Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. mace1

mace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    178
    со 53 е 4 математика???? јас имам 54.7 и имам 3 :^)

2. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Па не паметам колку предмети имавме сите години, а тоа дека поминував со сите 5 ки од прва до четврта треба да си наредам по 10 петки во секоја колона? Една година имавме и 11 предмети. :tmi: сеа се збунив

3. Blue-eyes-girl

Blue-eyes-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    30
    Јас ја зезнав многу матурата, македонски (ја стварно незнам како ) сум извадила 3, а англиски шо мислев дека ќе паднам сум извадила 4, а другите интерните предмети ми се 5ки и двата. Од прв, трета и четврта година сум скороз одлична а во втора имав само 2 четворки, другите ми беа сите петки. Е сега многу се секирам за матурата незнам дали да внесам приговор по македонски да преполагам. ;/ Сакам да се запишам на градежен факултет-геодезија и сега дали со вакви оценки ке ме примаат у државна квота? Дали некој знае како да си го пресметам просекот? ;(

4. Blue-eyes-girl

Blue-eyes-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    30
    Јас ја зезнав многу матурата, македонски (ја стварно незнам како ) сум извадила 3, а англиски шо мислев дека ќе паднам сум извадила 4, а другите интерните предмети ми се 5ки и двата. Од прв, трета и четврта година сум скороз одлична а во втора имав само 2 четворки, другите ми беа сите петки. Е сега многу се секирам за матурата незнам дали да внесам приговор по македонски да преполагам. ;/ Сакам да се запишам на градежен факултет-геодезија и сега дали со вакви оценки ке ме примаат у државна квота? Дали некој знае како да си го пресметам просекот? ;(

5. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Толку имам Плавуша, и некои со 2 перцентили имаат 2. Македонски исто ми е криво шо имам иста оценка како некој со 56 перцентили.

Значи, не се преполага. Од каде ви е тоа дека се преполага. Може само пак да ти го прегледат тестот, ако сметаш дека претходниот тестатор имал пропусти при прегледување на истиот.

Инаку мислам дека ќе те примат. Со среќа

6. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Не можеш да преполагаш. Право да преполагаат имаат само тие што ја паднале матурата. Можеш да поднесеш приговор и да ти го прегледаат пак тестот, во случај да испуштиле нешто и сл.

7. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81

8. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Девојки, можеби ќе сум досадна со прашањево, но ме интересира колкави се шансите да ти се зголеми оценка ако поднесиш приговор? Благодарам. :)

9. Ducky

Ducky Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2010
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    1.633
    Перцентилите го покажуваат процентот на ученици со послаб резултат од вашиот, а не бројот на бодови.

10. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Доста мали шанси од што сум слушала но да не те демотивирам

11. pinkflower

pinkflower Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    83
    Девојки, ај ве молам ако знаете напишете колку предмети имавме од прва до четврта година? Сакам да си го пресметам вкупниот број на поени, а свидетелствата ми се во училиште и не ми текнува точно бројот на предметите. Знам дека во 4 год. имавме 11 предмети, ама за другите не ми текнува точно. Ги запишав на лист, ама може сум пропоштила некој. Ако знаете, кажете ми ве молам. Поздрав :)

12. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Знаете како може да се пресметат. Ги собирате просеците од 1ва-4та година, збирот го делете со 4, а добиениот број го множете со 12. Јас вака сметав. И на оваа бројка ги додадов поените од матура.

Мислам дека ќе те примат со 90 бодови.

13. pinkflower

pinkflower Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    83
    А да, може и така. Пресметав и имам 90 поени :( Мислите ли дека ќе ме примат на филилошки (англиски превод и толкување?) :/

На Saniche19 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    ^
    Кога сметам на тој начин (без перцентилите) ми испаѓа 97, а со калкулаторот ми испага 93. Сега кое е точно? :^)

15. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Ама ова јас што ви го кажав е само за оценките од 1-4 год. А од матура вака пресметав
    (добиената оценка*2) * (добиените перцентили/100), ова за екстерните, за интерните добиената оценка ја множев со 1,6, а од проектот оценката ја множев со 0,8 (ако имаш петка тоа е 4 поени). Овие бројки ги соберам и ги додадам на оние од оценките од свидетелствата.

16. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Девојки дали мислите дека ќе ми го прифатат приговорот доколку ми фали 1 бод за граница со 2? :tmi:
    Инаку сите со 90тина бода дали ќе ве примеле, не се секирајте,сите сте примени, и тоа во државна квота :)

17. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    4.074
    Според мене мислам дека ќе те примат зошто другар имаше 80 поени па влезе државна :)

18. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    За македонски збореев, а за математика не знам баш како идат другарка ми имаше 48.нешто и има 3, и некој со 20 и нешто има исто 3... значи сегде е така - НЕФЕР.

Лукс колку 5ки и да наредиш исто ќе ти испаднат 60 поени и по 7 5ки и по 10 сеедно :)

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    81.407
    Не, не, другарка има и 55, а пак има 3ка. Леле, глупости. :|

20. m.i.s

m.i.s Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    319
    Се си е во ред, само вие не можете да сфатите дека може 3ка и со 1% и 3ка со 99% :)