Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. SamanthaShaw

SamanthaShaw Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    не никако, бркаат

2. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    Моја препорака- не ризикувај! Не можеш да знаеш каков тестатор ќе ти се падне, а и времето што ќе го потрошиш за спремање на таков материјал потроши го да го повориш наученото. А не дека не може, многумина се снајдоа, па им праќаа есеј по телефон или додека одеа во ВЦ (нели имаш право 5мин да излезеш) се потсетуваа од ливчиња, па и книги некаде скриени...ама оние кои беа фатени откако го предадоа тестот, тестаторот се потпишуваше во знак дека бил направен прекршок. :)

3. thecountess

thecountess Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    Клитики се. Да, се полнозначни зборови ама се по ист акцент и прават акцентска целост.
    За клитики обавезно има во тестовите, и во прирачников од кој што јас учам нема за тоа, ама професорката ни објасни. Обрнете внимание ги има во сите тестови минативе години.

4. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    ДПМК се одлучи за оваа испитна година темата да ја извлече од периодот - Книжевните правци во 20 век и современата литература (во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период). Учениците задолжително ќе треба да изберат дела и автори од светската книжевност кои го отсликуваат овој период , но во пишаниот одговор на темата ќе може да дадат примери и од националната литература.
    ----Значи, нема други, тие се.

5. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    А, како ги фатиле дека направиле прекршок откако го предале тестот?
    Нели кога ќе излезеш за во ВЦ со тебе доаѓа и помошник тестаторот.

6. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    Велам дека откако го предадоа тестот им се потпишаа. А оние кои ги фатија беа со ливчиња под тест, телефони и слично. За во ВЦ кај нас не праќаа никој ама беше строго забрането повеќе од 5 мин (што секако за во ВЦ е доволно, а за друго не знам) :)

7. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    И јас мислам да не ризикувате. Кај нас фатија со телефон едно дете. Искрено не се исплати да ве фатат.
    Кај мене додека се полагаше имаше можност да се кажува, така ние со другарка ми си кажавме неколку прашања, јас на неа, она мене ама јас смотанка више ги обоив погрешно |(
    Така да, ако имате таква можност океј, и да ве види ќе ве опомене и готово, а со ливче или телефон искрено е малце ризично.
    Е сега има можност на пример на ливче да пишете тоа што не сте баш сигурни и во прслук ливчето. Ако нешто не знаете а сте сигурни дека го имате на ливчето трк до вц и проверете на брзнинка, со вас таму никој не влегува а во прслук не проверуваат :lol: Ама тоа е за екстремни случаеви и плус ако тоа што не го знаете го имате напишано на ливчето. А вака баш да извадите телефон или ливче на полагање не ви препорачувам.

8. xfishx

xfishx Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Јас планирам англиски да ги препишам есејот и писмото преку бубица. Јас нема да зборам туку кога ќе излезам во вц преку порака ќе ги пуштам темите и само ќе ми диктираат. Не претресуваат пред да влеземе? Секако ќе ми биде скриен мобилниот и жицата нема да се познава. Мислите дека ќе успеам? Како е на почетокот има гужва и галама за да ги кажам насловите или не?

9. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    снаодлива сум за препис ама не ризикувам што биде нека биде веројатно неможат 1 да ми стават.еве се спремам малку по малку уште да ги повторам деката ми остана по македонски а за англиски никој ништо не спомнал а еве го понеделник кај е.освен тоа англиски не знам ништо ни шо треба да учам ама баш ништо! ај нека биде некоја толку добра и нека помага да каже што знае за англискиов шо има шо нема...

10. Monroe

Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    416
    Зошто на страната за матура кога ќе ги отворам тестовите од државната матура од претходните години излегуваат тестовите меѓутоа во нив има само извадоци, текстови и прашања во врска со тие текстови и извадоци? Сакам да кажам го има само делот од литература , а што е со граматичкиот дел, како да го најдам?

11. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Нас не не претресуваа, само ни рекоа да ги оставиме телефоните на маса и ги броеа колку ученици толку телефони да има, ако одиш на атаа варијанта можеш да оставиш некој што не го користиш, ама јас пак мислам дека тоа е прееголем ризик кој не се исплати, ги знаете темите подобро некој нека ти напише состав и научиго одколку вака.
    Може да ти се познава телефонот плус ( кај нас така фатија).

12. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.824
    Допаѓања:
    5.092
    ^Monroe Скролај надолу. :)

На Monroe му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    ^^
    Англиски не се знаат темите. :)

14. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Оу да..
    Незнам ти си знаеш, ама мој совет ти е да не ризикуваш.. Ако си храбра само напред може ќе се исплати.

15. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    сега видов на страната за матура за англискиов дека она граматика нема ко што е во македонскиот испит и испитот содржи само 16 страници за разлика од македонски кој е 32страници.и тоа е некакво олеснување

16. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Јас само прочитав дека си пишала дека темите се знаат, па затоа пишав. Прашањето не го поставив јас, не планирам да препишувам. :D

17. pandora13

pandora13 Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Луѓе ај помош со есејот. Не знам како да го поврзам воведот со главниот дел. во случај во есејот да треба да ги обработиме ,,Странецот" и ,,Чекајќи го Годо" ? :?:

18. luccky

luccky Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Матура( англиски јазик)

Дали некој ги знае темите за полагање на државна матура по англиски јазик :)позз

19. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    Не, и нема да се дознаат. Не сакам да ве разочарувам само ви кажувам како стојат работите. Дури и некаде по форуми да видите напишани теми бидете сигурни дека не се тие. Шпекулации имало и ќе има. Слободните теми се општи и англиски и македонски и тоа најмалку треба да ве плаши уште од сега. Посветете внимание на останатото. Искрен совет.

20. sie

sie Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    5
    сакам да ве прашам ако има да напишиме соопштение или барање или нешто слично дали и насливот и потписот долу се бројат во зборови? оти нели и за тоа е ограничено од колку до колку зборови