Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.417
    ^^ Ти благодарам WarriorAngel.Значи подобро и полесно ми е да пишувам на слободната тема,повеќе ме бива така.А исто зборови од 350-500 е?

2. Mirka92

Mirka92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    15
    Да да истото важи и за едната и за другата тема, 350 до 500 зборови.

Само некој да ми дадеше совет како полесно да научам да ги подредам пасусите во тестот по англиски јазик? :worried:

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.271
    Допаѓања:
    81.836
    Не знам дали убаво сум те разбрала, ама мислам дека отприлика знам на што целеше.
    Со математика и нема баш многу начини за манипулирање со зборови или бројки. Или е тоа решението или е грешка.
    Доколку се работи за тие прашања/задачи кои имаат текстуален дел, на пример дефиниција, некоја проста теорема и сл, тогаш играта на зборови е океј и се прифаќаат различни верзии на одговорите, секако, се' додека се држат до точниот одговор.
    Одговарајте ги кратко и јасно, без многу филозофии.

Кај задачите со бројки мислам дека има само едно решение, нема логика да има повеќе точни одговори, но има различни начини на решавање, т.е. до решението се стигнува по пат на неколку различни постапки, а сепак се добива исто решение нели. Можеби на тоа се однесувало тоа или.

На danniela5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. RainDrop

RainDrop Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    20
    Во школо не учеа кога пишуваме есеј македонски треба да содржи три дела- вовед, главен и завршен.
    Отворив на сајтот матура.гов.мк и во делот Државна матура > текстови за оценување > македонски јазик и литература ( http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... donski.PDF )
    има текст во којшто главниот дел е поделен на повеќе пасуси. Ако знае некој нека пише како ќе треба на матура да пишуваме по кој модел на текст нека каже затоа што јас стварно не знам. :o

5. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.825
    Допаѓања:
    5.097
    @РаинДроп kај есејот ќе напишеш вовед за правецот најпрво, потоа за авторите и делата, и на крајот ќе завршиш со заклучок. Мислам дека нема потреба од големи филозофии, нема потреба да има некој си којзнае каков модел. Да се држиш до ова е сосем доволно. ;)
    Ете, и кај примерот има вовед, главен дел и завршен. :)

Нема некое правило, кај сите текстови е различно, мораш логички да ги распределиш.
    Можеш прво да ги одредиш првиот и последниот пасус, па после останатите. Би било полесно.

Прашање: колку вежби, прашања се англиски?

На RainDrop му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Мислам дека се 5 вежби, со текстови и има на пример да вметниш зборови, прашања, да им избереш наслов или да ги подредиш по ред пасусите. И нормално писмо формално или неформално и есеј.

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danniela5

danniela5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    881
    Фала што се потруди да ми објасниш Мишела :) Мислев на следново :
    4-x^2
    x-2
    2x^2-8x+8
    Да се најде НЗС на ова.
    Во решение пишува -2 (x-2)^2(x+2) или 2(2-x)^2 (x+2 ) Ова се бодува со еден поен. Прашањето ми беше : Дали ако го имаме само едното решение ни го даваат тој поен или треба да ги напишиме двете решенија ?Според мене едното е доволно. Па истото е .

Второ прашање : Колку души сте во една училница на полагањето ? Петнаесетина ? Според азбучен редослед од училиштето ве групираат или професорите ве групираат како сакаат ( да има појаки и послаби)?

8. Serpentina

Serpentina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    137
    Oд Корчагин ги имаат 100%

На m1o2n3e4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mirka92

Mirka92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    15
    Е, баш и јас сакав тоа да ве прашам. Кој е одговорен за сместување на учениците во клупите на денот на полагањето?

10. Oleeenka

Oleeenka Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    524
    Сакав да ве прашам за полагањето по англиски.
    Треба да пишуваме едно. Пример формално/неформално писмо или есејот или и двете? :$

11. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Нас класната ни кажа дека од министерство испраќале списоци за кој во која училница ќе биде. Сите деца што се презиваат на А во една училница (ако се 100 деца сигурно нема да ги стават во една) итн. :)
    Мора и двете. :)

12. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Talita, Парадоксот неможе да биде....барем не е наведен во испитната програма колку што видов јас :)
    Истото важи и за Процес од Кафка.
    Да не бидеме во заблуда....барем да се држиме до она што е во испитната програма

13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.271
    Допаѓања:
    81.836
    Па тоа всушност е едно исто решение, само нели кај едното се работи за извлечен минус затоа што ете гледаш дека тоа второто делче 2(х+2) во двата изрази е исто, само содржината напред е сменета и тоа е токму поради извлекување минус напред, за распоредот во заградата да биде х+2 на двете места.
    Муабетот ми беше, се добива поен за секое точно решение, во овој случај и двете решенија ќе се бодуваат, но не мора да бидат напишани двете. Едно е доволно, ама да биде точно.
    Во секое школо различно групираат, така да мислам никој не би можел да пресече и да каже - да, по азбучен ред е.
    Ќе ви истакнат списоци, можеби веќе и ги има, за тоа кој во која училница ќе биде и кој друг ќе има со вас.
    Ние не бевме по азбучен ред, немаше ни некоја хиерархија во тоа послаби-појаки математичари.

14. kokerce

kokerce Активен член

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    Во ред. Но, во книжевните правци во 20ти век спага модернизнмот и егзистенцијализмот. Зар неможе да се направи споредба пр. мегу Едгард Алан По со Гарванот и Алберт Ками со Странецот...? Па не е стриктно дадено замо за егзистенцијализам да се пишува..тука и за двата правци во 20ти век..

15. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    Девојки од кои прирачници за матура учите?? има некој во електронска верзија, да се симне од нет или слично???

16. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Не може затоа што Едгар Алан По е предвесник на модернизмот, и творел во 19 век. А, темата ни е насочена кон 20 век.

На WarriorAngel и Westlife им се допаѓа ова.
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    и јас за ова слушнав.
    професорите од корчагин всушност ги подготвувале тестовите за државна и ако е вистина тогаш ај ако има некоја од корчагин нека каже нешто плус.
    кажете за есејот по македноски, а не е лошо и по англиски да се спомне.
    меѓусебната помош и поддршка се најважни во овие мометн, матурантки мои ;)

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не е истото решение девојки, не можете да извлечете минус затоа што експонентот ви е на парен степен, значи ако сакате да извлечете -, всушност ќе извлечете (-1)^2(x+2) а тоа е 1 што е исто со 2(х-2)^2(x+2), а не со -2 (х-2)^2(x+2)

19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.271
    Допаѓања:
    81.836
    :$
    Полесно било да ти „светне“ кога ќе го напишеш на хартија. :lol:

Јас сепак си стојам на тврдењето дека поен добиваат сите точни решенија, односно во игра се сите точни одговори во некои задачи кои го дозволуваат тоа. Така било, така ќе биде и годинава.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас пак кога спремав матура и кога полагав не сретнав повеќе точни решенија... Сигурни сте дека има? Или може имаше па сум заборавила...