Полагање матура и уписи за на факултет

Discussion in 'Образование' started by anastasija19, Jan 20, 2010.

1. L0ve

L0ve Истакнат член

романтизам најсигурно :)

danniela5 likes this.
  2. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Пак јас :rofl: .. Стасав до литературата, со судни макии.. Ама сега ќе одмарам, ќе ми почнат филмовите на сител :rofl: . Имам уште многу ? :tmi: :D Ајде со среќа. :*

3. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

^Ај, па и ти...има време до утре. Се’ ќе поминеш. :rofl:

4. Kaley

Kaley Популарен член

Јас разбрав од еден другар демек слободната тема ќе ни била “Мојот најдобар подарок“ ... само незнам колку е точно тоа... :?: :?: :?:

5. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

:wasntme: :wasntme:
    Anybody, anybody. (треп треп)

Не ме оставајте вака дискриминирана :wasntme: , и јас сум во клубот тотално збунети :D .

6. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Во кое наречје спаѓа Кумановскиот говор бре луѓе? Северно или Западно? Или некое сосема трето :rofl:

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Северно ;)

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Таа влезе во собата како да бара нешто. - Зависносложена начинска реченица
    Таа влезе во собата и бараше нешто. - Независносложена реченица

caroline.costa likes this.
  9. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Во северно. :)

Епа ако имаш од зависносложена да ја претвориш во независно слошена, сигурно ќе биде наведено независносложена на пр. заклучна и ти само ќе ставиш сврзник од заклучните и готово.
    На пр. Седнаа да се одморат откако ја завршија работата.
    И сега да се претвори во независно сложена заклучна реченица
    Седнаа да се одморат, значи ја завршија работата.
    Веројатно е вака. Се надевам дека ме разбра. :D

caroline.costa likes this.
  10. problems94

problems94 Истакнат член

И јас и јас :D

11. charliee

charliee Истакнат член

аии како се псремаме сите за матурава на феминчето наше... :lol: гледам најдоле 123 гости и околу 30 членови ја разгледуваат темава... јас еднаш ја прочитав книгата со мака и толку сега се спремам за тактиката со прслукот ливчето и паузата за препишување евентуално и ако најдам некој да ми прочита на теледон нешто на паузата супер ќе ми дојде :D ај со среќа утре сите да ги искршите нозете :D

Kaley likes this.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Девојки гледам сите сте потресени со матура, не дека ние не сме биле, ама кога ќе го поминеш тоа , после е полесно.

Вака, јас пишував на слободната тема по македонски , без никакви претходни подготовки, значи седнав, го прочитав насловот, се сконцентрирав и си напишав. Имав 4 со висок перцептилен ранг, скоро на граница за 5, а да ви кажам дека класната ни предеваше македонски и на ни една писмена јас немав 5 од неа, стално 4 на 5, вакви некои безвезе оценки :lol:

Надевајте се да ви се падне некој добар надгледнувач.. тогаш е подобро, ке си ѕирнете по нешто. А и да не е така, ако имате учено не е некоја филозофија, само сконцентрирано, апнето по едно чоколадо пред влегување и мисли само позитивно.
    Со среќа на сите! :*

13. saraa.a

saraa.a Активен член

фала, се надевам и ние ќе кажуваме дека било лесно хаха :)
    А дечки нз дали видовте на кајгана ова го објавија како тема за есејот - апсурдната изгубеност на човекот во светот на бесмисленоста е приказна на рамништето на говорот. Ова веќе има смисла , одговара на книжевни правци во 20 век.

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Еве што најдов јас, ама не знам дали е точно! :)
    glavnata so im e za pregleduvanje testovi od matura, mi kaza deka :
    1. ne bi trebalo da ima povekje na dopolnuvanje a pomalce na zaokruzuvanjezatoa so se pregleduva kompjuterski(gi boime odgovorite) =znaci isto kolku lanskiot test
    2. Temata na esejot ja znaete-Stranecot i Godo, apsurdot vo delata
    3. Garvanot, Makedonska krvava svadba, Parite se otepuvacka, poezija od Radovan Pavlovski se nemaat padnato do sega na matura, so znaci obrnete vnimanie(ama toa ne znaci deka ne treba i drugite da gi znaete)
    4. Ona smeta deka kje se padne Ilijada i Crnila ili Divo meso

i на матура од литература ќе има за Гилгамеш, Кочо Рацин, Блаже Конески, Гавранот и за апсурдот во 2 лика (од делава сигурно ќе биде или странецот или годо) и да си прочитаме се ама на овие да се задржиме
    13:59

Osobenosti na mak jazik
    * Clen (opredelenost)
    * Udvoen predmet
    * Gubenje na padezi
    * Gubenje na inf
    * Acent na 3 mesto
    Akceentot vo mak jazik e :
    * Opredelen I dinamicen
    * Smisloven
    * Podvizen
    Egzistencijalizam- kriza na licnost
    Merso
    * Ramnodusen
    * Ladnokrven
    * Otugen
    * Indiferenten
    * Bezcustvitelen
    * Neresitelen
    Kami-teorija na absurd Da se zadrzite na kiril I metodi , miladinovi, prlicev (serdarot-inspiracija od kuzman kapidan, homerov stil, makedonski narodni tvorbi, prlicev stil), cernodrinski (mk svadbba 1900 7 noemvri sofija- 2 bitovi : narodni obicai I pesni , folkorno etnografski matrijali, predstavite gi odrzuva vo prilep), koco racin, sobiracite na makedonski umotvorbi, s. janevski,z. cingo, b. koneski, pma so pirej ( da se nabrojat posledovatelni sliki kaj jon I velika ; vnatresen monolog kaj likovi ), misirkov, balzak so cicko gorio ( covekovata komedija – studija za covekoviot karakter od 100 dela ) , bodler-simbolizam so cvekinjata na zloto, pustina – gligor I arso – ljuboj kon tatkovinata I vozviseni custva, gligor- dolg kon drugarite, arso- dolg kon organizacijata; inspircija- solunskite atentori(gemidziite)

