Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Како што има голема сличност меѓу деминутиви и хипокористици, така има и меѓу пејоративи и аугментативи и доста често се среќаваат како едно исто, разликата е само во контекстот на реченицата. Не посветувај многу внимание на наставките и не труди се да ги учиш, не е работата да се научи напамет, по логика треба да пресудиш што е што.

Од друга страна, во овој случај се работи и за метод на елиминација. Така да, пејоратив е. :) Јас овие ги учев од учебникот за гимназиско образование – II година, таму има објаснето многу поубаво (барем според мене). Во прирачникот и не е баш се' застапено.

2. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Знам и јас така си одговорив, кога веќе само овие три беа понудени.

Инаку сакав да ги прашам оние што веќе полагале, како се сншле во однос на времето. 240 минути има за располагање, мене ми изгледаат и повеќе од доволни, ама да си прашам пак друго е кога веќе некој поминал. Сепак има и есеј за пишување.

А ме интересира, во однос на префрлувањето на одговорите во шифрарник :?: Неодамна правев муабет со девојче кое е сега прва година факултет е доста солидна. Она минатата година кога полагала македонски не ги префрлила одговорите во шифрарникот и автоматски паднала со нула бодови :x Тој што ги надгледувал, не се замарал многу да им објаснувам барем така ми расправаа ама како и да е не префрлила одговори и не и се важело ништо.. иако после 15 минути кога ја укопчала работата веднаш отишла во школо, ама и кажале никакво отварање..

Во однос на тој шифрарникот, знам дека се префрлуваат одоговорите таму и од таму се прегледува.. се бојат кругчињата. Имам полагано така еднаш, за една стипендија.. Ама не се сите на заокружување, тие со дополнување и целосни одговори, есејот тие директно ги прегледуваат од тестот :^) Не ми е логично, ај просветлете ме тие што го поминавте ова :wasntme:

3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Шифрарникот мораш да го пополниш, без него ги губиш сите оени на заокружувањето, а се друго се прегледува по клуч од страна на професорките, макар да имам слушнато некои работи во врска со прегледувањето нс есеите, демек не им ги давале на сите поените од есеите за да нема многу петки. Јас искрено бев одлична ученичка со 5.00 просек сите четири години, сите одговори ми беа исти со клучот,ја имав утнато само биографијата, од есејот бев резадоволна, подобар есеј ми се чини никогаш немав напишано и имав 3, само едно девојче од цел клас имаше 5ка...

4. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Епа тоа ми е чудно и мене, прашањата се многу лесни како што гледам, доста општи барем досега како што било. А секогаш многу малку 5ки има македонски на матурава :?:

5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Па однапред е одредено колку 5ки треба да има, и тоа го поставува прагот на оценките. Ќе кажат на пример доста се толку 5ки и после се редат после нив оценките, така ни кажа на нас професорката лани.

6. K-a-t-e-n-c-e

K-a-t-e-n-c-e Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    32
    Ако некој по некоја "случајност" налета на прашањата дали македонски, дали англиски нека не биде себичен, нека ги сподели тука :sun: :sun: :sun:
    Инаку шо се однесува до шифрафрникот, убаво треба да се обојат кругчињата,со пенкало никако со молив, пошо се прегледува скенерски.. и ако не ти се познаваат многу отиде :|

7. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Е знаете зошто има малку 5ки ?? Затоа што МОРАЛО 10% од сите кои полагаат матура да паднат, за да се смета матурата за успешна. Бидејќи македонски, како така, се снаоѓаат и одговараат, рипа скалата за 5 нагоре.

Спротивно пак, англиски, затоа што, да бидеме реални, не им е јака страна на повеќето, има повеќе 5ки и скалата оди надоле.

Ми објаснуваше тичер како ги пресметувале, нешто во смисла, кој има најмалку поени, од таму почнува двојката. Конфузно, не ја ни разбрав баш како што треба.

