Вие и темите за есејот ќе ги дознаете а јас абер немам да почнам да учам. Како..? Кога е поубаво да шеташ и да се дружиш :/ А сигурни сте за литературниот правец за есејот?
Јас почнав од сношти.Учам од прирачникот на Билјана Богданоска но и од учебниците од средно. Мора да обрниме внимание на литература и тоа писателите по две-три дела да им знаеме -.-'. Инаку незнам англиски што да учам... хелп.
Темата на есејот ќе биде поврзана со апсурд, не се знае дали треба да се пишува општо за литературата во тој период или за некое конкретно дело. Од егзистенцијализам се само Странецот, Годо и Процес (за последнава знам дека ја обработувавме, а ја нема спомнато во прирачникот ниту во книгата), а Чехов спаѓа во друг правец (реализам-натурализам). Во секој случај, ако темата биде општа, треба да се пишува за минимум два лика од различни дела зошто инаку есејот ќе биде послабо оценет.
Македонски и не е толку тешко како што гледам на matura.gov.mk. Има и некои текстови на крај и прашања од нив па така можемеда се извлечеме. Но за англисни незнам што да правам ни часови имаме ни ништо незнам ни од кај да учам.
Добро бе, само ние со нашево школо ли немаме часови за матура? Незнаеме ни од кај да учиме, ни што да учиме.... Вие од кај учите? Ви дадоа материјали некои или....?
^ Прирачникот "За матуранти" од Билјана Богданоска. Го има низ сите книжари а можеш да го побараш и на старо од претходните генерации.
Санјице, и кај нас нема дополнителни македонски. Само математика и англиски имавме неколку пати, ама сега веќе нема. Нам ни кажаа дека ќе имаме или слободна тема или да пишуваме нешто од тие жалба, молба, извештај, ќе треба да си одбереме. Мене за македонски не ми е страв, знам дека ќе биде многу лесно. Само есејот да не го утнам. Westlife англиски нам професорката ни даваше вежби со зборови за да учиме. Исто, вежбав од претходните години што се тестовите. Можеш да побараш на гугл како се пишува есеј, кои се главните точки по кои треба да одиш, како да почнеш и сл, и тоа ни го даваше професорката.
A нас па ни рекоа дека ќе има од светската литература ама и од македонската. Од светската ни рекоа дека ќе биде изборот измеѓу Годо, Странецот, и Расказите од Чехов. Ама за македонските се чудам Знам дека минатата година братучетка ми пишуваше состави и за од светката литература и за од македонската
Вас барем ви дале зборови да учите. Нас професорката не остави на милост и немилост. Неможеме жива да ја најдеме...а, за дополнителни часови да не правам муабет
Лани немавме за македонските претставници на романтизмот, ми се чини дека темата ни беше романтизам и тоа, низ Странствувањата на Чајлд Харолд и Евгениј Онегин. Не ја омаловажувајте и дадената тема, многу голема помош е тоа што знаете во кој правец да размислувате и ако ви се читани делата и ги знаете белезите на дадениот период - немате мака, ќе склопите некои реченички дури и таму за време на полагањето. Јас имав спремено есеј од дома, ама во последен момент ми текна некоја подобра варијанта на веќе осмисленото и играв на таа карта. Имав 5 со супер-одлични перцентили, така да ... проценете сами. Само би ве советувала, ако мислите дека полесно ќе се снајдете со онаа слободната - пишувајте на таа тема. А за феминката која спомна пишување жалби, молби ... мислам дека тоа веќе одамна е исфрлено од матурата, го нема веќе неколку години по ред и не верувам да го воведат баш годинава повторно.
Знам дека ми бараше состави за Димитар и Константин Миладинов...па за тоа мислев дека и романтизмот во Македонија е опфатен.. Инаку за молбите и жалбите и професорката рече дека биле исфрлени.
Во прирачникот се дадени само Семјуел Бекет и Алберт Ками, значи Странецот и Чекајќи го Годо. Лесно ќе биде мислам. Ilusionist изреши ги тестовите на страната, прибирај зборови од речници, лексикони, игри по интернет, книги на англиски.
Јас го имам прирачникот од Ленка Панчевска и според испитната програма има се. Го купив 200 ден. од копирницата до школото. Побарај во некоја копирница сигурно го има.
Во учебникот од Билјана дадени се само два автори и тоа Албер Ками и Семјуел Бекет.. Но, ако е темава модернизам, навистина не знам што би барале расказите од Чехов, кога тој припаѓа на правец натурализам.. а можно е тука да биде дадено и судбината на човекот од Михалил Шолохов, иако тој на социјалистички припаѓа..сепак ќе видиме на 8ми јуни..што ќе биде.. И ви препорачувам да обрнете повеќе внимание на граматиката, бидејќи има двосмислени, логички прашања..Во глобала лесно е, доколку си учел континуирано сите 4 години, сега ќе биде доволно само да го прелисташ учебникот и тоа е тоа..
Не знам колку сте заприметиле во испитната програма, ама јас сепак да ви кажам дека од "Илијада" треба да се учи само разделбата на Хектор и Андромаха и смртта на Хектор, а од "Боженствена комедија" само Воведната песна.