Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

^По колку поени се крати за една граматичка грешка?

2. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Абе зависи субјективно е оценувањето таму, зависи од оценувачите нема правила како им дојде, така и зависи.

WarriorAngel likes this.
  3. kristina000

kristina000 Активен член

vo plan sum da se zapisuvam na arheoloshki fakultet...vase mislenje? dali nekoja od vas ke se zapisuva na ovoj fakultet ?

4. La-trajancence

La-trajancence Активен член

Исто и јас сум во план ве молам објаснете подетално што како за запишување јас сум слаба со 3ки минам сакам во приватна квота математика не ми иди ич цртањето го сакам имам во план да одам на приемни испити па ве молам кажете ваше некое мислејне?????? инаку колку пари е во приватна квота?

5. WarriorAngel

kristina000 археологијата ќе ми остане далечен сон. :(
    Уште од малечка сакам археологија и архитектура, ама овде тешко се наоѓа работа со археолошки. Се двоумев меѓу двете и одлучив архитектура. Не дека ќе биде нешто поарно, никој не гарантира, ама ај...
    Ова е само мое размислување, не значи дека мора така да биде. Разгледај си убаво, можеби условите се стопати подобри отколку што јас знам. Со среќа. :)

La-trajancenceзЗа архитектура треба многу математика. А за цртање не мора до толку, нема портрети да цртате, ќе цртате скици, планови, кои најчесто се прават на компјутер ама ќе треба да знаеш сето тоа да го пренесеш и на лист.
    Штом не ти иде математиката не знам. Потруди се, ако учиш како што треба, па и не би требало да имаш проблеми.
    Со среќа и тебе. :)

6. cheetah.girl

cheetah.girl Популарен член

Aрхитектура има само во Скопје?
    Што поточно од математика би се учело?

7. La-trajancence

La-trajancence Активен член

Јас како што разбрав математика нема многу т.с ја има само прва година инаку ти која година си?

8. WarriorAngel

Четврта средно. :D
    и јас планирам архитектура.

9. HoneyBun

HoneyBun Популарен член

Доколку имаш до 5 граматички грешки(правопис, употреба на дијалектизми или погрешно употребени интерпункциски знаци) не ти се одзема ниту еден бод. Повеќе од 5 грешки се одзема по 1 бод, 2 итн.

WarriorAngel likes this.
  10. kristina000

kristina000 Активен член

za na arheoloshki fakultet nema priemni a vo vrska so arhitektura ne sum zapoznaena oti ne e istiot fakultet...inace drzavna 200 evra a privatna kvota 400 za arheologija ;d

11. happygirl

happygirl Форумски идол

Девојки, како да ги симнам тестовите по англиски од државната матура што се веќе поминати? Сакам да ги испечатам за брат ми, да почне да ги решава додека е послободен. Пробав да копирам ама нешто не сака, не знам зошто, само одредени делови се копираат. Ги имате ли веќе симнати вие да ми ги пратите? Тестовите од 2011, јуни и август, 2010 јуни и август....

12. iHeartVintage

iHeartVintage Истакнат член

До линкот за тестот, пример Англиски јазик има десно едно сино како дискета. На него кликни. Или кога ти е тестот отворен, ако го однесеш стрелчето во долниот десен агол се појавува еден вид мени, и тука има знакче како оние старите дискети, кај мене е претпоследно, пред знакчето со принтерот. Се надевам ме сфати ;)

13. happygirl

happygirl Форумски идол

Да, ги зачував во пдф формат. Ќе ги ставам на усб и ќе ги испечатам утре. Фала :)

14. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Тој што ви го рекол ова - ве излажал.
    Обратно е - нема многу математика, во прв семестар имате основна математика, т.е. сето она кое се учело во средното, а материјалот е највеќе на ученото во четврта година. Потоа во втор семестар имате Математика 2 (интеграли и такви ми ти работи).
    А за тоа дека цртање не мора до толку - мора и те како. Ќе имате таков предмет, нешто слично на ликовно и ќе цртате не скици, ами на дадена тема како што сте цртале во средно. Не е некоја филозофија посебна, ама мора да ја извежбате раката, па и окото и се почнува од основни работи со пропорции, светло-сенка итн.
    После ќе почнете да изработувате скици рачно, зашто за да почнете да цртате на компјутер прво мора да бидете „извежбани“ и да ја знаете основата на скицирањето, па потоа да почнете да го изучувате CAD програмот со сите негови функции и салтанати.
    Мора да умеете да цртате, архитектура одамна било поим за инженерство во вистинска смисла и никако не би можела да го рамнам на ниво со градежен да речеме, или машински, електро каде лежи вистинското инженерство. Ова е уметност, со маала доза на она инженерското во него. :)

15. thecountess

thecountess Активен член

Mishela да те прашам..
    Техникиве со слободново цртање на скици дали можат да се постигнат?
    Да бидам појасна... сакам од следната година да се запишувам архитектурам ама долго време не сум цртала, што искрено ме мачи да не не можам да совладам, дур цртав во средно не бев антиталент, ми одеше, ама ете во последно се оттргнав од моливот... И така имам некој страв да не останам таму ни угоре ни удулу... а нормално планирам после матурите времето да го посветам на црткање.

16. francais

francais Популарен член

Дали на македонски на тестот ќе го имаме само она што го имаме во прирачникот, можно ли е да се погоди некое дело од веќе обработен автор, но што го нема обработено во прирачникот, на пример ние на час од Чехов ги обработувавме само 5-те раскази што ги видов и во прирачникот, можно е да се погоди некој друг расказ освен веќе спомнатите?

17. zarah

zarah Популарен член

Има листа на сите дела кои би можеле да се паднат на матурата што претпоставувам дека се претходно испратени од министерството. Не смеат да си дозволат пропуст и да стават дело што не е во програмата за македонски јазик. Прочитај си ги двата прирачника (зошто се збори дека едниот не е лекториран) и немаш гајле.

18. francais

francais Популарен член

Да го имам оној прирачник што велат дека бил подобар, заборавив а и ме мрзи да го видам името на авторката. Ја знам листата со дела, ама ме тепа време а јас мал дел имам прочитано, на час ни е многу лабаво, немаме никакво знаење..
    Муабетот ми беше, пак ќе дадам ист пример: Чехов - Раскази, во книгата има повеќе од 12 раскази, а во прирачникот се прикажани само 5. И на часот за обработка на делото ги обработивме истите тие 5. Можно е да се погодат други освен тие 5?
    Исто и поезија, во книгата по македонски, во прирачникот има обработка на едни те исти песни.
    Ги обработувам сите посебно, затоа прашувам.

19. zarah

zarah Популарен член

Иако не ми се верува да дадат други раскази, и да се погоди нешто такво пред дадените прашања има текст, зошто реално мала е можноста да ти текне без претходно да се потсетиш на делото. Еве чисто за пример мал дел од извадокот од текстот за Чичко Горио (тест од 2011 година): „Ќерки мои, ќерки мои! Анастазија, Делфина! Сакам да ги видам“. И после едно од прашањата гласи - Наведете ги имињата на двете ќерки на Чичко Горио. :rofl:

francais likes this.
  20. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Цртањето не се учи. Кога велам цртање, мислам на она слободорачното. :) Teхничкото цртање е посебна приказна и тоа секако може да се совлада зашто оди по терк.

Ова другово, или си го имаш вродено или ќе се мачиш да поднаучиш и успешно да вметнеш некоја техника.
    Нормално дека со вежбање и со почесто цртање слободни теми се станува подобар и се усовршуваат движењата со раката, ама не очекувајте чуда за два-три месеци, посебно ако и немате некое чувство за цртање.
    Потруди се, пробај, вежбај, штом имаш желба сигурно ќе имаш и мотивација да се подобриш. ;)

thecountess likes this.