леле луге никако неможам да ги запомнам делата од кој писатели се..па уште во кој период....некоја тактика за полесно ???
Ги гледав тестовите од претходната година и видов дека македонски немало за краток тест. Башка прашав деца кои полагаа лани и ми кажаа дека само есејот бил, односно една зададена и една слободна тема. Дали јас погрешно сум разбрала или треба да има и краток текст покрај есејот, како што е случај кај англискиот? Едит: За есејот, ако воведот ни е подолг дали може да се смести во два пасуси, да не се изгуби нешто од структурата? Дали на пример воведот треба да биде само еден пасус? Глупо прашање али македонски баш ништо ни нема кажувано во тој поглед.
Ова точно е ? Не знаев . Во една училница цело време има еден тестатор или се менуваат ?[/quote] Има двајца тестатори, едниот е резерва. Од ДИЦ одлучуваат кој ќе биде каде и дали резерва или не. Се надевам ме разбра.
Апелирам до новите членови прво да си прочитаат наназад неколку страници, 100 пати истото се прашува и одговара! Не, есејот ќе биде од странската литература, а ако сакаш можеш да вметнеш и пример од националната. Друг текст освен есеј за пишување нема да има. 10-ти пат. По групи подели си ги и прави си асоцијации. Пример Дон Кихот и Хамлет - ренесанса, Злосторство и казна и Горио - реализам... Направи листа и тие што се од ист период напиши ги со иста боја, визуелно може полесно ќе запамтиш кое каде е.
Иако сум нов член, редовно ја пратам темава на повеќе форуми. А инаку лани ви беше кажано дека есејот ќе биде за романтизам,или ....
Јас лани бев матурантка. Баш ми текнува кога лани ова време се консултиравме околку државната матура токму во оваа тема. Брат ми е матурант оваа година и затоа што не ги има читано делата а и некако касни со учењето па уште есеј му фали да пишува, решив јас да му склопам некој текст. Според дадената насока од Државен испитен центар, информацииве на форумов и мојата професотка од средно напишав есеј. (околу 440 збора) Почнав со модернизмот, правците во кои има дела и претставници во прирачникот. Сето тоа го споив со преодна мисла со главниот дел. Главниот дел го почнав со егзистенцијализмот и обработив некои негови карактеристики со примери од делата. Најмногу внимание обрнав на апсурдот како една од побитните белези. (На мисла сум да не се имам премногу фокусирано на тоа ). Заклучокот го напишав во врска со надежта, дека животот има смисла... Е сега колку ќе може да се вклопи овој текст во конкретната тема што ќе биде дадена, останува да видиме. Ама подобро нешто отколку ништо. Еден совет од мене. Не се плашете особено ако сте учеле. Нема простор за паника на денот на полагањето, имате доволно време да напишете се. Со лесно
Ке сакаш ли да ми го пратиш составот што го имаш напишано за брат ти да видам од прилика што како имаш пишувано
ахх матура матура.... беља работа стварно. Испаѓа дека за џабе 4 години сум се тупала да ги наредам сите 5ки али што е тоа е, ќе полагаме, што ќе правиме. За факултет фармација сигурно.
Жалам ама тоа не е можно. Што си е сигурно, сигурно си е. Има нешто во споилер, може ќе ви послужи. Spoiler мојата проф. по македонски на фб. на статуси го имасе писано следново, со цел да им помогне на матурантите: STRANECOT 1.SEEDNO 2.RAMNODUSHNOST 3.NE SAKA DA BIDE OGRANICEN OD OPSHTESTVOTO PA PRAVI STO SAKA 4.PASIVEN BUNT SO TAA NEZAINTERESIRANOST 5.UBIVA BEZ SMISLA 6.NA SUM ,GO RAZGLEDUVAAT KAKO SE ODNESUVAL,BESMISLENOST A NE GO KAZNUVAAT DEKA UBIL? 7.NA KRAJ SE OSVESTUVA 8.OSNOVNA IDEJA NA EGZISTENCIJALIZMOT-KOLKU I DA E BEZ VRSKA ZIVOTO TREBA DA SE BORI COVEK I DA GO OSMISLI 9.NE SMEE SE DA E BEZNADEZNO GODO 1.apsurdnost na vremeto=ne se znae,isto e kako prethodniot den 2.apsurdnost na prostor-isto mesto,samo po nekoja sitnica e razlicna 3.apsurdnost na likovi-nisto ne pravat 4.Apsurdnost na razgovor-se e edno isto 5.APSURDNOST NA CEKANJE-zosto da ne se napravi nisto,samo da se ceka? 6.Antidrama Izvadoci od Ucebnikot po makedosnski jazik za 4 godina POZDRAV DO MATURANTITE EGZISTENCIJALIZAM Filozofijata na egzistencijalizmot cesto se koristi so termini koi oznacuvaat egzistencijalni situacii-macnina,ocaj,griza, strav,zakana,prokletstvo,smrt dosada,apsurd ,nisto. fRLEN VO SVETOT,COVEKOT SE CUVSTVUVA KAKO VO KAFEZ BEZ RESETKI.Vo negoviot zivot se e slucajno i apsolutno.Koga kje go sogleda toa covekot nastanuva Macninata.Toj osoznava deka zivotot e postojan neuspeh i besmislena maka. Tegobnosta ne smee da go obeshrabri,tuku toj mora da prezeme akcija. str198 Za pravilno sfakjanje na STRANECOT Kami go pisuva MITOT ZA SIZIF vo koj kako resenie za apsurdot ,ja promovira idejata na revoltot....str 201 Apsurdnata izgubenost na covekot vo svetot na besmislenosta e prikazana na ramni[teto na govorot...CITAJTE JA KRITIKATA MATURANTI...str,208 Јас во некоја мера се водев по ова, исто така и по работите што ги има во прирачникот а и учебникот за 4та година. Така да прочитајте таму, се си има. Издвојте ги главните работи и објаснете ги со свои зборови.
Едно нешто не ми е јасно само. Зошто, барем кај нас, во генерација има само по една, или преку сила две петки по македонски? А додека, англиски, германски, француски, има многу повеќе петки?
Веројатно затоа што го учиме македонскиот како мајчин, додека другите само како странски.А и граматиката на македонскиот јазик е малку посложена од другите јазици.
Со деминутив се означува нешто мало, а со хипокористици се означува нешто позитивно и мило. Примери за деминутив : детенце, запче, гулапче Примери за хипокористици : бабче, душичка, ангелче, срценце, маченце... Меѓутоа многу често деминутив од хипокористици може да се разликува само по контекстот. Пример : Едно гулапче слета на гранка. (деминутив) Пример : Маја, ти си моето гулапче. (хипокористици)