Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Судбината на човекот не е во испитната програма, не би требало да се падни на матура. А, македонски дела во 20 век доколку се паднат професорката ни кажа дека ќе бидат Пиреј, Црно семе, Црнила и Диво месо. Дефинитивно светската литература ми е полесна од нашата.

2. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Јас мислам дека нема да се паднат македонски дела за есејот, бидејќи на страната на матура пишува писатели во 20 век од светската литература. :)

А, знаете ли дали ќе има да се пишува молба, приговор, извештај?

3. charliee

charliee Истакнат член

македнонски ни е на 8 јуни така?? ај кажете ми што би требало да има одприлика ја знам страната ама ме мрзи да читам таму некако ме плаши.... :lol:

4. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Нас ни рекоја дека не се големи шансите на тестот да се падни молба или жалба, тоа повеќе се паѓа на завршен испит..Но, деловно или пиватно писмо секако ќе има.. :) и уште да знаеме која би била слободната тема за есејот..

5. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Јас мислам дека жалби, молби, писма се веќе исфрлени од употреба.
    Charliee- се има, од светска и македонски литература до граматика ( фонетика, фонологија, морфологија, синтакса, кодификација на мак. јазик). А, посебно внимание треба да им се обрати на писателите од 20 век кои веројатно ќе паднат на есејот.

6. thecountess

thecountess Активен член

Се`, се`, и убаво пишување и бутур, само броење зборови во есеј никогаш не сум практикувала. И еве ќе праам финти како да се ориентирам таму. Некој тип за тоа од вас што имате искуство?

7. iHeartVintage

iHeartVintage Истакнат член

Еве ви директно од matura.gov.mk

...Учениците ќе треба да пишуваат еден текст, при што ќе имаат можност да изберат, на самиот ден на испитот, дали ќе пишуваат на слободна тема или на тема извлечена од материјалот кој се реализира според наставните програми, а се дел од испитната програма. ДПМК се одлучи за оваа испитна година темата да ја извлече од периодот - Книжевните правци во 20 век и современата литература (во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период). Учениците задолжително ќе треба да изберат дела и автори од светската книжевност кои го отсликуваат овој период , но во пишаниот одговор на темата ќе може да дадат примери и од националната литература.

Значи, прво, нема писма ни деловни ни приватни.
    Второ, темата ќе паѓа од светската книжевност, а ако има некој желба ќе може да спомне и примери од националната. Јас барем така го разбирам ова :)

danniela5 and WarriorAngel like this.
  8. RainDrop

RainDrop Истакнат член

Ако знае некоја од вас точно кои лектири спаѓаат во Книжевните правци во 20 век и современата литература нека пише. Ззатоа што на пример ПРОЦЕС ОД КАФКА ни беше во програма, а во прирачник ја нема.

9. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Годо и Странецот најверојатно ќе бидат.
    Ама ако си ги читала и другите, можеш и за нив да пишуваш.

10. Valerin

Valerin Популарен член

Матура полагам - абер немам аџанак баџанак... :|

Хаах... ]:)

Ќе биде ова долго и топло лето полно измачување, осечам. :rofl:
    Се на се преостануваат уште 9 дена од матурскиот испит а јас абер немам да фатам да учам саглам. Денес прочитав само една страница од прирачникот. Епа браво за мене, нек се угоде џабе ставената 5-ка на сведителство. :lol:

WarriorAngel likes this.
  11. Supernice

Supernice Истакнат член

Изброј ги зборовите во еден ред и помножи ги со бројот на редови, ти дава една ориентациона бројка.

12. L0ve

L0ve Истакнат член

можи некој да ми пушти линк од испитната програма?

13. Valerin

Valerin Популарен член

Да, добра идеја love.
    Ако може и мене, чисто да видам што имало на минатогодишните матурски текстови за да знам што не чека... :)

14. Cacy

Cacy Популарен член

^^ http://matura.gov.mk/
    Само одбери си каква матура и за која година тестовите.Ги има од 2008 :)
    А ова за темата за државна е?И за сите важи?
    Значи модернизам ќе е?

15. danniela5

danniela5 Популарен член

За сите важи :) Книжевните правци во 20 век и современата литература (во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период). Модернизам,а и егзистенцијализам може да биде. Значи ќе се падне некое од делата од четврта година- странска литература :)

Cacy likes this.
  16. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Баш денеска ја прашав професорката и рече дека тие жалба, молба, извештај пак се уфрлени. :@

17. danniela5

danniela5 Популарен член

Ќе имаме ? Кај нас рекоа дека нема да има.

За есејот, треба да се направи споредба меѓу делата, да се наведе што ги поврзува делата, споредба меѓу ликовите во двете дела или да се пишува критика посебно за двете дела ? На пример пишувам за Странствувањата на Чајлд Харолд и пишувам само за ова дело , потоа почнувам за Евгениј Онегин и не правам никаква споредба со Странствувањата на Чајлд Харолд. Како 2 одделни состави би дошло на некој начин :?: . Може некој кој полагаше лани или некој што има информација за ова да ми каже како треба да се пишува ?

18. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Јас имав еден универзален вовед, поврзан со романтизмот, па потоа во главниот дел ги разработував двете дела паралелно, по сите романтичарски белези.
    Не се сеќавам како точно одеше „приказната“, ама некако успеав да ги поврзам и изгледаше како да се надополнуваат. На крај заклучокот пак нешто поопшто базирано на претходно наведените факти и тоа беше тоа. :)

П.С. Ако мислите дека ова со делата ќе ви биде зезнато, пишувајте на слободната тема. Доколку ви се погоди. Мене паника ме фати дека ништо нема да ми текне и затоа се држев до веќе сработеното. :D

danniela5 likes this.
  19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Дали некоја од вас планира да се запише на филолошки факултет во Бугарија( Неофил Рилски)? Ако има некој подетални информации го замолувам да ми пише во инбокс :) :) :) На страната на факултет не е добро објаснето затоа тука решив да ве прашам :)

20. HoneyBun

HoneyBun Популарен член

И нашата професорка рече дека оваа година пак се воведени молбите, жалбите и приговорите.
    Инаку pupi.girl каква информација ти треба :?: На страната на Неофит ги имаш сите предмети кои ќе ги изучуваш на конкретен факултет.