Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    ’‘ И јас така знам, дека нема да има. :^) Веќе неколку години не се пишуваат.

2. HoneyBun

HoneyBun Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    973
  3. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    И ние го работевме, ама го нема во програмата за матура. :)

На L0ve му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FlameFairy

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Ние на пример, средно медицинско, не го работевме. А, матурата е прилагодена за сите насоки така да нема да биде. :)
    Како ви оди со учењето, дечки? Мене ми е полесно отколку што мислев, но ќе видиме. Освен есејот што се' уште не го имам напишано, и некои дела што не ги имам прочитано. :$

5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    Бидејќи даваат две теми за есеј, молби/жалби/писма не даваат 2-3 години по ред. Нема и оваа да има.

На FlameFairy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. iHeartVintage

iHeartVintage Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    149
    Жалби молби нема да има, не губете време бадијала. Имам пишувано на темава за тоа пред неколку страни, значи штом во известувањето пишува дека ќе има зададено само есеј, нема шанса некоја професорка да знае повеќе.
    А тоа дека ги има во испитната програма - таа е од 2010, тогаш сеуште се пишуваа. Затоа ги има и во прирачниците.
    Затоа пак есејот сега е 350-500 збора, повеќе отколку кога ги даваа и тие. Мислам и годинава така ќе биде.

Англиски сакав да прашам, каков тип текстови може да падне, ама реално? Какви имаат давано освен формално/неформално писмо и есеј? Pros and cons имаат зададено? И некоја тема ако знаете што паднала досега кажете, да видиме отприлика како е поставена. Минатата година имало формално писмо мислам :^)

7. slatkichKa123

slatkichKa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    343
    Mене полека ме фаќа паника, многу се глупаво поставени прашањата на матуриве што се на страната, ги грешам од што се прости. Го имам поминато цел материјал еднаш ама грамтикава не ми е најсјајна. Ах...

8. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Многу е глупаво вака, човек да не знае што да учи. :@

9. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Сите различно кажуваат...да се збрка човек :D

За писма, молби, извештаи, соопштенија не би требало да има зошто во испитната програма за 2013 не се ставени.

А Шарл Бодлер и Едгар Алан По се претходници на модернизмот. Така да, за претставници на Модернизмот се Алберт Ками и Семјуел Бекет. Од нив двајца ќе биде есејот.

10. Serpentina

Serpentina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    137
    Пред 2 години беа пробиени матурските тестови...од другите градови знам ги имаа пробиено и се разнесоа и по Скопје..ако имате некој по другите градови прашајте што како оди..а прочитав вчера што пришале во Корчагин и Битола ги имале пробиено...ајде ако знае некој кажете нешто??? :D :D :D :D

11. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Да не дознавте нешто за формално/неформално писмо по англсики? што мислите што би се паднало годинава? вие на што повеќе посветувате внимание?
    и од текстови само формално/неформално и есеј би имало?
    зашто барав во тестовите од минатите години ама никаде не сретнав какво писмо имало или дали имало некој друг текст за пишување. Ај некоја ако знае нека каже повеќе. :)

p.s. да не знае некој какви теми за есејот од прилика се паѓаат? јас како да видов низ интернет дека некоја година имало да раскажеш кинга/филм, друга година имало Мојот омилен подарок.......

12. T-cent

T-cent Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    12
    Eдинствена сум шо нема почнато да учи за матура ? :$

13. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    не си :D

На T-cent му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DragonLady

DragonLady Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    23
    За англиски имало некоја година д ласт тинг дат мајд ме смајл и нешто за подарок имало, а писмото било неформално да му пратиш на некое другартче.
    Инаку јас полудев веќе -.-, македонски сите ми викаат дека не било лесно, а не знам ни што да учам Ч/
    Почнав ама џабе малку време имам xD
    Мислите дека песните ќе бидат од 4та година што ќе ги има за анализа o.O ништо не знам...

15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    мене искрено повеќе страв ми е за англиски. за есејот и писмото |(
    македонски досега скоро цел прирачник го имам поминато и добро е што стојам на памет.

инаку за по англиски да не знаеш случајно во неформално писмо дали треба адреси да се пишуваат? професорката што ми предаваше буквално појма немаше и ништо не повторувавме :fubar:
    сега барам по интернет ама секаде различно наоѓам и ќе скренам

16. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.564
    Допаѓања:
    4.334
    Совет до вас девојки ако сакате поголема оценка англиски од 2ка ќе треба и есеј и писмо .
    И неформанло и формално писмо научете си убаво . Минатата година ние имавме за формално писмо нешто за работа за брод беше и зошто токму ти треба да ја добиеш таа работа така нешто А есејот ни беше како да направиме поубава нашата општина да внесеме идеи како да се реализират тие идеи мислам дека таква глупост беше за есејот исто така формален . Лупав глупости што ми дојде пишував па ете извадив 4ка така да убаво спремете си се од дома за есејот и писмото :)

17. FlameFairy

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Ова професорката ни го пушти во порака можи ќе ви се најди.
    Za ovie dena vcera na konultativna gi preporacav da se izvezbaat slednite:
    1. A description of your favourite part of town
    2. An essay of an invention you couldn't live without
    3. A fan letter to someone you admire
    4. A story about a dangerous experience
    5. An essay whether you are for or against the use of email
    6. An essay of something that happened in your life and you would like to sahre with other people
    7. A story about something that you looked forward to for a long time and finally happened

Pominete gi ovie sklopete gi mozno e isto da padni, od listata se

П.С. Кој сака да му пратам матерјали за формално и неформално писмо англиски, со примери, адреси и слично нека ми пиши.
    Имам одлична професорка по англиски, која е спремна во секое време да ни даде вежби, да ни помогне и не снабди со одличен матерјал за учење.

На WarriorAngel и DragonLady им се допаѓа ова.
  18. DragonLady

DragonLady Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    23
    Мислам дека треба и адреса, на нас професорката ни кажа како информал летер да пишуваме, а за друго појма си немаме :(

19. L0ve

L0ve Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    199
    а од дијалектологија на што најмногу ќе обрните внимание? се паѓа нешто од таму на тестовите или слабо?

и ако има некој од претходните генерации есеј нека ни пушти барем да видиме еден пример, за да знаеме во која насока да пишуваме.. вака незнам ни како да почнам.

инаку учењето мене ми оди лесно скоро цел учебник го имам поминато, уште мал дел ми остана, само за есејот сум загрижена незнам како да го составам ни на што најмногу да се задржам. сега засега мислам дека само тоа ќе ми биде проблем всабота.

20. FlameFairy

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    На Cacy, Ilusionist, DragonLady и 2 други им се допаѓа ова.