женски, а на оние прашања каде што треба ние да напишеме одговор, пр. за песни кое чувство преовладува итн. поубаво е да набројуваме по повеќе?
Фала ти Ејнџел, барем мене табелава ќе ми биде од голема корист! Гушкам! А иначе во врска со прашањево на џенцкава над мене, мислам дека е подобро доколку опфаќаме повеќе од важните работи во анализите на делата, така да... Едит: А нас иначе професорката ни викаше највеќе да се осврнеме на материјалот од четврта година, дека од него ќе бидат поголем дел од прашањата во тестот. Патем, овие за коментари и изјави глупости, по се изгледа нема да ги има? И пак едит: Ние овој Радован Павловски не го обработувавме, женава рече дека не бил во програмата... и го скокнавме. Само кај нас ли така, или?
Епската песна и епот (епопејата) се стихувани творби. Епска песна е кусо епско дело во стихови во кое се раскажува за една случка од животот на некоја историска личност или измислен лик. По своите карактеристики епот и епопејата не се разликуваат од епската песна. Се разликуваат само по тоа што се подолги и раскажуваат за повеќе случки и ликови. Поема е лирско-епско дело во стих каде поетот во епското раскажување вметнува лирски расположенија, чувства и размислувања.
И ние го немаме работено Радованче. Инаку ќе може ли повторно некој да ми објасни за проклитика и енклитика , неможам да ги најдам претходните мислења, а во прирачникот ми го нема тоа.
да да, ама мислев пример какви чувства пробува да искаже лирскиот субјект во првиот стих? или слично.. и повеќе да напишеме..? и ние не го обработувавме, ниту оној Бладо Урошевиќ.. нз, досега ги немало, се надевам нема ни нас да ни ги дадат пошто многу малку има за нив напишано...
Абе, ти гледај напиши си доволно, опфати го најглавното. Пр. Чувствата околу песната „Црква“ на Конески: дека таму пораснал и дека му била од големо значење, имал огромен порив на чувства кога дознал дека ќе се руши и напишал песна. Проклитика : ми донесе Енклитика: татко ми
Девојки како беше тоа претворањето од зависно сложена реченица во независно сложена, и обратно? Ете сега се збунив и мислам дека мозокот ми е каша.. Веќе не ја отварам темата, како што кажа една феминка предходно само уште толку паничиме. Арно си бев смирена бре http://www.navalica.com/ispiti/
Најдобро се разбира со примери Енклитика- Дај ми го, ете ја, камо ја, дај ми Проклитика -Би кажал, ја зеде, на раце, пред вас
Лани кај Матевски имаше..."...оставете ме крај езерото да умрам." -од песната Езеро. Прашање: Што претставува езерото за Матевски!? -Одговор во клучот: Извор на живот. Па сега видете си...
^ леле да, го видов тоа, многу зафркнато е, од кај да знам јас што мислеl и што чувствувал поетот или како го доживувал дотичното нешто?
Има многу прашања: каков вид е делото? И треба да пишеш епска песна, поема, балада , елегија. Многу ме бунат тие...А во прирачникот се згрешени, за Ленка пишува дека е поема а треба елегија или балада, ни сама не знам. Ако знае некој да ми ги објасни како да ги разликувам, не според прирачникот затоа што многу се слични објаснувањата него онака ваше сфакање .... паники! на пример ако има прашање - каков вид дело е Ѕвона од Матеја Матевски треба да пишеме рефлексивна песна или рефлексивна поезија?
Џинџер женче од каде сега ја извади Црква од Блаже Конески...де кажете уште некоја работа што прв пат ја слушам до сега и се откажувам од матурата
Јас знам одговарав за Конескога, и ме праша за таа песМа, ја имаше на крајот од учебникот, и ме прашуваше што го поттикнало да ја напише песната.. Еве сега гледам имам и прашања за песнава у тетратка шо ни ги дала како матурски женичкава.. А јас се стресов си викам дали ја помешав песнава, ух мори за малце ќе фрлев книгите и ќе паднев во депресија од тебе. @raindrop - ќе признаат точно одговор што се однесува на прашањето. ( Каква песна е? - Рефлексивна).
ќе може некој да ми го прати ова, да го слика и да ја стави сликата??? ај Ве молам..го немам тој прирачник јас Apsurdnata izgubenost na covekot vo svetot na besmislenosta e prikazana na ramni[teto na govorot...CITAJTE JA KRITIKATA MATURANTI...str,208
Немој да паѓаш во депресија, те молам Јас да си прашам, оти за некои работи прв пат слушам а јас до прирачникот се држам Сега може Блажо ми се налути, не знаев за Црквата