Точно, една математика има само основна, додека цртање има МНОГУ! Имам другар што е на архитектура и буквано кога и да го прашам што прави ми вика цртам или правам скица или незнам што. Многу обрврски имаат, тоа е малце потешко, он вика кога ми е колоквиумска поодморен сум него вака, затоа што цело време имаат нешто да прават, ама ако ти оди тоа и те влече тогаш запиши се таму. Мене на пример 10 години да ми дадат нема да го завршам, антиталент сум за тоа. Иначе има и приемен и мислам дека се полага математика и графичко цртање, тоа е така малце потешко колку што ми кажуваше
Да не имате некое инфо во врска со подготвителните часови што ги дава Архитектонски за приемниот, годинава?
Не. Испитот се состои само од цртање со слободна рака, и далеку е тоа од графика. Повеќе би го нарекла снаоѓање/претставување (низ) простор преку познавањето на геометријата.
а де мене ме интересира математика за екстерно дали знете отприлика колку бода треба да имаш за да имаш петка (оби4но тестовите се по 70бода)... или еве некој да каже колку бода имал и каква оценка добил...
^ Јас колку што знам, зависно од тоа колку се добри резултатите, откако ќе ги испрегледаат ја составуваат бодовната скала. Зашто ако се слаби резултатите критериумите ги намалуваат, а ако се добри резултатите критериумот е повисок, а со тоа и бодовниот клуч построг.
Ланската матура математика (екстерно), границата помеѓу двојка и тројка беше чинам 27-28%, тука некаде. Другарка ми имаше 50,20 и нешто, па имаше тројка. Јас имав многу повеќе од неа и пак имав четворка. Не се сеќавам каков резултат беа проценти, перцентили ... Ланската матура математика беше многу слаба и затоа границата беше доста спуштена, па и оваа година никој нема да знае како ќе биде со бодовната скала, додека не се прегледаат тестовите.
Не знаев каде да го поставам прашањето па си реков ај тука. Дали може некој да ми каже што се случува за упис на факултет (поточно нутриционизам),за нас кои немаме полагано државна матура,Јас сум од тие генерации кои не полагаа државна матура,но што со уписите?пошто во потребна документација е нагласено и за тоа?
http://www.matura.gov.mk/ Ај провери си овде случајно да не има, знам дека ќе има сигурно 2 теми и оваа година(како и претходните). Една од некој литературен правец која ќе биде поврзана со делата што сте ги работеле, а другата ќе биде слободна што ќе ја дознаете на денот на полагањето и можеш многу поопшто да пишуваш. Јас лани ја пишував слободната(за среќа им се допаднала на оценувачите) и 5ка извадив. Совет до годинешните матуранти: не се ограничувајте само на едната тема од некој правец, можете да пишувате и на слободната(нема врска дека давале повеќе поени на другата) само внимавајте да бидете прецизни и со јасни ставови и убаво склопени реченици.
Ајде матурантки да ја активираме малку темава. Почнавте ли да учите? Имате информации дали есејот ќе биде само за Чекајќи го Годо и Странецот или тука спаѓаат расказите од Чехов?
Ах леле , абер немам да почнам да учам. Нити за есеј знам,нити ништо ме интересира , незнам што ќе се прави , а каде ја пишува оваа информација за есејот?
^ На официјалниот веб сајт на matura.gov.mk Ние денес ги имавме првите консултации и професорката рече дека позафркната тема (правец) не можеле да ни дадат, дури и таа не знае кои автори точно треба да бидат опфатени во есејот. Ќе се крстам на слободната тема, така ми мириса. Јас почнав од литература да учам, вие женски како стоите?
Нам ни рече професорката дека есејот ќе биде од писателите од модерната уметност. Е сега, во прирачникот ги има само Семјуел Бекет и Алберт Ками. Не ми е јасно, дали во есејот треба да пишуваме за еден автор - ние што ќе си го избереме, или за цел правец. Дај кажете некој ако знаете.
^Во есејот треба да имаш вметнато и разработено најмалку два лика/дела/писатели од правецот кој што го содржи насловот. Да направиш како некој вид споредба/паралела. За целиот правец треба да напомнеш само, да внесеш главни карактеристики во воведот.
Ее господ здравје да ти даде, ми ги објасни работите. Инаку ете ме натеравте почнав да учам и јас од прирачникот "За матуранти" ..