Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. homealone

homealone Популарен член

Ај јас да ви кажам од искуство со македонскиов книга да не фатите ќе положите зошто од позади има 3 глупи текста во кој се сеќавам еден убаво пишуваше Кафето се служи со чаша вода, и после имаше прашање Со што се служи кафето : Вода, парче торта , коцка шеќер и ај ова да не го одговориш а и другите не се нешто мн тешки исто и со текстовите од авторите напишан текст ти според него да одговориш на прашања повторете само граматика и есејот ако знаете за што ќе ви биде и не се замарајте.

2. iHeartVintage

iHeartVintage Истакнат член

Milano
    http://www.matura.gov.mk/documents.aspx ... dtQQpiV3o=
    Испитна програма> општообразовни> македонски jазик.
    Во пдф документот има табела. Внесени се сите автори и делата.

MilanoRedHead likes this.
  3. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Факултет за безбедност

Ве молам кажете ми само кои предмети ги бараат за матура за Факултет за безбедност и на кој смер да се запишам пошто сум трета гимназија и незнам дали да идам на јазично или општествено :wasntme:

4. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Девојки, со колкав фонт ја пишувавте почетната страна во проектната задача?
    И таа треба со 12 или не мора?

Јас од порано што имам гледано проектни, почетните страни се се пишувани со поголем фонт од 12. :)

5. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Јас почетната и насловите, побитните делови ги пишував со 14, другото со 12 :)

Angelceto likes this.
  6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Со 18 и 14 имам пишувано на насловната. Понатаму побитните работи со 14.

Вчера не известија дека до 22ри требало да се предадени темите. Во април ќе се бранеле.

7. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

^Нас ни рекоа до 15 март дека мора да се предадат. :^)
    Инаку, јас на првата страна имам и со 28 фонт.

8. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

И нас ни кажаа дека до 15 март треба да бидат предадени, а веќе после 20 март почнува со бранењето.
    Некако се набрзина направија. Ајде-ајде и немаш време за ништо. Мене скоро еден месец ми беше проектната во професорката на конслутација.
    Ич не ми е организирано ова, ама ајде.

9. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Како ги ставате сликите на проектната? Во последна страна како прилог или помеѓу текстот? Буквално еден месец ја бркам професорката со проектната и имало време и рано било.... :@ Е, нема време!

10. cheetah.girl

cheetah.girl Популарен член

На професорката кога и ја пратив проектната беше без слики а таа ми ја врати со слики :) И тоа и беа ставани меѓу текстот. Не на крајот откако се ќе изнапишеш :)

FlameFairy likes this.
  11. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Нас ни рекоа не смее слики измеѓу текстот, освен ако не се објаснуваат во текстот. Не смеело слика и на почетната од оваа година. А, доколку не ја објаснуваш сликата треба да биде како прилог. :)

И сега да ве прашам нешто. Колку страни треба да има проектната?
    Нас една професорка ни рече дека 12 страни да бидат главен текст, а вовед, заклучок, содржина, користена литература, и почетната не се броеле, а некои други викаат со се да бидат 15 страни.
    Оваа професоркава што ми е ментор ми вика принтај, а јас имам 18 страни севкупно. И сега не знам што да правам, сите кажуваат различно. :fubar:

12. cheetah.girl

За колку страни да има најдобро прочитај на интернет, побарај ја страната за државна матура затоа што сите професори различно кажуваат. Јас мислам дека 18 страни ти се премногу. Од 9-13 мислам дека треба да биди, но сепак прочирај си на интернет :)

А тоа за сликите...па ако професорката така ми ја среди така ќе им ја презентирам. Што да правам кога сите различно кажуваат :/

Angelceto likes this.
  13. Sw3et.Ang3l

Јас имам 27 страни :o и сликите ми се измеѓу текстот, дури имам слика и на почетната, ја предадов и професорката ми рече дека е добра, без никакви корекции.

14. zarah

zarah Популарен член

@Sw3et.Ang3l Тоа е многу за проектна, ти за семинарска да не се спремаш? :P Нас прво ни рекоа околу 10, ама за некои теми кај што има повеќе материјал дозволени се и 15-16 (најмногу). Прашај го и професорот што ви е одговорен за матурата, зошто ако менторот нема забелешка може тие од комисијата да ти скратат на бодови.

Sw3et.Ang3l likes this.
  15. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Sw3et.Ang3l премногу се 27 страни. Јас имам 15, зашто опширна темата ми е.
    Слики немам, планирав да ставам ама нема да ставам.
    Е сега менторот ми рече да ги тргнам поднасловите, да стоело само вовед, главен дел и заклучок.
    Јас во главниот дел имам ставено поднаслови, ми рече да ги тргнам :^) Мене некако ми нема смисла, зашто нели ако ја дадам како приказна глупо би било нема да знаат за што пишувам.

Се мислам да прашам друг професор што е во комисијата, да видам што ќе ми рече.. Некако чудно ми е без поднаслови.

Sw3et.Ang3l likes this.
  16. cheetah.girl

Sw3et.Ang3l и јас мислам дека тоа ти се премногу страни за проектна за матура. Максимум и 20 да се ајде некако...ама па 27 :О Повторно консултирај се со твојот ментор...

Sw3et.Ang3l likes this.
  17. zarah

zarah Популарен член

@Antolinaa како и да е ти ги имаш тие три дела, прво еден пократок од една страна кај што воведуваш во темата, па главниот дел и на крај заклучок исто од една страна. Многу поубаво е и за читање и снаоѓање ако ти е убаво организирано, конкретно со глави, точки и подточки убаво одделени со посебни пасуси.

18. Sw3et.Ang3l

Фала ви , појма неам што да правам, чим она ништо не вика, кај нас нешто спомнаа дека 15 најмалку, за највеќе незнам, ама финтава е што имам и големи слики па не се сите страни текст, стварно незнам. Има ли нешто на страната за матура околу тоа? Да ми дадете линк..

19. MacaLove

MacaLove Популарен член

http://www.matura.gov.mk/documents.aspx ... XAtNgCBjg=

Еве, види тука, во делот Испитна програма поточно мислам.
    Инаку, и јас мислам дека 27 страни ти се премногу.Па тоа и ќе треба да го научиш, да го презентираш, а не дај Боже да заборавиш да спомнеш некој дел, може поени да ти намалат. :worried:

20. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Да ви кажам од искуство не се припотресувајте многу за проектната. Јас а и сите што полагаа со мене поминавме многу добро. Само гледајте стартот да ви биде добар, да не застанувате, после они нема да ви бараат да ја раскажувате цела. Сега неможам да тврдам сто посто дека ќе биде така и кај вас, кажувам мое искуство кое мислам дека е најверојатно да го имате и вие. После ме прекинаа, ме прашаа две прашања во врска со проектот, тоа веќе е научено нели и толку, за 5-6 минути завршив. Знам како ви е, мене од трема гласот ми се смени :D
    Инаку во врска со бројот на страниците, нас лимит ни беа 15 страни со наслов со содржина, значи вкупно 15 :)
    Ајде среќно на сите нека ви е :*