ПЛАН ЗА МАТУРСКИОТ СОСТАВ
    * Задолжително да се почитува бројот на зборовите
    * Задолжително да има ВОВЕД, ГЛАВЕН ДЕЛ И ЗАКЛУЧОК кои ќе почнуваат со два прста повнатре; никако да се користат готови преземени реченици или пасуси од учебниците или било која книга
    1. ВОВЕД – најмногу пет реченици
    За појавата на модернизмот ( модерната ) од книгата ЗА МАТУРАНТИ на страна 235
    а. кога се појавува
    б. општествени прилики
    в. основна одлика – антитрадиционалистички однос кон литературата
    г. кои „ изми „ се јавуваат ( симболизам, надреализам, дадаизам, футуризам)
    д. преодна реченица кон главниот дел со најава на ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛИЗМОТ
    2. ГЛАВЕН ДЕЛ – одлики на егзистенцијализмот
    а. Албер Ками – Странецот – не раскажување, туку преку ликот на Мерсо да се опише опстојувањето на човекот во современиот свет и смислата на живеењето; неговата трансформација и што посакува на крајот; апсурдот и излезот од него; човекот да стане господар на единственото вредно – животот; може да се спомне и Митот за Сизиф, односно како Ками го преработува и зошто според него Сизиф сепак треба да го сметаме за среќен.
    б. Одлики на Театарот на апсурдот или антидрамата
    Семјуел Бекет – сосем малку за него, но не биографски податоци, па преку драмата Чекајќи го Годо да се долови чекањето како потрага по смислата на вистинскиот живот.
    в. Општо за современата македонска литература ( кога се појавува, одлики по жанрови-поезија, проза, драма и претставници)
    Користете го следново: Современата македонска литература ја опфаќа втората половина на 20 век и трае и ден денес и во себе содржи повеќе етапи на развиток во кои се застапени дела што припаѓаат на различни жанрови. Во рамките на прозното творештво главно се застапени: расказот, романот, патописот, автобиографијата и дневникот. Во текот на шестдеценискиот развиток на македонската современа литература, писателите постојано напредуваат и во поглед на темите и во поглед на раскажувачките постапки. Звучни имиња во прозата се Стале Попов, Ѓорѓи Абаџиев, Славко Јаневски, Петре М. Андреевски, Ташко Георгиевски, Живко Чинго и др. Во рамките на поезијата најзастапена форма од почетоците на современата македонска литература до денес е лирската песна, почнувајќи од борбено-патриотска, преку интимна до најразновидни мотиви. Подоцна во лириката пробиваат епски мотиви, што укажува на тоа дека ќе се појават и поеми и лирско-епски песни. Во рамките на драмското творештво битно е да се каже дека развојот на современата македонска драма е во тесна врска со развојот на македонскиот театар. Доминантен жанр ( вид ) во шестдеценискиот развој е таканаречената сериозна драма во која тематски имаме егзистенцијална драма на социјалистичкото секојдневие, печалбата во нови услови, како и теми од нашето културно и историско минато. Подоцна ќе се јави спој на современото и фолклорното со примеси на митот. Ќе го спомнеме и политички ангажираниот театар, комедиографскиот жанр како и трагедијата со современи егзистенцијални белези. Претставници: Васил Иљоски, Коле Чашуле, Томе Арсовски, Бранко Пендовски,Горан Стефановски, Јордан Плевнеш, Сашко Насев, Дејан Дуковски и други.
    2. ЗАКЛУЧОК-слободата на човекот е негов избор како ќе го живее животот, но не да се препушти на пасивност и недејствување, зашто можеби на некои работо во животот не можеме да влијаеме, но на многу можеме; животот е вечна борба, тежнеење кон целта и барање на сопствената смисла ( најмногу 4-5 реченици ).

Dojavi za esei:
    -mirot i pretrasudite vo svetot
    -egzistencijalizmot da se opise preku likot na merso i na likovite od cekajki go godo

Hiperaktivna likes this.
  15. Aleks181

Aleks181 Активен член

Приказна на рамништето на говорот?? што значи ова? :?:

16. saraa.a

saraa.a Активен член

Pojma nemam,

17. RainDrop

RainDrop Истакнат член

сумљиво ми е само ова за соопштението..

18. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

:lol:
    Жени, на толку мозгање и договарање, ако не извадите петки сите по ред ... ќе ве јаде меца. ]:)

Ann.94 likes this.
  19. Monroe

Monroe Популарен член

Во есејот може ли да бидат вметнати цитати од делата или мисли од некој друг автор, а кои соодветствуваат со темата?

- не треба да користат туѓи текстови или реченици;
    - не треба да преземаат готови информации од различни извори, дури и ако се работи за познати мисли од некоја книга, од некоја личност - тоа се смета за литературна кражба-плагијат. За секој преземен текст ќе треба да се наведе изворот.

:^)

20. gingerchild

gingerchild Популарен член