Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    е уште complaint letter фалеше :@
    уште за есејот и формално/неформално се думам што да правам, кога да извежбам убаво, па ова шлагот.
    абе кој ги прави само тестовиве? најпцуени и најколнети луѓе се :swear:

п.с. на шала, на смеа, утре (па веќе 7ми е) полагаме ;)
    уште не ми се верува дека и јас дојдов да полагам. се уште се мислам прва година дека сум :tmi:

2. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Само уште да беше Чичко Горио .. аман доста со лажни информации што како ќе било , наместо да седнете да прочитате..

На Ann.94 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15
    Си мислам се друго ми е јасно ОСВЕН тоа кој писател и кое дело на кој правец припаѓа!! :tmi:
    зошто никако неможам да ги распоредам кој кај е .. уф!

Замолувам некој да ми ги напише доколку сака и може. Ќе му бидам мнооогу благодарна.

4. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Хуманизам и ренесанса
    - Данте Алигиери - „Божествена комедија“
    - Мигел де Сервантес - „Дон Кихот“

1.Класицизам
    - Жан Б.П. Молиер - „Тартиф“

2.Романтизам
    - Џорџ Гордон Бајрон - Странствуваањата на Чајлд Харолд“
    - Александар Сергеевич Пушкин - „Евгениј Онегин“
    - Виктор Иго - „Клетници“ ( Оваа нема да ја има, али си ја имам запишано зашто е претставник на францускиот романтизам)
    - Едгар Алан По - „Гарванот“ (покрај тоа што делово спаѓа во романтизам, е и предвесник на модернизмот, па затоа го има и подоле)

3. Реализам
    - Оноре де Балзак - „Чичко Горио“
    - Лав Николаевич Толстој - „Смртта на Иван Илич“ (и оваа нема да ја има)
    - Антон П. Чехов - „Раскази“
    - Фјодор М. Достоевски - „Злосторство и казна“

4. Модернизам
    - Шарл Бодлер - „Цвеќиња на злото“
    - Едгар Алан По - „Гарванот“
    - Албер Ками - „Странецот“
    - Семјуел Бекет - „Чекајќи го Годо“

И да, залудно е шо ти ги пишав.. Само ако седнеш дело по дело, полека и темелно да ги обработиш, само тогаш ќе ти влезат во глава.
    Сепак, се надевам дека ќе помогнам со листава.
    Со среќа !!

5. thecountess

thecountess Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    Е ај сега вака. Имам раскрстено со тоа дека Едгар Алан По е симболист и тн. Но, ако се падне извадок од Гарванот и се бара да се каже на кој правец припаѓа, романтизам или модернизам? Трик or what?

6. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Во прирачникот од Ленка пишува вака:
    Едгар Алан По е претставник на романтизмот и предвесник на симболизмот, струење на модернизмот.
    Обработен е во делот кај што се обработуваат дела на модернизмот, а спомнат е онаму каде што се набројуваат претставници на романтизмот.

7. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Уште едно дело Francis што го има заборавено,
    Ренесанска во Англија: ,,Хамлет''-Вилијам Шекспир
    Инаку девојки ги учевте морфолишките особености на дијалектите и така слично, јас не. :^)

На francais му/ѝ се допаѓа ова.
  8. leonagirl

leonagirl Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    леле и јас тоа, ги учев за на училиште кога одговаравме и многу ми се глупи, не сакав да ги повторувам сега, а ако се паднат ќе се зафркнам :worried:

9. Lila95

Lila95 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Едгар Алан По -Гарванот тоа е во 19ти век затоа не треба да се падне. Исто и Шарл Бодлер иако спаѓа во модернизмот тоа е во 1860та година таму некаде и се вбројува во 19ти век затоа и тоа не спаѓа во 20ти век литература. Единствени што остануваат се Странецот од Албер Ками и Чекајќи го Годо од Семјуел Бекет...

а што е тоа за Чичко Горио ????

10. thecountess

thecountess Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    Добро тоа за есејот имам раскрстено дека ќе биде 20 век.
    Очекувам да се падне Гарванот како извадок со подпрашања, како лани со Албатрос-от... you know... тоа може да е трик прашање... затоа прашував.

11. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    Дечки абе не е ова квиз трик-прашање да се падне. Уживајте, без трикови ќе биде ;)

На thecountess му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Ниту јас не ги учев тие фразеолошките особености на дијалектите. Мислам дека нема да се падне тоа.

А ги учевте тие ритмички стапки, јамб, трохеј тие? Исто така дали ги научивте сите стилски фигури? Триесетина се и многу се мешаат. :(

На Westlife му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Ниту јас не учев за дијалектите ниту пак јамб трохеј оти не ми ејасно и што само ке се тапам.

14. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Мислам дека не треба за ритмички стапки :) Ај, нека поминe побргу само, па да уживаме во летото на мира. :D
    Јас колку толку, се осеќам спремна. Барем прашањата од минатите години ми се лесни. :)

15. T-cent

T-cent Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    12
    Jас не учев ништо, само еднаш го прочитав учебникот и тоа не целосно :$ Oбратив повеќе внимание на хомоними,синоними итн, на деминутативи,аугментативи,пејоративи, после ќе читнам за едначење по звучност и сл. и ке научам во кој правец спагаат делата.
    и без нервози девојки, колку повеќе се нервирате и напнувате, толку повеќе ке се избуните :)
    се надевам дека утре ќе имаме среќа да ни се паднат не толку двосмислени прашања и дека ке можиме да си подкажиме нешто со соучениците.
    со среќа нека ни е на сите утре ! :)

16. slatkichKa123

slatkichKa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    343
    Јас за есејот само за Чекајќи го Годо и Странецот ќе научам, зашто нас ни рекоа тие дека сигурно ќе се паднат.

17. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    И јас сум матуранка но ги замолувам останатите да бидат смирени бидејќи кога пишувате дека сте напнати,исплашени и мене ме плашите.Инаку и јас сум паничарка и сл.но мораме да се смириме,мислејќи позитивно,дека ќе напишиме се,нема да има двосмислени прашања.Што се однесува до темите колку и да споделуваме сите од минатите генерации велат сосема трето ќе падни.Матуранти бидете си тие што сте,нашето знаење никој неможи да ни го земи!Утре пенкалцата и водичката под раче,че си појдиме на училиште,се ќе напишиме,ќе си се вратиме и ке правиме парти на фемина!
    Ви посакувам среќа и сите да бидеме задоволни! :* :)

На WarriorAngel, leonagirl, gothchick и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Среќно и од мене,да извадите сите позитивни оценки и со среќа да се запишете онаму каде што сакате :D

19. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    Е така! Јас не сум матурантка ама и мене ме исплашивте. Како што секогаш пред тест ве фаќа паника дека ништо не знаете така и сега...Ама без гајле, кога ќе седнете и ќе се сконцентрирате ќе видит дека не било толку страшно. Среќно и од мене!!!

20. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Треба пред се да имате прочитано барем 80 % од лектирите што ви биле во текот на учењето,зошто најголем дел од прашањата се за тоа (плус песните).Што се однесува до граматичкиот дел,јас барем кога полагав беа прелесни прашањата.Незнам дали сеуште ги има,но проверете си на страната на министерство за образование дали се во архивата тестовите од претходните генерации за матурата. :)

На Westlife му/ѝ се допаѓа ова.