Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Со мене во групата што бев речиси и никој ги немаше двата есеи, а извадија двојки со неколку перцентилчиња.

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.
  2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Јас го немам есејот, писмото го напишав. Одговорите си ги проверив со една што доби 4, скоро исти ни беа, можеби имам некој грешка, не велам не. А, тројката од колку перцентили почнува? Знаете?

3. Doris-Sk

Doris-Sk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    33
    Ќе успееш да се зашпишеш. Годинава е слаба матурата и со пониски перцентили ќе се запишaат.

4. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Секако дека можеш да се запишеш, браво за високите перцентили. :clap:
    Овде можеш да пресметаш колку бода ќе имаш за упис на факултет. Минумум 99 бода би имал ама за сигурно пресметај си сам.
    http://join.finki.ukim.mk/Calculator.aspx

5. The-Dreamer

The-Dreamer Активен член

Се зачлени на:
    8 април 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Стипендија за на ФИНКИ. Најдобрите 10 ја зимаат. Сто посто сум сигурна дека ми ја утна шифрата тестаторката, теоретски не е можно да ги имам овие поени, зошто се напишав (дури и со молив претпазливо, па после со пенкало) и го проверив кога излезе клучот, само еден бод сум изгубила. А се мислам дали да се расправам, стипендијата ќе си дојде ако треба, ако ништо друго преку просекот на факс (секако е услов плус за да ја земам).

6. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    601
    Jaс имам 4ка англиски, а на другарка која нема појма англиски и го издиктирав цел тест, освен писмото и есејот. Значи оние задачите ни беа исти и на двете, а она има 2ка, а и писмото го напишала.
    Писмото и есејот мислам дека се 50% од тестот. Е сега зависи структура, содржина и се она што се бодува во него.

7. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Вака кога видам некој да пише дека матурата му е екстра добра, скроз одличен во средно ме демотивира. Какво е тоа прашање ќе можам ли :x зарем не си свесен :^) од добар подобар ехеее и прашуваш. Браво, добро е што си извадил добри резултати, ама немој со тие прашања ќе можам ли. Има кој да го поставува ова прашање, некој што стварно е загрижен ќе може ли, некој што редовно учел и сега паднал или извадил послаба оценка. Тоа сама ,овака изреволтирана не ми замерувај ама и не претерувајте кога сте сигурни дека ќе успеете, оти со 99 поени уште немам слушнато некој да не се запишал :)

На Freedomsense и Pocahontas.93 им се допаѓа ова.
  8. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    За интерен мора да имаш земено биологија и физика или хемија од тие две можеш да избереш. Ама биологија е обавезно.

На esperanca му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Јас и ти го имаме истиот проблем. Мене математика ми е цел тест ишкртан, испишан и пак имам 1 со 0 перцентили. Сеуште не сум била во школо да ги видам резлутатите. Ако имам 1 ќе им дадам еден приговор со мерак :!:
    A ова им е само за да соберат пари :clap:

10. trajce94

trajce94 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zatoa prasuvav, dali moze bez biologija da polagam da se zapisam?

11. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Матурантите најмногу знаат германски а најмалку француски, и оваа година средната оценка е тројка

Министерството за образование и наука ги соопшти прелиминарните резултати од државната матура.
    Според резултатите кои ги добиле, средната оценка на државната матура во месец јуни е 3.10.

Просечната оценка не се разликува од оние од претходните години.

Највисока просечна оценка се има по предметот германски јазик (4.27), а највисок процент на кандидати кои што паднале има на француски јазик.

Министерот Панче Кралев на прес-конференцијата рече дека е тоа посебно значајно заради упис на техничките науки кои МОН ги промовира со кампања за да привлече што повеќе студенти.

Не паднал ниеден пријавен по предметите естетика и филозофија, кои како изборен предмет ги полагаат матурантите од уметничките училишта и за кои се потребни најмалку 21 и 20 бода. Просечната оценка кај нив е 2,68 (естетика) и 3,1 (филозофија).

sky.mk

12. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
  13. gugi4

gugi4 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    Jas ke odam na medicina :) imam 99,26 poeni , a od kaj nas drugite imaat okolu 97 poeni

На Ruby.rose му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LadyGaga7

LadyGaga7 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    23
  15. gugi4

gugi4 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    Во конкурсот пишува дека задолжително се бара интерен биологија и еден од хемија или физика, слушнав информации дека лани предност имале оние кои што освен биологија избрале хемија. Подобро распрашај се подобро бидејќи во твојот случај се работи за несоодветни интерни предмети.
    Mozes li da mi kazes kolku bodovi imaat tvoite prijateli koi sakaat da odat na medicina :)

16. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

еве девојко види овде од лани http://www.fakulteti.mk/upisi/2011-2012/rezultati.aspx

17. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    zatoa prasuvav, dali moze bez biologija da polagam da se zapisam?[/quote][/quote]

Можеше да се полага до 30ти јуни, така една другарка зема 3 интерни предмети да полага. Мислам дека за погрешен интерен би ти земале неколку бодови, во најлош случај сите 8 од тој интерен. Јави се за секој случај и прашај или види во конкурсот.

18. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    [/quote]

Можеше да се полага до 30ти јуни, така една другарка зема 3 интерни предмети да полага. Мислам дека за погрешен интерен би ти земале неколку бодови, во најлош случај сите 8 од тој интерен. Јави се за секој случај и прашај или види во конкурсот.[/quote]
    \\
    http://www.pf.ukim.edu.mk/images/Image/ ... edmeti.pdf

еве видете дали сте си ги погодиле предметите
    за медицина секако треба биологија, не сакам да осудувам ама каде ви беше паметот кога одбиравте предмети за полагање :!:

19. M-lady

M-lady Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    6
    Честитки до сите кои што ја положиле државната матура.... ја ги положив екстерните а на еден од интерните ме паднаја мамето нивноо.... ке преполагам во август аама за жал не ке мозам да се запишам на прв уписен рок...Со срека на сите на 16. :D

20. lilybeth

lilybeth Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    14
    blagodaram:) mislev da ne naletal nekoj na 5ka so nad 92 % za da znam dali da podnesuvam prigovor ... ke vidam utre u skolo kako stojat rabotite :)

На meow22 му/ѝ се допаѓа ова.