A да ве прашамм овие текстовите што се тука http://www.matura.gov.mk/data_files/sta ... donski.PDF Како се оценети со 1 и 2 или како ? Оти јас по нив се водев
1. gavranot 2. blaze koneski- teskoto 3. koco racin- kopacite 4. gilgames 5.radovan pavlovski- " Mladicot sto spie na pladne" ( rima, motiv, strofa) 6. da prepoznaes glagolska pridavka, glagolska imenka 7. Ima 2 recenici da prepoznaes vo koj stil: dali e naucen, publicisticki, literaturen i dr. (tocno e publicisticki) 8. Da znaes kako se vika delot pred dramata da pocne? (prolog) 9. Imas recenica so svrznikot "iako" i da kazes kakva e recenicata? (dopusna) 10.Od pesnata "Lenka" da prepoznaesh koja stilska figura e? ( gradacija) 11. Sto simbolizira naslovot "Beli mugri"? ( kje si najdes vo ucebnikot) 12. Na koe narecje se zasnova mak. lit. jazik? (zapadno) 13. Imas recenica: " Snezi". - Kakva e recenicata? (bezlicna) 14. Imas recenica, treba da napises priloska opredelba za cel? 15. Da poznaesh recenicata dali e apozicija, atribut i dr. Pr. Skopje, glavniot grad na Makedonija e ubav ( apozicija) 16. Koga e izdaden privot recnik? 17. Prva kniska na naroden jazik? (Slovo iskazanoe zaradi umiranie. ) ja dobiv ovaa dojava
Ех ми текнува ние лани колку пишувавме на темава, па после тоа проверки ова она Ајде, со среќа уште еднаш на сите, опуштено, без паники само
Од клас другар ја кажа оваа тема како демек им ја кажале на нова гимназијата и стварно ми има смисла и мислам дека е точна Идејата на апсурдноста на човековата егзистенција во литературата на 20 век.
Девојки, а што мислите пример на едно ливченце да си напишам некои работи шо не можам да ги запамтам и да го ставам во прслукот и кога ке идам до веце да си се потсетам? како ви се чини идеава?
Цел есеј се учи ли на памет бре? :geek: Напишав нешто по цртички, ама нема да го учам напамет. Ќе ги запамтам главните работи и по нив ќе пишувам. Филозофирам уствари. Ако можам па да се занесам, сјајно ќе биде.
Да, од клас неколку девојчиња ќе учат на памет Јас воведот го знам, во план ми е таму како ме води мислата така да пишувам па што биде нека биде
При нов ред не треба да се вевлече текстот!? Всушност на едниот состав не видов никаде ни нов ред .. Сега тотално се избунав ..
Можете да се водите по првиот , тој е оценет со 5, а вториот со 2. Ова се текстови кои им беа давани на професорите кои ги тестираа за оценувачи. Па според тоа може да видите што е добро, а што не...