаш кога имам повеќе време. Другиот само тоа во училиште што го имаме повторувано. За во следниот период имам во план најмногу да посветам внимание на македонски јазик и англиски (колку можам).

P.S. Заглавив во еден тунел од обврски поврзани со државната матура што крајот никако не му го гледам. Ох, господе каде ми е крајот? ;( :lol: :P

19. sadangel

sadangel Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2010
    Пораки:
    983
    Допаѓања:
    782
    Мене стварно не ми е јасно зошто толку паника се крева околу таа матура. Ако некој во изминативе години учел колку-толку нема од што да се плаши. Посебно во врска со македонски јазик гледајки ги прашањата од изминативе години сметам дека е прилично лесно бидејки скоро сите прашања се од општа култура...
    Се надевам дека ќе се погодат прашањата - сепак никој неможе баш се да знае колку и да учел :)

20. bunny.misuaxx

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    5