Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. mace1

mace1 Истакнат член

со 53 е 4 математика???? јас имам 54.7 и имам 3 :^)

2. Lux

Lux Форумски идол

Па не паметам колку предмети имавме сите години, а тоа дека поминував со сите 5 ки од прва до четврта треба да си наредам по 10 петки во секоја колона? Една година имавме и 11 предмети. :tmi: сеа се збунив

3. Blue-eyes-girl

Blue-eyes-girl Истакнат член

Јас ја зезнав многу матурата, македонски (ја стварно незнам како ) сум извадила 3, а англиски шо мислев дека ќе паднам сум извадила 4, а другите интерните предмети ми се 5ки и двата. Од прв, трета и четврта година сум скороз одлична а во втора имав само 2 четворки, другите ми беа сите петки. Е сега многу се секирам за матурата незнам дали да внесам приговор по македонски да преполагам. ;/ Сакам да се запишам на градежен факултет-геодезија и сега дали со вакви оценки ке ме примаат у државна квота? Дали некој знае како да си го пресметам просекот? ;(

4. Blue-eyes-girl

Blue-eyes-girl Истакнат член

Јас ја зезнав многу матурата, македонски (ја стварно незнам како ) сум извадила 3, а англиски шо мислев дека ќе паднам сум извадила 4, а другите интерните предмети ми се 5ки и двата. Од прв, трета и четврта година сум скороз одлична а во втора имав само 2 четворки, другите ми беа сите петки. Е сега многу се секирам за матурата незнам дали да внесам приговор по македонски да преполагам. ;/ Сакам да се запишам на градежен факултет-геодезија и сега дали со вакви оценки ке ме примаат у државна квота? Дали некој знае како да си го пресметам просекот? ;(

5. starbucks

starbucks Популарен член

Толку имам Плавуша, и некои со 2 перцентили имаат 2. Македонски исто ми е криво шо имам иста оценка како некој со 56 перцентили.

Значи, не се преполага. Од каде ви е тоа дека се преполага. Може само пак да ти го прегледат тестот, ако сметаш дека претходниот тестатор имал пропусти при прегледување на истиот.

Инаку мислам дека ќе те примат. Со среќа

6. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Не можеш да преполагаш. Право да преполагаат имаат само тие што ја паднале матурата. Можеш да поднесеш приговор и да ти го прегледаат пак тестот, во случај да испуштиле нешто и сл.

7. meow22

meow22 Истакнат член

8. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Девојки, можеби ќе сум досадна со прашањево, но ме интересира колкави се шансите да ти се зголеми оценка ако поднесиш приговор? Благодарам. :)

9. Ducky

Ducky Популарен член

Перцентилите го покажуваат процентот на ученици со послаб резултат од вашиот, а не бројот на бодови.

10. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Доста мали шанси од што сум слушала но да не те демотивирам

11. pinkflower

pinkflower Истакнат член

Девојки, ај ве молам ако знаете напишете колку предмети имавме од прва до четврта година? Сакам да си го пресметам вкупниот број на поени, а свидетелствата ми се во училиште и не ми текнува точно бројот на предметите. Знам дека во 4 год. имавме 11 предмети, ама за другите не ми текнува точно. Ги запишав на лист, ама може сум пропоштила некој. Ако знаете, кажете ми ве молам. Поздрав :)

12. starbucks

starbucks Популарен член

Знаете како може да се пресметат. Ги собирате просеците од 1ва-4та година, збирот го делете со 4, а добиениот број го множете со 12. Јас вака сметав. И на оваа бројка ги додадов поените од матура.

Мислам дека ќе те примат со 90 бодови.

13. pinkflower

pinkflower Истакнат член

А да, може и така. Пресметав и имам 90 поени :( Мислите ли дека ќе ме примат на филилошки (англиски превод и толкување?) :/

Saniche19 likes this.
  14. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

^
    Кога сметам на тој начин (без перцентилите) ми испаѓа 97, а со калкулаторот ми испага 93. Сега кое е точно? :^)

15. starbucks

starbucks Популарен член

Ама ова јас што ви го кажав е само за оценките од 1-4 год. А од матура вака пресметав
    (добиената оценка*2) * (добиените перцентили/100), ова за екстерните, за интерните добиената оценка ја множев со 1,6, а од проектот оценката ја множев со 0,8 (ако имаш петка тоа е 4 поени). Овие бројки ги соберам и ги додадам на оние од оценките од свидетелствата.

16. Speechless

Speechless Популарен член

Девојки дали мислите дека ќе ми го прифатат приговорот доколку ми фали 1 бод за граница со 2? :tmi:
    Инаку сите со 90тина бода дали ќе ве примеле, не се секирајте,сите сте примени, и тоа во државна квота :)

17. doll.a

doll.a Популарен член

Според мене мислам дека ќе те примат зошто другар имаше 80 поени па влезе државна :)

18. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

За македонски збореев, а за математика не знам баш како идат другарка ми имаше 48.нешто и има 3, и некој со 20 и нешто има исто 3... значи сегде е така - НЕФЕР.

Лукс колку 5ки и да наредиш исто ќе ти испаднат 60 поени и по 7 5ки и по 10 сеедно :)

Lux likes this.
  19. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Не, не, другарка има и 55, а пак има 3ка. Леле, глупости. :|

20. m.i.s

m.i.s Истакнат член

Се си е во ред, само вие не можете да сфатите дека може 3ка и со 1% и 3ка со 99% :)