Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    ^ на исто прашање сме се двоумеле доози хихих и јас тоа заокружив.. ;)

И мене ми беше мака малку тексот...особено тоа од граматика...но ајде мина

2. Miss-Angie92

Miss-Angie92 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2011
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    736

И јас пишав проклитика на тоа...

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.554
    Допаѓања:
    42.942
    Значи само јас сум утнала јас пишав полнозначни :D А јас се бунев за тоа прашање каде што беше за какво општество се работи во Тартиф?Како одговоривте?Е и за тоа кој збор беше грешеН Анѓел,ѓеврек или Гулија пто заукруживте?

На Little-one му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Не си утнала ти, ние сме утнале. :D Сега во правописот вика дека не секогаш, ама тоа било од два полнозначни збора. |( А можев да се кладам дека истото го прочитав кај проклитики :fubar:

Па баш и истиот пример го има, Колку пари. |(

5. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Прв впечаток - не беше многу лесен тестот. Немав трема и не бев цела во паника, се зачудив што е даден "Чичко Горио" и песна од Гане Тодоровски која ја гледам и читам првпат во животот. Есејот го напишав солидно (барем според мене, а оценувачите како ќе проценат тоа е трето), знам дека имам неколку прашања утнато и од делот на Јазик и од литература (веројатно)... ама имам и точни... во секој случај не е лошо.

Сепак тоа е првиот впечаток и ни јас самата не се сеќавам на сите прашања и одговори кои ги заокружив. Знам само дека околу 12h почнав да го пишувам есејот (без разлика што ги немав сите прашања одговорено и пренесено на листот за одговори) се со цел да не испаничам на крајот доколку немам време да го допишам.

Пишував за темата од Реализам, нешто од дома што имав подготвено и нешто со употреба на фантазијата и креативноста :lol: .

Не си единствена :$ И јас одговорив полнозначни (просто логиката така ми кажуваше).

- Јас заокружив Анѓел.

6. bunny.misuaxx

bunny.misuaxx Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    5
    Јас напишав полнозначни збора хахахха иначе кај онаа песната од Гане строфична ли е или една од другите.. јас тоа на А го заокружив.. интуиција..?

7. Scar.Tissue

Scar.Tissue Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.045
    За Тартиф напишав апсолутистичка власт или не знам шо беше, битно апсолутистичка е.
    А за тоа кој збор беше грешен, исто и јас анѓел заокружив.

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.554
    Допаѓања:
    42.942
    И мене тоа ми беше логика да бидам искрена ни не знам што значи проклитика и енклитика :$ :D А инаку јас заукружив Гулија зошто Анѓел може да е и име а тогаш е со Ѓ не бев сигурна и играв енимениснеи :D и се падна в и си велам тоа ќе да е :lol: А имаше и други прашања што ме мачеа ако сака некој нека пиши лп може да споделиме одговори :) За Тартиф ми кажаа под б и тоа заукружив и не се сеќавам што е, а за тоа од Панов е редување јас тоа заукружив :)

9. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Заокружив астрофична и пак по логика оти првпат слушнав за такво нешто или барем не можев да се сетам дека некогаш го имав прочитано... знам имаше строфична (си викам тоа сигурно ќе да е ако е поделена на строфи); хетерострофична (строфи со различен број на стихови); астрофична (без строфи, а знам песната имаше само една строфа). :?:

На bunny.misuaxx му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GreenEyedBabe

GreenEyedBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    Матурава не беше лесна уопште! Најглупави дела ни дадоа! Во прирачниците ја немаше таа на Гане Тодоровски и пишав дека е астрофична пошо ме асоцираше тоа што не беше строфирана, а мене ме интересира што напишавте кај тоа делчето Ма-ке-дон-ци што форма или што беше прашањето.

Граматиката беше зезната малце, есеј пишував на слободна пошо реализам ми е слаба страна

11. sadangel

sadangel Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2010
    Пораки:
    983
    Допаѓања:
    782
    Девојки а она со гласовната промена што пишавте?
    Каде што беа дадени 2 стиха...

12. Scar.Tissue

Scar.Tissue Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.045
    Doozy, не е утнато :D акцентски целости со проклитика е точно.
    Види вака, не може одговорт да биде 2 полнозначни, бидејќи ти е кратка заменска форма од тебе ти. -Колку пари ти требаат? (Колку пари тебе ти требаат, би требало да биде, ако е целосна заменска форма) што значи ти не е полнозначен збор. Ти требаат е акцентската целост, а бидејќи кратката заменска форма е пред требаат значи е акцентска целост со ПРОКЛИТИКА. Пробај да изговориш ти требаат, види сама дека заедно одат и кај паѓа акцентот ;)

13. GreenEyedBabe

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    Се дупнав од учење за матурава бе, криво ќе ми биде ако добијам 4ка!

14. AngelGirl

AngelGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    78
    И јас да покоментирам , мене матурава ми беше искрено па и не многу лесна. Многу се испонервирав во есејот ги имав надминато зборовите и пречкртав , а сега слушнав некои инвормации или деизнформации дека се одзимале поени ако имаш чкртано.Јас ја прашав професорката рече да пречкртам , а тоа што го пречкртав е многу :@ :@ ;(

15. GreenEyedBabe

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    не смееш да шкрташ ништо, губење поени ти е тоа...

16. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Не бе не ја погодив ич темата, јас пишував за реализам сепак :) Фала и на Литл за другата тема што ја кажа. Не бев себична и споделив со вас, сега чекам некој да биде добар и да ме извести за англиски ако дознае :wasntme: :D

Кога ова ја дознав, мора и другата да ја дознаам :D Ама овој пат ЛП ќе има само за феминки :wasntme: :D :D

17. GreenEyedBabe

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    Еј за англиски рекоа ќе имало анофишал летр, друго не знам. Некој знае?

18. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Мене тоа воопшто не ми е логично. Според мене акцентската целост е колку пари. Можеби и не е така, не знам. :?: Доколку се смета како акцентска целост тоа ти требаат тогаш секако е со проклитика (како што одговориле и поголемиот дел од учениците). Ете ти, страшен исклучок сум. :lol: :P

19. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Мора да дознаеме за англиски... :)
    И ако некоја од вас, феминки, дознае.. нека не биде себична и нека ја сподели :D
    Инаку имам едно прашање, дали одговорите пред да ги пренесеме на црвениот лист мораше да се заокружат и на тестот ?! :^)

20. GreenEyedBabe

Се зачлени на:
    21 август 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    23
    па да, јас прво таму пишував па префрлив се на црвениот, а инаку за анг ќе има анофишал летр