Сепак, 10% ќе паднат, сакале или не. :D Ама па, мора 90% да поминат, не се давани џабе толку пари, така да, не им се исплаќа и престроги да бидат.

И ќе заборавев за малку, најдов еден пдф фајл вчера од страната за матура. Пишува за есејот што и како - кој сака да му го пратам нека ме контактира по лп, многу е голем текстот да го копирам тука - и стриктно се напоменува дека не се оценува поетската вредност на есејот.

Всушност, самите тие го гледале есејот како прашање на кое што треба да одговориш. :drunk:

8. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Луѓенца, затоа што тоа копирано баш и не е разбирливо, малку зачепкав и едвај стасав од кај што ги симнав овие. Еве имало тука и за странски јазици, симнете си ги и прочитајте ги. Бре кај ги пикнале. Одев од електронски резултати преку тестатори до овие. :devil:

http://www.matura.gov.mk/documents.aspx ... dtQQpiV3o=

едит : Ц ц цц, пак не дава директен линк. :swear:

Ќе одите на линков, па на сугестии за подобри одговори на прашањата во делот пишување. :devil:

На FortuneTeller.xD му/ѝ се допаѓа ова.
  9. vikica.s

vikica.s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    59
    нешто гледам сте се замуабетиле за оценувањето.како оди целата процедура никој не знае точно,еве како беше кај мене.јас македонски имав 99,72 е сега не знам дали проценти или поени.мислам дека процентуално се пресметува бидејќи од тие со дополнување имав еден грешен одговор,што значи требало да имам помалку од 99.петката македонки почнува од 98(проценти или поени),а за англиски и поинаква скалата,попоустливи се таму,некаде од 94 мислам дека е ама нз точно. сепак мислам дека се пресметува некако процентуално пошо англиски нели вкупно се 70 поени,а јас имав 98,2 што значи веројатно се работи за проценти.
    и некој праша за времето. 240 мин мак се повеќе од доволни,а англиски е сосема таман времето....

10. modest-girl

modest-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    Полагање матурааааааа :o :o :( се ближи денотт полагам во вторник имам тремааа...

11. vikica.s

vikica.s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    59
    нема потреба од грижи и трема..сигурна сум дека си научила...само полека,сконцентрирај се на тестот и немој да брзаш,има доволно време..верувам дека ќе имаш висока оценка..па со среќа или крши нога (како се вели точно не знам хехе)

На modest-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929

Не се проценти туку перцентили, тие покажуваат од колку проценти од положените ученици имаш подобри поени. Значи 100 перцентили може да има најмногу еден, а можеби дури ни еден...

На garudamon му/ѝ се допаѓа ова.
  13. vikica.s

vikica.s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    59
    ааааа што била финтата..во моја генерација имаше една девојка со 99.99,што значи веројатно никој ќе нема 100...бтв фала што ме просветли со оваа мернава единица :D

14. modest-girl

modest-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    Па така и планирам..обично сум брзоплета али сега ке се трудамм да бидам што повеке сконцентрирана...а инаку да читав..граматика и доостаа литература...инаку благодарам..(мислам дека е повеке крши нога) хехех :*

15. Alanna

Alanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    484
    Ајде ајде ќе биде...Не е воопшто тешко. ;)
    Знам нас од памет не вадеа професорите за на крај да има толку едноставни,па дури може да се каже и глупи прашања :$

16. anickata

anickata Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    73
    a известени сте каква тема ќе ни се падне во есејот по англиски јазик? :)

17. tanjem

tanjem Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    до колку зборови беше за составот за реализам ?

18. Sunlight

Sunlight Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    39
    Здраво на сите :D Јас сум нова на форумов, матурантка оваа година. Полагам математика екстерно и многу ми е страв поради шпекулации од повеќе страни дека оваа година математика ќе било прилично тешко. Дали вие имате некакви сознанија? :^)

19. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Сакам да прашам дали насловот на некоја тема што ќе се пишува за есејот треба да биде во наводници, не треба така ?!

20. tanjem

tanjem Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    не треба не :)