Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Според клучот македонски имам изгубено сигурни 6 бода, без есејот. Од тие 6 бода 3 ми се за "Албатрос" и еден од грешка во заокружувањето кај "Пиреј" и 2 граматика. Значи може да добијам максимум 84 бода.

2. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    ^Како ги пресмета бодовите?

3. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Нели тестот македонски има вкупно 90 бода, па од нив одземав 6 (колку што сигурно имам изгубено).
    Ако прашуваш за ова.

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Па според тоа и јас ќе имам одприлика 85-86 бода без есејот, што викаш со 84 можно е да се има 5 ка?
    Дај боже од 82 нагоре да биде се петка :wasntme:

5. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Јас мислам дека со 84 може да се има петка. Треба да остават барем ученикот да може да изгуби 10% од бодовите и да има 5, барем според нормалниот критериум за оценување. Меѓутоа се зависи од тоа коклу добро е решен тестот на глобално ниво.

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  6. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Според клучот немам многу грешки. ЈЕЕЕЕЕЕЕ. Можеби ќе извадам 5.

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    81.399
    И јас сум тука некаде, со 84 или 85 поени, бидејќи не се сеќавам како точно одговорив на едно од прашањата на заокружување.
    Без есејот.
    Се надевам дека ќе немам грешки таму, па да биде солидна оценката, т.е. посакуваната петка. :?:

8. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Јас според клучот мак. имам утнато 6 прашања,а анг. 5. Мислите утре ќе има резултати?

9. Dramma

Dramma Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    ziti se kaj najde deka testot mkd ima 90 boda bez esejot??? koga prasanjata imaat 77 boda bez esejot..gluposti

10. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Англиски се вкупно 70 бода. Ја има 5 грешки англиски сега убаво видов.
    Значи 30 бода без есејот и писмото. Едното носи 15 бода, другото 20.
    Е сеа одприлика со по еден изгубен бод на секое би требало да има 63 бода од 70.
    Ах, пресметки, сакам да излезат РЕЗУЛТАТИТЕ со бодови веќе еднаш! :P

11. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Кај Езеро, дискутиравме за тоа што претставува езерото за писателот. Многумина заокружиле дека е сеќавање на детството, јас ве убедував дека е извор на живот, и во право сум била. Точно ми е тоа. И за опис дека има во 1ва строфа ми е точно, а многу заокружиле 3та строфа. Кај Раскољников се’ ми е точно. Кај Велика формата на искажување е раскажување, не е опис и тоа ми е точно. Само грижлива не ми е точно, заокружив суеверна. Тука се двоумев меѓу овие што ги напишав и скоро сите ми биле точни.

На SimplyElegant му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Каде прочита дека тестот македонски има 90 бода без есејот? Убаво имам напишано дека има вкупно 90 бода. А јас имам изгубено 6 бода, не сметајќи ги изгубените бодови од есејот, секако доколку ги има.

13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    81.399
    E, мене тука ми се дилемите - не се сеќавам дали точно заокружив, ма за жива глава не ми текнува. :doh:

По ваша претпоставка што мислите, како би се движеле границите? Двосмислени беа одговорите, мислам дека ќе ја спуштат малце границата,м ? :?:
    Исто и англиски и математика се жалат на грешки и послаби резултати, не знам како ќе биде, ама ужасно сакам да бидат пониски границите - на сите би ни било од полза, зарем не? :D

14. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Го отворив да го видам клучот ама што ако, кога веќе не ни памтам што сум заокружила . |(
    А јас сега нема да се замарам многу со клучот , ќе ги чекам конечните резултати зошто поените од прашањата важни се -да , ама поважен е есејот ,како и со колку поени ќе ти го оценат , зошто тој може да те извади и доколку имаш повеќе изгубено поени за прашањата.И самите оценувачи се свесни дека прашањата можиш на ваков или таков начин да ги препишиш а сепак есејот сам го составуваш.
    Така да , опуштете се , не паничете пред време , ќе почекаме еве уште некој ден па ќе видиме :)

На Strumfeta93 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    81.399
    Резултатите ќе ги има на страницата на матура, така?
    И кога (ќе) се најавувате, во полеето за име, презиме, татково име, податоците треба да ги внесеме со кирилични букви ор уат? :?:

16. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    И јас заокружив извор на живот, ама ете кога го разгледував клучот не обрнав внимание на описот на езерото, и забележав дека ми е грешно. Значи -7 бода. :?:

Барем бурни реакции да се признаваше кај Албатрос, па да беа -6 :(

Мислам дека треба со кирилица да се напишат податоците.

Еве што пишува на сајтот на матура:
    При најавувањето Ве молиме точно да ги наведете бараните податоци, а посебно да внимавате при внесувањето на Име, Презиме и Татково име. Овие податоци треба да бидат внесени со соодветна подршка (македонска, албанска, турска) и да бидат напишани точно онака како што фигурираат во списоците за полагање на државната матура. Во спротивно нема да можете да се најавите и да ги видите своите резултати.

17. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    81.399
    Па бурни реакции е исто така синоним на оние дадените во одговорите, зарем нема да ни го признаат !? :o
    Аман, не сакам уште едно неточно, жити бога. |(

18. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    И јас тоа викам, ама ќе видиме. Јас си го сметам за погрешно за да не се изненадам доколку не го прифатат тој одговор.

19. The-Dreamer

The-Dreamer Активен член

Се зачлени на:
    8 април 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Не ми е јасно како Раскољников ја убил бабата, зашто била сведок на убиството на сестрата, кога баш обратно се десило, прво таа е убиена, па сестрата, ама ајде.

20. LaL93

LaL93 Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Ме интересира дали има некој информации кога ќе бидат објавени резултатите ?