^E браво. И утре коа ќе се смени средниот курс на НБРМ ќе се чудиш. Значи кога пишува на денот, значи НА ДЕНОТ. Зашто вака сами си се заебувате, од брзање од ништо друго. Туку, која цел на дознака се пишува за уплатава за семестар, и за тие од Економски за тие 4050 денари? И за таксата општина треба тие општините во пријавниот лист што ги имавме така?
Spoiler ЗАПИШУВАЊЕТО НА НОВИТЕ СТУДЕНТИ КЕ СЕ ОДВИВА НА 30 и 31.08.2012 од 8,30-15,30 На 30.08.2012 - кандидатите примени во државна квота На 31.08.2012 - сите примени кандидати во другите квоти, вклучувајки ги и дисперзираните паралелки во Велес и Тетово ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА НОВИТЕ СТУДЕНТИ ВО УЧЕБНАТА 2012/2013 1. Индекс и студентска легитимација (бесплатно, се подига на Економски факултет) 2. Три фотографии (две 3.5 х 4.5 см и една 2х3 см ) 3. Пријавни листови ( за упис на факултет, за упис на семестар и статистички лист – во книжарата на факултетот) и 2х 50,00ден. административна такса 4. Потврда за уплата на 50/100/200 евра во денарска противвредност според средниот курс на Народната банка на РМ на денот на плаќањето Уплатата треба да се изврши на следнава жиро сметка: Назив на примачот: Буџет на РМ - ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ – Скопје Банка на примачот: НБРМ Сметка: 100000000063095 Сметка на буџетски корисник: 1600103697 788 10 Приходна шифра: 723012 Програма 41. 5. Потврда за уплатени 750,00 денари - за информативни, информатички, културни и спортски активности на студентите на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје, со назнака Одлука на УКИМ за ИКСА, Економски факултет, на жиро сметка 160010368978818, депонент НБРМ со трезорска сметка 100000000063095, повикување на број 723012, програма 41 ИСТОВРЕМЕНО за упис на зимскиот семестар се поднесува 6. Потврда за уплата на 4050 денари за: Предметни програми, Водич низ студиите, книжен фонд, штети, тетратки за писмен испит, и за студентски интернет центар. Уплатата треба да се изврши на следнава жиро сметка: Назив на примачот: Буџет на РМ - ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ – Скопје Банка на примачот: НБРМ Сметка: 100000000063095 Сметка на буџетски корисник: 1600103697 788 10 Приходна шифра: 723013 Програма 41 6а. Кандидатите кои се запишуваат на дисперзираните студии во Велес и Тетово поднесуваат Потврда за уплата на 2850 денари за: Предметни програми, Водич низ студиите, штети и тетратки за писмен испит, - на следнава жиро сметка: Назив на примачот: Буџет на РМ - ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ – Скопје Банка на примачот: НБРМ Сметка: 100000000063095 Сметка на буџетски корисник: 1600103697 788 10 Приходна шифра: 723013 Програма 41 7. Уплата од 200 денари (факултативно) за Студентски парламент на Економски факултет, Скопје, на следната жиро сметка: Назив на примачот: Студентски парламент на Економски факултет, Скопје Банка на примачот: Комерцијална банка, Скопје Сметка: 300000001372004 Еве се овде ви пишува за Економски
Ама цел на дознака прашувам, тоа нема. Јас ќе тркнам до пошта да уплатам се освен тие 100е, па таму нека ми кажат може знаат
4. Потврда за уплата на 50/100/200 евра во денарска противвредност според средниот курс на Народната банка на РМ на денот на плаќањето Уплатата треба да се изврши на следнава жиро сметка: Јас не зборам напразно, а вие ако сакате одете уште веднаш уплатете си, само не знам колку ќе важи тоа и утре.
Јас денеска уплатив се,утре само пријавниците да ги земам индексот и тие.Не можам да чекам во банките кај факултето цела ден ке останам Не ни помислив за средниот курс
-УПЛАТА ОД 100 ЕВРА /ПРВА РАТА/ ВО ДЕНАРСКА ПРОТИВВРЕДНОСТ ЗА СТУДЕНТИ ВО ДРЖАВНА КВОТА НА СМЕТКА: кај мене тоа не го пишува
Што напиша кај цел на дознака? Кај сите уплатници ако може да напишеш? Епа феникс и на филолошки ко што читам ги побркале сметките ама за Економски барем за вакви работи не сумњам дека се е напишано како што треба а и знам дека курсот се менува секој ден а очекувам утре да порасне поради уплаќањата. Како сакате јас не мислам да се заебам.
Епа ако уплатиш денес ќе го има денешниот датум на уплатницата, не бараат на денот на запишување, туку тековниот ден кога ќе уплаќаш да биде според курсот на еврото истиот тој ден.
6150денари-Упис за семестар 750денари-одлука на уким за икса,економски факултет 4050 денари-за предметни програми Вака ми рекоја вбанка да напишам.
Aбе луѓе многу ја тупите, нема веза тоа, јас лани си уплатив 6150 неколку дена пред упис и потоа ми беа вратени толку.
И јас кога се запишував, а и сега без разлика дали зимски или летен семестар запишувам секогаш уплаќам 2-3 дена пред тоа. Курсот на еврото не се менува секој ден драстично, а за 3-4 денари минус никој нема да ви ја врати уплатницата, само немојте да напишете 6 000 денари точно. Кај мене на факс така му се раздраа на еден дечко кога се запишувавме, ама во секој случај не го вратија така да не е страшно тоа. Пополнете уплатница оставете само празно кај сумата и во пошта/банка кажете им да ви пишат точна сума т.е. 100/200 евра во денари според тековниот курс и готово.
Што треба да се напише на пријавиве кај студиска програма и модул? И дали ги пополнивте оние податоци за локација на школата или они си ги пополнуваат?
Кај студиска програма пиши ЕКТС, а тоа модул остави го празно, јас секогаш го оставам. Инаку напиши ги сама податоците, ѕирни на интернет на страната на факултетот адреса и тел.