Е мојот е од 2008 ај сега да ве видам инаку англиски, си вежбаме сите видови писма ги извежбавме, утре остана есејот. Па со помин нека ни е
За колкав период после полагање на матурата даваат резултати? Искуството од претходната година како е?
Мене почнува паника да ме фаќа и се си мислам дека ништо не знам. Морам да ја повторам граматиката, и тоа најтешко ми оди акцентот тоа енклитика проклитика. Да не знае некоја тоа убаво на кратко да ми го објасни..стварно не можам да го научам, а кај што гледам по старите тестови тоа најмногу го грешам
Со енклитиката и проклитиката јас ќе ви пишам како го разбрав тоа Значи! оние кратки заменски форми, формите од помошниот глагол сум,негацијата не ,и честиците ЌЕ и БИ Доколку се стават ПОСЛЕ полнозначниот збор се ЕНКЛИТИКИ пр; мајка МИ Носи ЈА итн.... а доколку овие што ги набројав погоре се стават ПРЕД полнозначниот збор се ПРОКЛИТИКИ пр; Би рекла Не кажува тоа е тоа воглавном......
Матурата од 2007 воопшто не беше ставена, дури и мислам дека таа година не се полагаше. Е сега да ве прашам, јас планирам за иденификација да носам ученичка книшка, но во неа има потпис, но не и печат. Па, сега сакам да ве прашам дали и кај вас има само потпис или има и печат? Да знам за на време да средам.
Некаде прочитав сте пишале дека ќе нема пишување молба, барање, жалба, приговор, извештај, точно е ова ?
^Имам забележано прашања во врска во енклитика и проклитика. И кај мене во прирачникот ги нема, затоа паничам. Е, готово, почнаа цревеката да ми се превртуваат уште од сега.
Можеш со лична карта или пасош за идентификација. Инаку за проклитика, енклитика и клитика, јас вака знам: Проклитика е кога акцентираниот збор во акцентската целост е напред. Пр: не смее, не ја зеде, дај ми, на маса.. Енклитика - кога акцентираниот збор е на крајот од акц. целост. Пр: ќе ја запомни, не ја видел.. Клитики - кисело млеко, суво грозје..
Проклитика е кога краткото зборче е пред зборот... би рекол Енклитика е кога е после зборот, исто како префикс или суфикс мајка му
Женски едно прашање, дали бевте спремни за препишување? мислам дали носевте ливчиња или нешто друго од дома? или само поткажување еден со друг?
Јас математика ќе си спремам само некои формули, а македонски нема да правам ливчиња. Е можно е и англиски да си направам некој потсетник.
мхм, јас не сум математика, ама за македонски незнам за што побрзо да напишам. стварно незнам кои од делава можи да се падна. ама си викам барем тие од минатата година што биле нема да ги има оваа .