Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Значи не за сите задачи ама претежно ми се точни. И цело време со пенкало решавав.. Едино за неуредност ако ставиле 1 |( |(

2. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Тогаш обавезно оди утре за приговор.
    И уште нешто ,дали убаво провери кога го лепеше бар кодот? Да не ти дале бар код од друг ученик ,па да му имаш ти него , тој тебе решавано по грешка.
    Кај нас за малку оваа глупост ќе се случеше,среќа на време увидоа.

3. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    Перцентилите се од колку % луѓето шо полагале твојот тест е подобар?
    Така е или грешам? :?:

4. m.i.s

m.i.s Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    319
    Тестот по македонски најточен решен ти носи 10 бодови. Ако имаш 5ка , не значи дека ги имаш 10 те бода. За тоа тука се перцентилите. Границата за 5ка е од 8 до 10 бода. Ако имаш 2% имаш пример 8,3 бода а ако имаш 99% имаш 9,9 бода. Исто како на тест. пример 5ка е од 85 - 100 бода. Таа 5ка ти е послаба или појака.

5. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    И ова матурава ти е гола-вода, немам коментар значи, како може бе, како? :@ :@ :@

6. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Па не знам баш дали е вака. Јас сфатив дека тој/тие што имаат најмногу бодови на тестот (не мора да значи дека ги имаат сите бодови) имаат 100 перцентили. Самото тоа што имаш 100 пецентили покажува дека си најдобар од сите што го полагале предметот. И според нив понатаму се рангираат другите кои имааат освоено помалку бодови. А оваа година не знам дали има некој со сите освоени бодови, а ако ги има се многу малку, затоа што јас имам изгубено минумум 5-6 бода според клучот (а да сметаме дека есејот ми е оценет со сите бодови), а 98,05 перцентили.

Според некоја логика штом од 92 перцентили па нагоре има петки значи од вкупниот број на матуранти што полагале 8% од учениците добиле петки. Четворки добиле околу 35-40% со оглед на тоа дека четворки има и со 56 перцентили, но и со 91 перцентил, и така натаму. Ама ова е само моја претпоставка.

7. m.i.s

m.i.s Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    319
    Да да. Не значи дека мора да е скроз точен тестот за да имаш 100% 5ка. Најдобриот тест е всушност најгорната граница. Тој што имал најдобар тест може имал 5 грешни одговори a со тоа 100% , така што ти ако си имала 6-7 изгубени бодови имаш 98% :)

8. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Не може само заради неуредност да ти стават 1, може само да ти одземат некој бод, евентуално. Најдобро е да чекаш во твоето училиште да излезат резултатите па да поднесеш приговор доколку си сигурна дека според напишаното не заслужуваш 1. Но, како сакаш. Ако планираш па преполагаш ќе го испуштиш првиот уписен рок на факултет.
    Се прават и грешки во прегледувањето, што случајно, што намерно, како инаку ќе соберат пари од приговори?

9. lilybeth

lilybeth Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    14
    Ме инересира дали македонски од 92 % започнува 5ка и дали е тоа некоја официјала информација ,мислам дали е некаде официјално објавена , многу би сакала некој да ми потврди и ви благодарам на сите однапред :)

10. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Еве вие велите дека перцентилите се само показател на тоа колку нашиот тест е појак од другите, не се тоа поените бла бла бла ако не разбрав грешно...Еве пеки и така нека е. Значи според вас оној со 90 , 91 92 перцентили треба да биди на исто НИВО со оној од 56 перцентили? :) :?: :)

11. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    920
    Двојката почнува од 1 перцентил а за поени појма немам. Ако е 70 поени ваљда на пола.
    Лани тие што беа падната во школо им пишуваше и колку поени имале и годинава би требало да е исто.

Затоа има јака 4 и слаба 4 :) . Ако правиш пресметка за вкупно бодови за на факултет ти ќе имаш каде, каде подобар просек од тој со 56. ;)

12. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Не знаеме точно, ние не ја составувавме бодовната листа, а и мислам дека никаде тоа не е објавено. :)

13. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Јас искрено очекував 4ка или јака 3ка. И македонски ми е тројка а очекував повеќе.
    Се мислам дека ги имаат моите податоци со некој друг помешано.Но незнам дали е можно, сте чуле такво искуство? Бидејќи исто така едно девојче од кај мене што поминува 5,00 тука ги имаше двете 2ки :?:
    А иначе за бројчето, ни го даваа како седиме на клупа. Јас знам последна бев по ред. Сигурно не е до тоа.

14. Kitty18

Kitty18 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    екстерните испити и покрај тоа што очекував повеќе, ги положив со 4. двата. е сега ме интересира дали има шанси да се запишам на медицина? и колку поени се бараат за таму? пошо тоа ми е желба и стварно мислев дека ќе положам со 5 али ете :/ ве молам ако знае некоја нека ми каже. позз :)

15. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Па зависи колку вкупно поени имаш пресметан со се сите оценки. Потоа зависи од тоа колку луѓе ќе се пријават на медицина и од нивните поени т.е од конкуренцијата. Колку помала конкуренција, толку подобро за тебе. Зависи и од колку до колку се движи границата за примање според поените.
    Ако си била сите години одлична, ако интерните ти се 5 ки и проектната ти е 5 ка, би требало да имаш некоја шанса за да се запишеш, ама ти реков, зависи и од другите што ќе се запишат и од нивните поени. :)

На Kitty18 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Од сите од клас што ми кажаа што оценки имаат македонски само јас имам петка. И тоа голем дел од нив цело време имаа 5 македонски од прва до четврта ама на матурава кикснале. Добија 4 и 3.

17. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    81.406
    Да не те разочарам Кити, ама обично на медицина има најголема конкуренција.
    Се сеќавам лани на ланскиот список на медицина, баш го гледав бидејќи моја другарка влезе таму, беше седма или осма на список, а вкупниот број на поени и' изнесуваше 99 запирка нешто.
    Ќе зависи само од пријавените кандидати, а годинава моиве блиски пријатели кои ќе се запишат таму исто имаат високи поени, баш синоќа сметавме.
    Сепак не се разочарувај, пресметај си го убаво вкупниот број на поени и ако имаш желба за таму - гоу ахед. Не мора да значи дека ако немаш 99 нема да влезеш. ;)

На Kitty18 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. aways

aways Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    660
    нешто повеќе ќе можи за приговор да ми пишите...
    дали треба до Скопје да се оди ?!
    или можи да се прати по пошта ?!

На gugi4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132

http://www.matura.gov.mk/documents.aspx ... dtQQpiV3o=

еве овде прочитај си имаш упатство за поднесување приговор .

20. aways

aways Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    660
    не ми отвара :@