Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    :| Искрено првпат слушам дека го делиш главниот дел на 5 помали параграфи :?:

2. vikica.s

vikica.s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    59
    и јас првпат слушнав кога ни кажа професорката пред да полагаме матура. секогаш во средно а и сега на факултетго пишам целосно или си го делам главниот дел( секако ако има потреба ) на два или три дела но ете за матура така барале...ама не е тоа страшно..кога знаеш што ќе пишуваш најмал проблем е тоа да го средиш во 5 дела....

3. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Нема правило околу тоа дали да биде на 5 или на 10 ако сакаш ти направи го. :D Поентата е да не биде се еден текст, сите мисли на куп. Да биде средено.

Слично и на постовите луѓенца. :D Јас на пример, се нервирам ако некој пост не е поделен во параграфи, согласно со мислите. Тоа е тоа, стил на пишување, секој си има свој.

Инаку, за тоа колку точно параграфи треба да имаш во главниот дел, тоа го сретнав кај есеите по англиски. На пример, имаш дадено да напишеш есеј со 3 барања. Тогаш, есејот ќе ти има 5 параграфи.

Воведен + главен : барање1+барање2+барање3 + завршен дел = есеј. :D

Кој ме сфати да дигне два прста. :lol:

4. vikica.s

vikica.s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    59
    којзнае како е правилно..нас ни кажаа дека 1 параграф е вовед, главниот дел се дели на 5 и последниот парагфраф е заклучок. а за англиски ни рекоа дека главниот дел треба да е на 3 дела поделен...тоа ти е..некои глупости ни кажуваат само колку да се тупиме а матурата е прелесна..

5. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    Есејот треба да има 5 параграфи. Мојата професорка е оценувач па ни кажа дека мора да има 5 параграфи. 1 воведен гравниот дел на 3 параграфи и 1 завршен.

Воведниот и завршниот дел да имаат од 25 - 50, а се друго во главниот дел.

6. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Така ви рекле за колку толку да биде среден есејот, да личи, што би се рекло. :lol: Некои тутурутки, без поим и претстава од пишување, ќе пишуваат се во едно, без параграфи. Да не испадне дека професорката не им кажала - а зарем се кажува тоа во четврта година средно - па ајде ќе им кажеме дека пет треба да бидат.

И во книгата за матура, која ја научив на памет од листање и превртување, пишува дека есејот треба да биде среден, а никаде точниот број на параграфи. Малку глупаво е така да го кажеш тоа, има многу тука што се буквално сфаќаат. Ти им кажуваш 5, тие ако треба 3 барања да напишат ќе се смотаат во намерата да напишат пет. :rofl:

Десната рака ја оставам за муабетот што го правиме, ако не сум во право, сечете ја. :emo:

7. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.613
    Допаѓања:
    2.472
    јас лани полагав матура и знам дека требаше есејот да биде поделен на вовед, главен и завршен дел.
    потоа главниот дел и битно и е пожелно да биде поделен во параграфи, не е битно во колку параграфи туку битно е секоја нова мисла, кога сакате да кажете нешто ново почнувате нов параграф. новиот параграф треба да биде само во нов ред, а не и со два прста место (ме сфакате) :D :D

не знам колку сфативте, ако има прашање обратете се

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Колку што се сеќавам јас, бројот на параграфите беше ограничен во Англискиот јазик (5 параграфи ако пишуваш со мислења, и тоа треба да имаш 3 мислења, а 4 параграфи ако пишуваш позитивни и негативни страни), а за есејот по Македонски, битно е да биде среден...

9. vikica.s

vikica.s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    59
    се извинувам ако збунав некој...јас само го кажав она што нас во гимназија ни го тупеа три професорки пред полагањето...уште еднаш извинете,јас само сакав да помогнам...

10. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    Нас професорката не учеше дека се пишуваат 5 параграфи уште од прва година.
    Во книгата за матуранти нема многу работи ако гледаме реално.
    Џабе си ја научила на памет од листање кога некои важни работи ги нема во неа.
    Конкретно за есејот знам дека ќе се многу строги годинава, а и треба да бидат. Има испитна програма и детално е опишано што се полага, колку поени се добива.
    Секој параграф се пишува во нов ред со два прсти место !

11. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    полагав матура пред две години и требаше есејот во пет параграфи, воведен дел главен (3 дела) и заклучок од најсигурни извори!!! од проф по македонски јазик што беше во комисија за оценување!

На Little-one му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Есеј секогаш се дели на воведен, главен и завршен дел.
    Ти ако сакаш можеш главниот и дополнително да го поделиш, ама тоа се прави обично ако менуваш тема, или мислење. Вака само да направиш нов параграф од никаде ми нема мене смисла.

А англиски, типот на есеј каде треба да искажеш мислење главниот дел мора да биде на два дела ама првиот е секогаш подолг. Во првиот пишуваш твоето мислење и неговите предности, а во вториот дел на кратко се пишува и за спротивното мислење.

13. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    А минатата година кога полагаше братучед ми, не е битно сега во кое школо, ги знаеја темите и за македонски и за англиски однапред. Не знам како го провалуваат тестот, што и како прават ама сериозно ги знаеја темите и имаа спремни состави :?: Секогаш се шушка дека секоја година, одредени ученици успеваат да ги дознаат темите, а колку е точно не знам.

И мене ме интересира кои се темите кои досега паднале за есеите по македонски и англиски :^)

14. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    382
    На страната мислам за полагање на државна матура ги има сите до сега тестови...јас лани си ги имав испринтано и англиски и македонски и така си ги вежбав..
    Инаку, да се дознаваат темите, на една другарка и ја имаа кажано и она си напиша од дома..Беше да опишеме место. Ми ја кажа и мене, ама јас мн мн не верував и само од прилика си претпоставував, ама ги утнав претпоставките хахаха јас мислев сосема едно а уствари работата беше да опишеме некои значајности за нашата земја, 3 мислам дека беа.. :) Ама другарка ми точно си претпоставила, успеа да препише и со мн малку знаење си исвлече 3ка...исто и како мене, што каде каде посолидна бев на тоа поле од неа хехе ама нема врска :)

15. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Оф леле, како ги дознавате темите жити се. Ајде во акција ние феминките матурантки да ги дознаеме темите :D
    Да ги има тестовите, ама пишува напиши тест, а упатство ќе ти биде дадено на дополнителен лист. Затоа прашувам за темите кои веќе имаат паднато :?:

16. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    382
    Уф мислам дека ги имам... ај ако ги најдам тестовите по англиски, ќе ги пишам темите :)
    А за наоѓањето ств поим немам како се рашири темата англиски, македонски вечерта се кружеше се живо што ќе се падне, кои дела, која тема... и ни А од тоа не се падна хаха ама англиски ете погодија :)

17. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Дај кажете за годинава некоја ако има информација :lol:

18. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    382
    август 2008
    You are in a big hurry. You are going away and you have asked a friend to feed your pet and water your plants, but you didn`t have time to tell them some important things.
    Leave your friend a message including information about:
    -the key of your home
    -food and any special care treatment about your pet
    -watering the plants
    (80-100 zborovi :) )

During the summer holidays, you and a group of your friends went on a caping trip to the nearest lake.
    Write about your trip, including details about the following:
    -who was there
    -what you did
    -what you ate
    -what kind of games you played
    -an adventure that you had during the trip
    Write about how your friends felt and how you managed to get out of the problematic situation.
    140-180 zborovi :)

Ги имам и од август 2009 и од пилот матурата 2006г, ако ги немате ќе ви ги пишам :)

19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Ај не дискутирам веќе околу параграфите, излишно е мислам. Едни едно, други друго. |(

Лани некое дете од Битола, се јавило кај еден братучед на една моја другарка, кој тогаш полагаше. Пола саат пред полагање му ги кажал точните дела и автори. Е сега, пола саат, ама кој ти го дава. :D

Не знам дали јас не го приметив ама го немаат дадено Чорбаџи Теодос. Типувам на него годинава. 8)

ААААААА и класната ми спомна, ама таа жена не е многу упатена во правење далаверии, дека акцент ќе ставале годинава на македонската литература. КХМ ... :?: Не знам, секоја година има повеќе дела од мак неголи од странската, така да ова и не е некоја информација. :D

20. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Абе има деца што се снаоѓаат и ги дознаваат темите. Ех да можам некако да ги дознаам :D Ако некој се научи нешто, нека не биде себичен да пише одма ако не друго барем ЛП на феминките што полагаме :wasntme: